Vágólapra másolva!
Csütörtök este 18.45-től az Európa-liga csoportkörének második fordulójában kiderül, hogy melyik a jobb csapat, a francia AS Monaco, vagy a magyar bajnok Ferencváros. Egy dolog azonban már most biztos: a két csapat stadionjának versenyében utcahosszal nyer a Fradi.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Monacóból.

Aligha lehet azza vitatkozni, hogy Monaco Európa leggazdagabb szeglete. A 2,02 négyzetkilométer területű (Budapest legkisebb kerülete, Erzsébetváros is nagyobb valamivel) városállamban egymás hegyén-hátán kínáljá portékáikat a luxusmárkák butikjai. Itt a véletlenül erre járó magyar turistán kívül nagyjából senkit nem hoz lázba a szálloda előtt parkoló égszínkék Lamborghini.

Kit érdekel, amikor minden sarora jut egy hasonló? Forrás: Origo

Csak a Ferencváros szállodájának utcájában gyakorlatilag egymás mellett található egy McLaren-, egy Bentley- és egy Aston Martin-kereskedés. Mindenki tehetős, nem húzza a száját a 8 eurós (kb. 3200 Ft) cappuccinót látva, és nem fordul ki az étteremből, ahol 40 eurónál (16 ezer Ft) kezdődnek a főfogások.

Ez ugyanis Monaco, ahol toronyházméretű yachtok ringanak a kikötőben, egyébiránt a II. Lajos Stadion mellett is. Ebben a létesítményben lép pályára a Ferencváros csütörtökön az AS Monaco vendégeként. A hercegség csapata egyike a világ leggazdagabbjainak, pontosabban egyike lehetne, hiszen tulajdonosa az orosz Dimitrij Rybolovlev, akinek 6,7 milliárd euróra becsülik a vagyonát.

A 2011-ben 100 millió euróért megvett klub (pontosabban 2/3 részben megvett) csapatára tisztességgel áldoz az orosz üzletember, de a II. Lajos Stadion... nos, hogy úgy mondjuk, meglehetősen lepukkant. Nyilvánvaló, hogy az 1981-ben átadott, 9 boltívével egy hollywoodi film díszleteire emlékeztető épület mára sporttörténelmi műemlékké vált.

A Fradi buszai a boltívek előtt. A többi oldala gyakorlatilag egy parkolóházra hasonlít. Forrás: Origo

Monacóban mesterei annak, hogy minden négyzetcentimétert beépítsenek, kihasználjanak, így a stadion nem boltíves másik három oldala gyakorlatilag egy hatalmas parkolóház.

Belépve aztán elvész a patina, amit az 1998 és 2012 között rendezett Európai Szuperkupa-döntők, és az atlétikai Gyémántliga versenyeiből rakódott rá a létesítményre. Kopottas folyosókon bolyongtunk, miután a túlbuzgó biztonsági ember nem hitte el, hogy a csapatot kísérő újságírók vagyunk. Ajtó jobbra, nyíl balra, egyenesen, be a liftbe, ami valamiért ponyvával van kibélelve, majd fel a lelátóra.

Miért kell vajon nejlonnal átlátszóvá tett szürke ponyvával kibélelni a liftet? Forrás: Origo

A pázsit szép, arra aligha lehet panasza a csapatnak, és nyilvánvaló, hogy a szurkolókat sem fogja érdekelni, honnan kell buzdítsák a magyar bajnokot. Újságírói szempontból annyiban más a helyzet, hogy az ún. sajtótribün - a kissé lelakott VIP-páholyok szomszédságában - olyan, amilyennel itthon már az NB II-ben sem nagyon találkozunk. Ilyen:

Látszik, hogy a tulajdonos még soha nem járt erre Forrás: Origo

A barnára mázolt deszka asztalokon esőnek, szélnek kitett elosztók várják az érkezőket, bízunk benne, hogy a Wi-Fi legalább hasítani fog.

Ennél természetesen sokkal fontosabb, hogy a Fradi hasítson! Egy győzelem talán még annál is nagyobb meglepetés lenne, mint amikor a 2000-es szuperkupafináléban a Galatasaray aranygóllal 2-1-re legyőzte a Real Madridot a 17 ezer férőhelyes stadionban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!