Vágólapra másolva!
Másfél hónappal a fantasztikus sikert hozó Nemzetek Ligája-szereplés lezárulta után Marco Rossi, a magyar fociválogatott szövetségi kapitánya hosszú interjút adott a Nemzeti Sportnak. Az olasz szakember elmondta, mit érzett, amik több mint hatvenezer magyar drukker tapsolt az olasz himnusz alatt, és beszélt arról is, hogy melyik volt szerinte a mieink legjobb meccse a sorozatban. A kapitány azonban ezúttal sem bújt ki a bőréből: hiába végzett a csapata a második helyen, mégis van valami, ami a mai napig bántja.

"Először az jut eszembe, hogy kétszer is kikaptunk Olaszországtól. Három topválogatottal szerepeltünk egy csoportban, de csak az Európa-bajnok tudott nyerni ellenünk, Németország és Anglia nem.

Kiváltképp az utolsó csoportmeccsen, a Puskás Arénában elszenvedett vereség fáj, és nemcsak azért, mert az az első helyünkbe került, hanem mert amit már a mérkőzés közben éreztem, arról a későbbi elemzés során megbizonyosodtam: elkerülhető hibákat követtünk el. Ha azok nincsenek, jobb eredményt érhettünk volna el. A teljesítményünk alapján többet érdemeltünk volna.

S ha ez nem lett volna elég, ott volt még Gianluigi Donnarumma, aki ihletett formában védett, újfent igazolta, posztján a világ legjobbjai közé tartozik. Szóval sok mindennek össze kellett jönnie ahhoz, hogy ne írjunk történelmet" - dohogott egy kicsit a kapitány, aki ugyanakkor leszögezte, hogy végtelenül büszke a csapatára.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitányaként sorra éri el a nagy sikereket Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Félreértés ne essék, boldoggá tett, amit elértünk, de azt kérdezte, mi ugrik be először, és őszintén válaszoltam.

Bizonyítottuk, a legnehezebbnek tűnő akadályokat is le lehet küzdeni, remélem, manapság, amikor megannyi problémával kell megküzdeni az élet szinte minden területén, sokan erőt merítenek a mi példánkból. Úgyhogy senki se gondolja, hogy csalódott vagyok a Nemzetek Ligája-szereplésünk miatt, ellenkezőleg: büszkeséget és elégedettséget érzek."

Rossi a mieink legjobbb mérkőzésének az NL-sorozatban a németek elleni hazai döntetlent nevezte meg, mert bár nem sikerült győzni, de szinte végig hiba nélkül játszott a csapat, "szakmai szempontból majdnem tökéletes kilencven perc volt", fogalmazott.

Hozzátette, hogy a lipcsei és a woverhamptoni győzelmek is felejthetetlenek maradnak.

"Szalai Ádám gólja káprázatos volt! Az a meccs is örökre emlékezetes marad, amiként a wolverhamptoni is. Angliát Angliában legyőzni négy-nullára több mint fantasztikus!

A kapitány felidézte, hogy mennyire jól esett neki és a stábjának, amikor a Puskás Arénában több mint hatvenezer magyar drukker tapsolta végig az olasz himnuszt, mint később megtudta, a taps neki szólt.

Az Eb-sorsolásról elmondta, hogy a csoportunk ugyan valóban lehetne nehezebb, de ez nem jelenti azt, hogy könnyű dolga lesz a válogatottnak, ha ki akarja harcolni a 2024-es németországi tornán való részvételt.

"Lehetünk optimisták, de csak akkor, ha közben megőrizzük a ránk jellemző szerénységet.

legalábbis ezúttal nem találkozunk három olyan bivalyerős vetélytárssal, mint a Nemzetek Ligájában. Más meccsek várnak ránk, másfajta nyomással kell megbirkóznunk. Ha az erősorrendet nézem, Szerbia az első, utána következünk mi. Az esélyünk megvan a továbbjutásra, ám a célunkat csak akkor érhetjük el, ha ezt a terhet el tudjuk viselni. Most fordul a kocka, amilyen helyzetben voltunk mi a németek, az olaszok és az angolok ellen, olyanban lesz egy-két válogatott ellenünk. De senki se számítson könnyű meccsekre Montenegró, Bulgária és Litvánia ellen.

A világbajnoki selejtezősorozatban Albánia ellen is világossá vált, ha nem vagyunk százszázalékos állapotban erőnlétileg és mentálisan, jelentős problémákkal szembesülünk. Majdhogynem teljesen új szituáció lesz nekünk, hogy az esélyességgel párosuló teher a mi vállunkat nyomja."

Rossi elmondta, már sokat gondolkodott, hogy ki pótolhatja Szalai Ádámot. A kapitányi karszalag új gazdájáról a válogatott meghatározó tagjaival történt egyeztetés után dönt, az viszont biztosnak látszik, hogy a pályán az Ulszan Hyundai csapatával remek játékkal bajnoki címet szerző Ádám Martin lesz az utódja a 9-es pozícióban.

Szalai Ádám (szemben) után Dzsudzsák Balázs is végleg elköszön a nemzeti csapattól Forrás: MTI/Illyés Tibor

Rossi ezúttal is megerősítette, hogy Dzsudzsák Balázs november 20-án a Görögország elleni hazai felkészülési mérkőzésen búcsúzik el a magyar válogatottól, rekordot jelentő 109. alkalommal magára öltve a címeres mezt.

Meg tudom erősíteni, az MLSZ és a nemzeti csapat a Görögország elleni mérkőzésen búcsúztatja el a válogatottól Dzsudzsák Balázst. Korábban is elmondtam már, megérdemli a búcsúmeccset ugyanúgy, ahogyan ez korábban Király Gábor vagy Juhász Roland esetében történt. Dzsudzsák Balázs esetében eddig nem volt lehetőség arra, hogy ezt megtegyük, most a görögök elleni mérkőzés alkalmat kínál arra, hogy méltóképpen elköszönjünk tőle."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!