Vágólapra másolva!
Az év végén az Origo Sport összeállította a 2022-es esztendő legemlékezetesebb összecsapásait a magyar és a nemzetközi klubfutballból. Akadtak egészen őrült meccsek, ijesztő sérülések és botrányok a pályán, mint ahogy utolsó pillanatban kicsikart győzelmek is. Mutatjuk a tíz legdrámaibb mérkőzést tartalmazó listát. Persze, mint minden ilyen összeállítás ez is szubjektív.

Pályáról a kórházba

A magyar vonatkozású mérkőzésekkel nyitjuk a listát, azonban belül is a Debrecen-Mol Fehérvár összecsapásával az NB I 7. fordulójából, ugyanis a találkozó 37. percében szörnyű jelenetek rázták meg a közönséget. A fehérváriak támadója, Funsho Bamgboye egy fejpárbajban hatalmas lendülettel érkezett és könyökkel eltalálta a debreceni Horváth Krisztofer fejét, aki ezt követően lent maradt a földön. Ekkor

úgy tűnt, hogy nagy a baj, ugyanis a Loki támadója öklendezett, mintha lenyelte volna a nyelvét, a mentősök is azonnal a pályára siettek.

Az U21-es válogatott támadó az ápolás után szerencsére a saját lábán hagyta el a pályát, az arca azonban rendesen fel volt dagadva. Lecserélése után agyrázkódás gyanújával kórházba szállították.

Labdarúgó NB I, 7. forduló:
Debreceni VSC-Mol Fehérvár FC 1-0 (1-0)
gólszerző: Babunszki 45+2.

Azonban idén nem ez volt az egyetlen ijesztő jelenet a Mol Fehérvár meccsén, ugyanis még júliusban az Európa Konferencia-liga selejtezőkörének második fordulójában a Gabala ellen kísértetiesen hasonló eset történt. A sóstói MOL Arénában rendezett találkozó 33. percében összeesett az azeri csapat egyik játékosa, Ilkin Qirtimov, miután Marcel Hiesterrel ütközött. A pályára siető mentősök gyorsan reagáltak, és kivették a játékos nyelvét a torkából, majd néhány percnyi ápolás után hordágyon vitték le a pályáról a Gabala játékosát, akit agyrázkódással vittek kórházba.

Az azeri Ilkin Qirtimovot ápolják, miután összeesett Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Konferencia-liga, selejtező, 2. forduló, első mérkőzés:
MOL Fehérvár FC-Gabala SC (azeri) 4-1 (1-1)
gólszerzők: Kodro (30., 75.), Rus (67.), Zivzivadze (90.), illetve Schorr (16.)
sárga lap: Petrjak (60.), illetve Iszajev (45.), Muszajev (69., 86.), Safarov (88.)
piros lap: Muszajev (86.)

Botrányba fulladt NB I-es bajnoki

Ugyancsak a labdarúgó NB I-ben történt egy meglehetősen szokatlan eset, amikor is a jelenlegi szezon 12. fordulójában a Zalaegerszeg és a Budapest Honvéd meccsén 0-2-es állásnál a hazaiak edzője, Ricardo Moniz nehezményezte a lelátóról bekiabált rasszista megnyilvánulásokat, ezért berohant a pályára és a játékvezetőnél reklamált. A bíró nem szakította félbe a meccset, sőt piros lapot adott a holland trénernek, aki ezt követően lehívta csapatát a pályáról.

A találkozó kis időre félbeszakadt a botrányos közjáték miatt, majd közel 10 perces cirkusz után mégis folytatták a mérkőzést.

Az eredmény végül már nem változott, így a Honvéd ekkor több mint egy hónap után tudott ismét nyerni a bajnokságban. Monizt pedig az MLSZ egy hónapra tiltotta el, s nemhogy a meccseken nem ülhetett le a kispadra, még edzést sem vezethetett ebben az időszakban.

OTP Bank Liga, 12. forduló:
Zalaegerszegi TE–Budapesti Honvéd FC 0-2 (0-1)

Elképesztő dráma az NB I keleti rangadóján

Az NB I 2022/23-as idényének első fordulójában a Kisvárda fogadta a Debrecent. A mérkőzés érdekessége volt, hogy Joao Janeiro, a hajdúságiak akkori vezetőedzője az előző idényben még a kisvárdaiak kispadján ült. A gól nélküli első félidőben a DVSC csak a szerencsének köszönhette, hogy hogy nem került hátrányba. A fordulás után aztán gyorsan góllá érett a hazai fölény és megszerezte a vezetést a Kisvárda Camaj tizenegyesével.

Őrült meccset hozott a Debrecen és a Kisvárda júliusi összecsapása Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A vezetés megszerzése után alaposan visszavett a tempóból a hazai együttes, ezzel pedig visszahozta a meccsbe a Debrecent, amely Dzsudzsák Balázs révén a 85. percben egyenlített. Nem örülhetett sokáig a Loki, mert szinte azonnal jött a válasz és egy szerencsésen belőtt labdát Rafal Makowski fejelt védhetetlenül a jobb sarokba.

Ezzel azonban még nem volt vége az őrült végjátéknak,

a Debrecen ugyanis Bárány Donát révén a 93. percben egyenlített a kapufa segítségével és elvitt egy pontot az előző szezon ezüstérmesének otthonából.

OTP Bank Liga, 1. forduló:
Kisvárda Master Good-Debreceni VSC 2-2 (0-0)
gólszerzők: Camaj (50., 11-esből) Makowski (87.), illetve Dzsudzsák (85.), Bárány (93.)

Gazdag drámája az MLS döntőjében

A Philadelphia Union magyar válogatott játékosa, Gazdag Dániel szenzációs szezont produkált idén, hiszen 37 meccsen 24 góllal és hat gólpasszal zárt az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban (MLS), ennek ellenére mégsem jelölték az év játékosa díjra. Az igazán nagy csapás azonban az MLS döntőjében érte a 26 éves játékost. A Philadelphia Union ugyanis a Los Angeles FC csapatával játszotta a finálét, amelynek 59. percében éppen Gazdag góljával egyenlített a philadelphiai együttes. A rendes játékidő 2-2-es döntetlennel zárult, így jöhetett a hosszabbítás.

Gazdag Dániel az elbukott MLS-döntő után Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Kevork Djansezian

A ráadásban aztán egy sérülés és egy kiállítás miatt kilenc percet hosszabbított a játékvezető, a 124. percben pedig a Philadelphia megszerezte a vezetést.

Gazdagék ekkor borzasztóan közel kerültek a bajnoki címhez, de a 128. percben, vagyis gyakorlatilag az utolsó pillanatban jött Gareth Bale és 3-3-ra módosította az eredményt.

A tizenegyespárbajban Gazdag elsőként ment büntetőt rúgni, de kihagyta, miután a rúgás pillanatában elcsúszott. Ezt követően két csapattársa is hibázott, míg a Los Angelesből csak az elsőként rúgó Tello rontott, így Philadelphia drámai körülmények között bukta el a bajnoki címet.

MLS, döntő:
Los Angeles FC-Philadelphia Union 3–3 (1–0, 2–2, 2–2) – tizenegyesekkel 3–0
Gólszerző: Acosta (28.), Murillo (83.), Bale (120+8.), ill. Gazdag (59.), Elliott (85., 120+4.)
Kiállítva: Crepeau (Los Angeles, 116.)

Thrillert hozott a magyarok csatája a Német Kupa döntőben

A Sallai Rolandot foglalkoztató Freiburg már a Német Kupa elődöntőjébe is drámai körülmények között jutott be, ugyanis a csereként beállt magyar válogatott támadó 120. percben szerzett góljával győzte le 2-1-re a Bochum csapatát. Végül a finálé is drámai meccset hozott a Gulácsi Péterrel, Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkal (utóbbi csere volt) felálló RB Leipzig ellen. A rendes játékidő 1-1-es döntetlennel ért véget, ám mindkét gólnál magyar válogatott játékos adta a gólpasszt, előbb Sallai, majd Orbán.

Szoboszlaiék drámai küzdemelben nyerték meg a Német Kupát Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon

A hosszabbításban az 57. perctől emberelőnyben futballozó Freiburg járt közelebb a gólhoz, kétszer is csak a kapufa segítette ki Gulácsit, végül a tizenegyesekre maradt a döntés. A párbajban aztán 4-2-re a Leipzig bizonyult jobbnak, így története során először hódította el a trófeát.

79. Német Kupa döntő
SC Freiburg–RB Leipzig 1-1
gólszerzők: Eggestein (19.), illetve Nkunku (76.)
Tizenegyesekkel: 2-4
Kiállítva: Halstenberg (57., Leipzig), Kampl (118. – pályán kívül, Leipzig)

A 95. percben még hátrányban voltak, mégis nyertek

Hasonló izgalmakat hozott a Japán Ligakupa fináléja, amelyben a Sanfrecce Hirosima 2-1-re legyőzte a Cerezo Oszaka csapatát. A találkozó a rendes játékidőben dőlt el a hirosimaiak javára annak ellenére, hogy a hosszabbítás ötödik percében még az Oszaka vezetett. A kilencpercesre tervezett ráadás hatodik percében aztán tizenegyesből egyenlített Pieros Sotiriou, majd a mérkőzés utolsó pillanatában egy szöglet után is eredményes volt a ciprusi csatár. A meccs krónikájához tartozik, hogy a hirosimai együttes a 79. perctől kezdve emberelőnyben játszott, ám ez semmit sem von le abból a tényből, hogy az év egyik legdrámaibb meccsén sikerült elhódítania története első ligakupa győzelmét.

Japán Ligakupa-döntő:
Cerezo Oszaka-Sanfrecce Hirosima
gólszerző: Kato (53.), illetve Sotiriou (90+6 - büntetőből, 90+11)
kiállítva: Jonjic (79 - Cerezo Oszaka)

Még januárban, a Premier League előző idényének 17. fordulójában a Tottenham hasonló bravúrt mutatott be, ugyanis a londoniak a 95. percben még 2-1-es hátrányban voltak a Leicester City ellen, azonban a hosszabbításban a holland válogatott Steven Bergwijn két gólt is szerzett, amivel a Spurs megfordította a meccset és drámai győzelmet aratott. Ezzel egyébként Antonio Conte együttese rekordot állított fel, ugyanis

ilyen késői fordításra a PL történetében még soha nem volt példa korábban.

Premier League, 2021/22-es szezon, 17. forduló:
Leicester City-Tottenham 2-3 (1-1)
gólszerző: Daka (24.), Maddison (76.), illetve Kane (38.), Bergwijn (90+5., 90+7.)

Csak egy újabb őrült Atlético-Porto meccs

Bár az Atlético Madrid számára óriási kudarccal ért véget az idei Bajnokok Ligája csoportkör, az vitathatatlan, hogy év egyik legőrültebb meccsét játszotta az első fordulóban a Porto ellen. A spanyol csapat sokáig csak egy les miatt érvénytelenített gólig jutott, majd a hosszabbítás kezdetén megszerezte a vezetést. Úgy tűnt, hogy ezzel meglehet a siker, de a portugálok egy tizenegyessel egyenlítettek a 96. percben.

Amikor már úgy tűnt, hogy nincs több csavar a meccsben, akkor jött az igazi dráma és a rendes játékidő ráadásának 11. percében egy szöglet után Antoine Griezmann szerezte meg a mindent eldöntő találatot. Érdekesség, hogy

Griezmann a 101. percben szerzett győztes gólt a BL-ben Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

a BL történetében ez csupán a második olyan mérkőzés volt, amikor három gól is a 90. perc után esett (hosszabbítás nélkül), még érdekesebb, hogy az első ilyen összecsapást is a Porto és az Atlético Madrid vívta még 2021 decemberében.

Az persze már más kérdés, hogy ez volt Diego Simeone csapatának az egyetlen győzelme a csoportküzdelmek során, ráadásul az utolsó körben éppen a Porto ellen pecsételődött meg a madridiak sorsa, akik tavasszal egyik nemzetközi kupában sem lesnek érdekeltek.

Bajnokok Ligája csoportkör, 1. forduló:
Atlético Madrid (spanyol)-Porto (portugál) 2-1
gólszerző: Hermoso (90+1.), Griezmann (90+11.), illetve Uribe (90+6. – 11-esből)

Soha nem látott őrület a BL-ben

A Bajnokok Ligája idei csoportmeccsei közül talán az egyik legemlékezetesebb volt a Benfica Maccabi Haifa elleni győzelme. Az utolsó forduló előtt már biztos volt, hogy a PSG és a portugál csapat juthat csak tovább a H csoportból, a kérdés csak az volt, hogy ki lesz a csoportelső. A Benfica elsőségére volt jóval kisebb az esély, mivel abban az esetben, ha mindkét csapat nyer az utolsó fordulóban, a Benficának egy nagyarányú győzelemre volt szüksége. A PSG 2-1-re győzte le a Juventust, a Benfica pedig egészen

a 91. percig 5-1-re vezetett a Maccabi Haifa otthonában, de ekkor még a portugáloknak szükségük volt egy gólra a csoportelsőséghez.

Elképesztő csoda után lett csoportelső a BL-ben a Benfica Forrás: AFP/Ahmad Gharabli

A hihetetlen dráma végül a 92. percben jött, amikor Joao Mario távoli lövése a hazaiak kapujában kötött ki. Az őrületet csak tovább fokozta, hogy a francia és a portugál csapat is egyaránt 14-14 ponttal zárt, emellett a gólkülönbségük is azonos volt, ráadásul mindkét egymás elleni meccs 1–1 lett. Így az idegenben szerzett gólok döntöttek, ami a Benficának kedvezett, így drámai körülmélnyek között a Benfica végzett a csoportja élén.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló:
Maccabi Haifa (izraeli)–Benfica (portugál) 1-6 (1-1)
gólszerzők: Chery (26. – 11-esből), illetve Goncalo Ramos (20.), Musa (59.), Álex Grimaldo (69.), Rafa Silva (73.), Araújo (88.), Joao Mário (90+2.)

Dráma az Anfielden

Az idei szezont pocsékul kezdő Liverpool a Premier League 9. fordulójában a Brightont fogadta, amely a belga válogatott Leandro Trossard duplájával már 18 perc alatt sokkolta az Anfield Road közönségét. Jürgen Klopp csapata Firmino góljával még a szünet előtt szépített, majd a második félidő elején a brazil csatár újabb találatával felállt a kétgólos hátrányból. A 63. percben egy szöglet után Adam Webster öngóljával fordította meg a meccset a Liverpool, de

a hajrában jött az újabb fordulat.

A 84. percben Trossard megszerezte harmadik gólját is a meccsen, így a fordulatos összecsapás 3-3-as döntetlennel ért véget. A belga támadó nem csak a fontos pontnak örülhetett, ugyanis ő lett a Premier League történetének harmadik futballistája, aki vendég játékosként tudott mesterhármast rúgni a Liverpool otthonában.

Premier League, 9. forduló:
Liverpool-Brighton 3-3
gólszerző: Firmino (33., 54.), Webster (63. – öngól), illetve Trossard (4., 18., 83.)

Leandro Trossard háromszor is sokkolta a Liverpoolt Forrás: AFP/Paul Ellis

A 121. percben szakadt el a cérna Bonuccinál

Az olaszoknak egy focimeccs nem izgalmas, hanem szenvedélyes és érzelem-dús. A Juventus játékosa, Leonardo Bonucci pedig meglehetősen nehezen élte meg, hogy csapata a hosszabbítás ráadásában bukta el az olasz Szuperkupát az Internazionale ellen. Az Európa-bajnok védő a hosszabbítás végén, 1-1-es állásnál az oldalvonalnál várta, hogy csereként beállhasson a tizenegyespárbajra, erre azonban nem került sor, mert Alex Sandro hibáját kihasználva Alexis Sánchez a 121. percben belőtte a mindent eldöntő gólt. Az Inter ünneplését látva Bonuccinál elszakadt a cérna és összetűzésbe került az Inter egyik stábtagjával, Cristiano Mozzillóval.

– ordította az Il Tempo szerint Bonucci, mire a milánóiak alkalmazottja megpróbálta arrébb lökni a felbőszült futballistát.

Olasz Szuperkupa:
FC Internazionale-Juventus 2-1 (1-1) - hosszabbítás után
gól: Martínez (35. - 11-esből), Sánchez (121.), illetve McKennie (25.)

Töltse le az Origo Sport applikációt és kövesse élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit.

Mindent egy helyen az Eb-ről