Vágólapra másolva!
Montenegró fővárosában, Podgoricában játszik szombat este Európa-bajnoki selejtezőt a magyar labdarúgó válogatott. Miközben itthonról már pénteken hajnalban több százan keltek útra, addig a meccs helyszíne csendes, és a helyi sportlapok is igen szerény terjedelemben foglalkoznak a találkozóval.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Podgorciából.

Pedig fontos meccs vár a "Sólymokra", hiszen, ha a szerbek elleni 2-0-s vereség után újabb hazai meccsen szenvednek vereséget, jó eséllyel elúszik a nagy álom, azaz az első szereplés egy nagy nemzetközi tornán.

"Nagy álom", így fogalmaz az egyik vezető montenegrói lap, a Pobjeda cikke, amelyik érzelmes felütéssel kezdi beharangozó cikkét: ott tehet nagy lépést az Eb-felé vezető úton a hazai csapat, ahol minden kezdődött, azaz az ellen a Magyarország ellen, amelynek csapatát 2007 tavaszán 2-1-re legyőzték a frissen függetlenné vált orszá első hivatalos válogatott mérkőzésén.

A podgoricai Városi Stadion előtt péntek este pár percre már meccshangulat volt Forrás: Origo

Ezen kívül a legtöbb lap, így a CG Sport és a Vijesti is túlnyomórészt arra szorítkozik, hogy megismételje a konzekvensen Marko Rosinak hívott magyar kapitány szavait, melyekkel a szombati esti meccsnek ágyazott meg.

A Vijesti annyi hangulatot azért becsempészett az oldalra, hogy beszámoltak róla, miszerint a péntek esti edzésre érkező Sztefan Szavicsékat mintegy kéttucatnyi hazai drukker várta, akik egy kis pirózással igyekeztek felszítani a harci tüzet a hazai csapatban.

Nyomtatott kiadású sportlapot egyetlen egyet találtunk szombaton a podgoricai buszpályaudvarral szembeni jól felszerelt újságos standon. A belgrádi kiadású Szportszki Zsurnalban azonban érthető módon nem a montenegrói válogatott viszi a prímet.

Ennyivel letudta a lap a montenegrói válogatottat Forrás: Origo

Sztevan Jovetics és Miodrag Radulovics szövetségi kapitány pénteki sajtótájékoztatója a 8. oldalon kapott helyet, és nem tartalmazott újdonságot az általunk is megírtakhoz képest.

A montenegrói csapatról szóló fekete-fehér három flekkes cikkel szemben a Ferencváros új igazolása, a Crvena zvezdából érkező Aleszandar Pesics érkezése a második oldalon színesben kapott helyet.

Alekszandar Pesics Fradiba-igazolása már színes oldalt érdemel Forrás: Origo

Miután a montenegrói fővárosban gyakorlatilag nincs tömegközlekedés, a taxi viszont szinte már szégyellnivalóan olcsó - 3 euróért nagyjából bárhova elvisz - így péntek után szombaton is volt alkalmunk megkérdezni egy sofőrt, hogy mit vár a meccstől. Míg pénteki emberünk elintézte annyival, hogy nem nézi a meccset, mert dolgozik, most valamivel messzebbre jutottunk.

"Nem leszek ott a meccsen, mert dolgozni fogok, viszont a telefonon követni fogom az állás. Kemény, küzdős meccs, szerintem nagyjából egyoforma erősségű a két csapat" - mondta sofőrünk, aki megjegyezte, hogy az időjárás megkavarhatja az előzetes terveket.

"Harminc éves vagyok, de ilyen júniust, hogy állandóan esik, még életemben nem láttam" - mondta bánatos ábrázattal.

Mindent egy helyen az Eb-ről