Vágólapra másolva!
Az európai labdarúgás egyik legnagyobb múltú futballklubja, a 19-szeres olasz bajnok és 7-szeres BEK/BL-győztes AC Milan körül óriási botrány robbant ki a szezon végén. Stefano Pioli csapata egy évvel ezelőtt megnyerte a Serie A-t, idén pedig Bajnokok Ligája-elődöntőig jutott, ám a klubot egy éve irányító amerikai tulajdonos kirúgta a technikai igazgatót, a legendás Paolo Maldinit, aki hatalmas szerepet játszott a sikerekben. Az 54 éves szakember minden idők egyik legjobb hátvédjének tekinthető, egész életében a Milant szolgálta és óriási megbecsülés és tisztelet övezi a futball világában. A szurkolókat, a játékosokat és Maldini korábbi edzőjét, Carlo Ancelottit is sokkolta a klubvezető hihetetlen döntése, amely után darabjaira hullhat a világ egyik legsikeresebb csapata.

Az AC Milan tavaly 11 év után nyerte meg újra a Serie A-t, megszerezve a klub történetének 19. olasz bajnoki címét. Stefano Pioli együttese a 2021/2022-es idényben végig szervezetten, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva focizott, és elsősorban Theo Hernandez, Sandro Tonali és a szezon legjobbjának választott Rafael Leao remeklésének köszönhetően a riválisai fölé kerekedett a bajnokságban. Zlatan Ibrahimovic ugyan sorozatos sérülései miatt kevés meccsen tudott pályára lépni, de a svéd legenda jelenléte óriási erőt adott a Scudettóért küzdő csapattársaknak. A visszavonulását nemrég bejelentő csatár emlékezetes győzelmi beszédet tartott az öltözőben, ahol még az asztalt is felborította.

"Kevesen hittek bennünk, de mi tudtuk, hogy áldozatokat kell hoznunk, szenvednünk, hinnünk kell magunkban és keményen dolgoznunk. Amikor ez megtörtént, csapattá váltunk. És amikor csapattá válsz, képes vagy eredményeket elérni. Most mi vagyunk az olasz bajnokok. Mindenkinek köszönök mindent, és büszke vagyok mindenkire.

mondta a tavalyi bajnoki győzelem után az idén júniusban, 41 évesen visszavonult ikon.

A régóta várt diadalnak köszönhetően a Milan játékosai, az edzői stáb, a klub vezetősége és a szurkolók is feltüzelt állapotban vágtak neki a 2022/2023-as szezonnak, hiszen a bajnokság megnyerése után abban bíztak, hogy az együttes újra visszatérhet a régi sikerek útjára. A nemrég befejeződött futballidényt végül trófea nélkül zárta a klub, amely a Serie A-ban nem tudta megszorongatni az egész mezőnyt tönkreverő Napolit és csak a negyedik helyen végzett, amely legalább BL-indulást ér. Az Olasz Kupában a nyolcaddöntőig jutottak Olvier Giroud-ék, a Szuperkupa döntőjében kiütötte őket az Inter, de a Bajnokok Ligájában meglepetésre elődöntőig meneteltek.

A BL-ben a legjobb négy között szintén az ősi városi rivális búcsúztatta őket, méghozzá eléggé simán, de nem lehet azt mondani, hogy a csapat borzalmas szezont zárt volna.

A Bajnokok Ligájában meglepetésre elődöntőig jutott a Milan, bár az Inter simán kiejtette Forrás: AFP/Marco Bertorello

Ehhez képest óriási döbbenetet okozott, amikor a szezon végén bejelentették, hogy kirúgják a klublegendát, a technikai igazgatóként tevékenykedő Paolo Maldinit, valamint Ricky Massara sportigazgatót. Mindemellett olyan hírek is megjelentek, hogy a Milan több mint 10 játékosát elveszítheti a nyáron és az egész csapat a darabjaira hullhat.

Hiába nyert tavaly hosszú idő után bajnokságot a klub és tűzött ki újra magasabb célokat, jelenleg úgy tűnik, arra is kevés az esély, hogy a közelmúlt sikerei megismétlődjenek.

Hogyan alakult ki ez a káosz és került a totális összeomlás szélére a világ egyik legsikeresebb futballcsapata, és mi várható a jövőben?

Botrány a szezon végén, kirúgták a klublegendát

Az AC Milan a Real Madrid mögött a BEK/BL történetének második legsikeresebb csapata, az egyesület 7 alkalommal hódította el a legrangosabb európai kupát. Legutóbb 2007-ben szerezte meg a serleget a klub, akkor Carlo Ancelotti volt az edző és Paolo Maldini csapatkapitányként emelhette magasba a trófeát, ám azóta döntőbe sem jutott, sőt, az utóbbi években többször is előfordult, hogy lemaradt a BL-indulásról. A játékosok és a szurkolók is nagyon ki vannak már éhezve a nemzetközi sikerekre, ezért az Inter elleni elődöntős kudarc - Simone Inzaghi csapata 3-0-s összesítéssel ment tovább - volt a 2022/2023-as idény abszolút mélypontja a Milan számára.

Hiába jutott hosszú idő után újra a legjobb négy közé a klub a Bajnokok Ligájában, a sima kiesés a városi rivális ellen borzasztóan fájt a vezetőségnek, a játékosoknak és a drukkereknek is.

A BL-kudarc után felerősödtek azok a hangok, miszerint a Stefano Pioli vezette csapat képes lehet-e jó eredményeket elérni a nemzetközi porondon, és a Serie A-ban elcsípett negyedik hely sem volt túl meggyőző a jövőre nézve.

Stefano Pioli 2019 óta a Milan edzője, de nincs biztonságban a jövője Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A Milan jelenleg összeomlás felé száguldó projektje 2019 nyarán ígéretesen kezdődött, ekkor nevezték ki a klub legendás játékosát, az ötszörös BEK/BL-győztes Paolo Maldinit technikai igazgatónak, aki Ricky Massara sportigazgatóval együtt az átigazolásokért is felelt.

Olyan játékosokat tudtak szerződtetni az európai topligákból, mint Theo Hernandez és Olivier Giroud, munkájukkal hatalmas szerepet játszottak a 2022-es olasz bajnoki cím megszerzésében.

A mostani edző, Stefano Pioli is 2019-ben került a klubhoz - eleinte ideiglenesen - a kirúgott Marco Giampaolo helyére, akivel borzalmasan kezdte a csapat a 2019/2020-as idényt. A Milan vezetősége a radikális fiatalítást tervező Ralf Rangnickot akarta megszerezni a kispadra, ám a német szakemberrel nem sikerült megállapodni, mindeközben pedig Piolival egyre jobb eredményeket ért el az együttes, így véglegesítették az olasz trénert.

11 év után újra megnyerte az olasz bajnokságot a Milan 2022-ben Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Maldini, Massara és Pioli remek együttműködésének köszönhetően ütőképes játékoskeretet sikerült összerakni, még Zlatan Ibrahimovic is visszatért,

és a PSG-hez távozó Eb-győztes sztárkapus, Gianluigi Donnarumma pótlását is sikerült megoldani Mike Maignan szerződtetésével. A tavaly megnyert Scudetto volt az eddigi projekt csúcspontja, amely után még nagyobb sikereket reméltek, ám a mostani idény nem a tervek szerint alakult.

A Serie A-ban látványosan szenvedett a címvédő és csak nagy nehezen szerezte meg a negyedik helyet, a Szuperkupában 3-0-ra kiütötte az Inter, az Olasz Kupában pedig már a nyolcaddöntőben búcsúztatta a Torino. A BL-menetelés viszont kiemelkedőnek számított, a csapat a Chelsea mögött jutott tovább a csoportkörből a nyolcaddöntőbe, ahol az Antonio Conte vezette Tottenhamet búcsúztatta, a negyeddöntőben pedig az olasz bajnokságban szárnyaló Napolit is sikerült kiejtenie. A legjobb négy között az Inter már túl nagy falatnak bizonyult, ráadásul Simone Inzaghi csapata ellen szörnyű mérleggel rendelkezett a Milan az utóbbi meccseken. A két csapat legutóbbi négy egymás elleni összecsapását egyaránt az Inter nyerte, méghozzá 7-0-s gólkülönbséggel. A BL-búcsú után Maldini lesújtóan nyilatkozott a Milan teljesítményéről.

Azt sem lehet tagadni, hogy még az Internél gyengébb csapatok ellen is csak szenvedtünk az elmúlt hónapban" - mondta csalódottan Maldini a BL-kiesés után.

Paolo Maldini elismerte, hogy jelenleg sokkal jobb csapat a Milannál a városi rivális Inter Forrás: AFP/Isabella Bonotto

Az egykori legendás hátvéd a BL-kudarcot követően a vezetőségnek is üzent, miszerint a jelenlegi játékoskeret nem alkalmas arra, hogy a klub egyszerre több fronton is versenyképes legyen.

Ez a projekt négy évvel ezelőtt kezdődött, amely gazdasági és sportszakmai sikereket is hozott. Egy fiatal csapatot kezdtünk el építeni, amelynek az átlagéletkora három évvel alacsonyabb, mint az Interé, és ezt a tapasztalat hiánya is mutatja" - mondta Maldini, akinek a szavai vélhetően ütköztek a vezetőség álláspontjával.

Az AC Milan csapata az utóbbi években többször is tulajdonosváltáson esett át az anyagi stabilitás fenntartása és növelése érdekében, de ez az állandóságnak ez nem tett jót. 2018-ban a kínai Li Yonghong pénzügyi nehézségek miatt az amerikai Elliott Management Corporationnek adta el a klubot, amely tavaly nyáron a szintén amerikai RedBird Capital magánbefektetési cég kezébe került.

Az új tulajdonos, Gerry Cardinale a hatalomátvétele után eleinte számított Maldinire és a megszokott stábra, ám a szezon végén mégis kirúgta a klublegendát és a sportigazgatót, Ricky Massarát.

A legfőbb szempont az volt a Milannál, hogy az idény végét követően mihamarabb tárgyaljanak az új igazolásokról, ám a költségvetési tervekkel kapcsolatban nem sikerült megegyezésre jutni, ezért a következő évadtól az átigazolásokért felelős két szakemberre már nem számít az amerikai tulajdonos.

Az amerikai tulajdonos, Garry Cardinale kirúgta a klublegendát, Paolo Maldinit Forrás: AFP/Isabella Bonotto

Cardinale botrányos döntését a Real Madrid edzője, Carlo Ancelotti - aki korábban két BL-t nyert a Milan trénereként és éveken át edzette Maldinit - sem hagyta szó nélkül és kemény kritikával illette az amerikai üzletembert.

"Egy klub történelmét mindig tisztelni kell. A Realnál Di Stefanót, Amanciót, Gentót és Puskást exkluzív értékekként tartjuk számon, a mai napig mély tisztelettel viszonyulunk hozzájuk. Ahhoz, hogy a történelmet a legmagasabb szinten megőrizzük, meg kell védenünk a múlt emlékeit.

védte meg Ancelotti Maldinit.

"Azok a klubok, amelyek az üzleti érdekeket a sport szellemisége fölé helyezik, kudarcra vannak ítélve. Mecénásnak lenni már nem ugyanolyan, mint korábban, de a profit ész nélküli hajszolása egy negatív jelenség" -

tette hozzá az edzőként négyszeres BL-győztes szakember.

Carlo Ancelottit felháborította, hogy Paolo Maldinit kirúgták a Milantól Forrás: NurPhoto via AFP/David Aliaga/NurPhoto/David Aliaga

Totális összeomlás vagy váratlan feltámadás?

Maldini sokkoló kirúgása felháborította a drukkereket, akiket a Milan tiszteletbeli alelnöke, a játékosként világklasszis Franco Baresi diplomatikusan arra kért, hogy ne legyenek előítéletesek és értsék meg, hogy minden döntés a klub érdekében történik. Az egykori legendás hátvéd szerint a csapat a következő szezonban is a Scudettóért és a Bajnokok Ligájáért küzd majd, és úgy véli, az amerikai tulajdonosnál jó kezekben van a milánói sztárcsapat.

"Az első pillanattól kezdve megértette, hogy milyen fontos és felelősségteljes feladat a Milan irányítása a klub történelmét és szurkolók millióit figyelembe véve.

méltatta a klubo mindössze egy éve vezető Cardinalét Baresi.

Paolo Maldini kirúgása után Gerry Cardinale távozását követelik a Milan-drukkerek Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Fatih Aktas

Maldini menesztése után rengeteg Milan-szurkoló transzparensekkel tüntetett a klub főhadiszállása, a Casa Milan előtt,

a játékosok közül pedig többen is olyan posztokat osztottak meg a közösségi médiában, amelyben arra utaltak, hogy ellenzik Cardinale döntését.

Maldini véleményével ellentétben a Milan elnöke szerint a csapatnak már most is megvan az alapja arra, hogy a jövőben több versenysorozatban is jól teljesítsen, de a nyáron tovább erősödik majd a játékoskeret.

A nyár folyamán kiderül, hogy mindez megvalósul-e, de még egyetlen komolyabb igazolást sem jelentettek be az együttesnél, a távozókról viszont annál többet hallani.

A visszavonult Ibrahimovic mellett négy kölcsönjátékosától biztosan búcsút kell vennie a Milannak: Sergino Dest a Barcelonához, Aster Vranckx a Wolfsburghoz, Tiemoué Bakayoko a Chelsea-hez, Brahim Díaz pedig a Real Madridhoz tér vissza. A belga futball csodagyerekének tartott, 35 millió euróért igazolt Charles De Ketelaere-tól már egy év után szabadulna a klub, továbbá Divock Origi, Yacine Adli, Fode Ballo-Touré, Ante Rebic, valamint Junior Messias is a lehetséges távozók között szerepel.

A játékosokat illetően eddig csak annak örülhetnek a Milan-szurkolók, hogy a csapat legjobbja, a 23 éves portugál Rafael Leao 2028 nyaráig szerződést hosszabbított, de ez azért is történhetett, hogy később magasabb összegért tudják majd eladni egy európai sztárcsapatnak. Stafano Pioli vezetőedző jövője sem tűnik betonbiztosnak, és könnyen elképzelhető, hogy a BL meg az olasz bajnoki cím helyett jóval alacsonyabb célokért lesz kénytelen küzdeni a Milan a következő idényben.

Jelentősen átalakulhat az AC Milan játékoskerete idén nyáron Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Piero Cruciatti

Paolo Maldini kirúgása mindenesetre példátlan a topfutballban. A családjához hasonlóan egész életében az AC Milant szolgálta, játékosként 25 kupát nyert a klubbal, köztük öt alkalommal hódította el a legrangosabb európai kupasorozatot. Minden idők egyik legjobb hátvédjeként több mint 900 meccsen lépett pályára szeretett csapatában, amelyet 2019 óta technikai igazgatóként segített, ám idén nyáron a tulajdonos elzavarta. Egy olyan ember rúgta ki a milánói együttest egész életében hűen szolgáló legendát, aki mindössze egy éve került a klub élére. Könnyen lehet, hogy Ancelottinak lesz igaza, és egészen addig kudarcra lesz ítélve a Milan, amíg olyasvalaki irányítja, aki nem tiszteli a történelmet és ész nélkül hajszolja a profitot.

Mindent egy helyen az Eb-ről