Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Legutóbb 1954-ben tudott győzni a (nyugat)német labdarúgó-válogatott Magyarország ellen tétmeccsen. Szerdán az Európa-bajnokság házigazdája ellen folytathatja ezt a sorozatot a magyar csapat, ehhez viszont az elmúlt években látott szenzációs játékra és hozzáállásra van szükség Stuttgartban – a meccs előtti órák alapján már most bizonyos, hogy őrületes hangulatban.

Németország rendkívül magabiztos, 5-1-es győzelemmel kezdte a hazai rendezésű Európa-bajnokságot, míg a magyar válogatott egy Svájc elleni 3-1-es vereséggel nyitott szombaton. Az Eb A csoportjának második fordulójában egymás ellen vív meg a két együttes. A (nyugat)német válogatott legutóbb 1954-ben, a világbajnoki döntőben győzött tétmérkőzésen Magyarország ellen, azóta legfeljebb felkészülési mérkőzéseken múlta felül szerdai ellenfelét. Az elmúlt három évben viszont három alkalommal is sikerült meglepnie Marco Rossi együttesének a Nationalelfet, hiszen a 2021-es Eb csoportkörében (Münchenben) 2-2 lett a vége, a 2022-es Nemzetek Ligájában pedig a hazai 1-1 után idegenben 1-0-ra nyert a magyar csapat.

Schäfer András, Eb 2021, német válogatott, magyar válogatott, Manuel Neuer, gól
A magyar válogatott a legutóbbi Eb-n Schäfer András góljával másodszor is vezetést szerzett a németek ellen – a középpályás reméli, szerdán esetleg ezt megismételheti
Fotó: KAI PFAFFENBACH / POOL / AFP

A magyar csapat június elején, Írországban elveszítette a 14 meccse tartó veretlenségét, majd a Svájc elleni Eb-vereség után is érkeztek rossz hírek a csapat háza tájáról, hiszen Szoboszlai Dominik Liverpoolból kapott kritikát, majd a keddi edzést ketten is kihagyták: az eddig is sérüléssel bajlódó Nego Loïc mellett Balogh Botond sem tréningezett, így ők valószínűleg a németek ellen sem léphetnek pályára. A keddi sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy Lang Ádám biztosan nem játszik a németek ellen, a sajtóesemény másik fő témáját pedig az Ádám Martinról készült mémek jelentették, amellyel kapcsolatban Marco Rossi szövetségi kapitány ingerülten nyilatkozott. A hiányzók, és Rossi eddigi szokásai alapján tehát a magyar válogatott kezdőcsapata az alábbi módon nézhet ki: Gulácsi – Fiola, Orbán, Dárdai – Bolla, Schäfer, Nagy Á., Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga B. Előny lehet, hogy közülük hatan is rendelkeznek Bundesliga-tapasztalattal.

A német válogatottnál ugyanakkor optimistán, de óvatosan készülnek Magyarország válogatottja ellen, a csapattagok egytől egyig dicsérték Marco Rossi együttesét. Az Eb után visszavonuló Toni Kroos szerint a magyar válogatott egy osztállyal magasabb szintet képvisel, mint a skót; Manuel Neuer szerint a magyar egy roppant kellemetlen csapat, amely játékosai agresszívan mennek bele a párharcokba, ezért a kapus is nehezebb meccset vár a péntekinél; Julian Nagelsmann szövetségi kapitány pedig Szoboszlai szabadrúgásait és beadásait, Orbán és a csatárok fejjátékát, és a második hullámban megszerzett labdákat is kiemelte az ellenfél képességei közül.

Football: UEFA Euro 2024
Julian Nagelsmann elismerően beszélt a magyar válogatottról
Fotó: AFP / AFP or licensors

Az Eb legjobb hangulatú meccsét hozhatja Stuttgartban a német és a magyar válogatott párharca

Szerdán 18 órától tehát a nem túl látványos Stuttgart Mercedes-Benz Arénájában következhet a Németország–Magyarország összecsapás, amelyet kiemelt kockázatúnak minősítettek, ezért mintegy 2500 rendőr teljesít szolgálatot a stadionban és annak környékén. Kedden este még ennél is több méh volt jelen az arénában, de az egyik reklámtáblát megszálló állatoktól végül sikerült megszabadulni a tűzoltók jóvoltából.

Cristiano Ronaldo fia ugyan a németeknek szurkol majd, de több tízezer magyar drukkerből sem lesz hiány Stuttgartban, akik bizonyosan (német riválisaikhoz hasonlóan) fantasztikus hangulatot fognak majd teremteni az egész este folyamán. Még egyes német szurkolók is a magyarokért fognak szorítani, Gulácsi Péter pedig szintén hangsúlyozta, milyen eufóriára lehet számítani – az elmúlt órákban ez egyre jobban érződik is Stuttgartban.

Szerintem ez egy idegenbeli meccs lesz a német válogatott számára, annyi magyar lesz a lelátón. 

Magyarországon hetek óta óriási futballeufória uralkodik, és ennek rendkívül örülünk. Ez a szurkolói ​​támogatás energiát ad nekünk, ezt érezni is lehet."

magyar szurkolók
Gyülekeznek a magyar szurkolói csoportok Stuttgart főterén
Fotó: Göbölyös András - Origo

Ha pedig a szimulációhoz hasonlóan 1-0-s magyar győzelemmel zárul az összecsapás, akkor a világraszóló bravúr hatására a továbbjutási remények is bőven életben maradnak, és Magyarországon is még nagyobb eksztázis törhet ki. Ehhez viszont minden bizonnyal az elmúlt években rendszeresen látott szenzációs játékra és hozzáállásra van szükség Szoboszlaiék részéről.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről