Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Vágólapra másolva!
A Fenerbahce elnöke nyilvánosságra hozta, mennyi pénzt fog keresni évente José Mourinho, akit múlt hétvégén neveztek ki a török labdarúgócsapat új vezetőedzőjének.

Az AS Romától januárban kirúgott portugál mester lett a török élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Fenerbahce vezetőedzője. A 61 éves portugál szakember két évre írt alá a török sztárcsapathoz, amely immáron edzői pályafutása 11. klubja, és az ötödik ország, ahol munkát vállal. Mourinho kedden megtartotta az első sajtótájékoztatóját, amelyen a sajátos stílusában elmondta, trófeákat akar nyerni a török klubbal. 

Jose Mourinho holds a press conference after appointed as Fenerbahce's head coach in Istanbul
Mourinho lett a Fenerbahce edzője
Fotó: Anadolu via AFP

"Velem kapcsolatban egyik legjobb és legrosszabb dolog egyben, hogy az emberek figyelnek rám, ezért a török bajnokságot is többet követik majd figyelemmel. Szeretném, hogy a török labdarúgás minden szinten fejlődjön. A török futballba, a török Szuperligába jöttem dolgozni, de alapvetően a Fenerbahcéért. Így ha fel kell emelnem a hangomat a klubomért, akkor nem habozok” – jelentette ki Mourinho.

"Általában egy edzőt a győzelmek miatt ünnepelnek és szeretnek, de itt már a győzelmek előtt érzem a szeretetet. Nagy felelősség ennek a családnak a részese lenni. Ez a mez olyan nekem, mint a bőröm” – folytatta, miközben egy idegenbeli mezt lengetett. „A ti álmaitok most már az én álmaim". 

A korábban a Portót, a Chelsea-t, az Internazionalét, a Real Madridot, a Manchester Unitedet, a Tottenham Hotspurt és az AS Romát irányító szakember Ismail Kartalt váltotta a török kispadon. A magyar válogatott Szalai Attila korábbi csapata, a Fenerbahce legutóbb 2014-ben ünnepelhetett bajnoki címet, az azóta eltelt tíz szezonban csak kétszer fordult elő, hogy nem zárt a dobogón. Az előző három évben ezüstérmes volt a török ligában, mindezt úgy, hogy a 2023/24-es kiírásban 99 pontot szerzett az isztambuli csapat, ami klubrekordnak számít. 

A török Fanatik korábban beszámolt róla, hogy Mourinho bónuszokkal együtt évi 12 millió eurót fog keresni új csapatánál, ezt pedig a Fenerbahce elnöke, Ali Koc is megerősítette.

Rajtunk kívül más klubok is tárgyaltak Mourinhóval. Többek között a Besiktas is felvette vele a kapcsolatot. Aziz Yildirimml és Sadettin Sarannal i találkozott, de mi már jóval előbb elkezdtünk vele tárgyalni és sokkal jobb ajánlatot tettünk le neki, amit aztán el is fogadott. Mourinhót lenyűgözték az álmaink. Évi 12 millió eurót fogunk fizetni neki és a stábjának”

 – mondta Koc a Sports Digitale-nak.

A Fenerbahce elnöki posztját 2018-ig betöltő Yildirim is újra indul a június 9-ei elnöki választáson.

Mourinho a Manchester Unitednél évi 17,6 millió eurót tett zsebre, vagyis a mostani szerződéssel picit kevesebb fizetést fog kapni, de annál többet fog keresni, mint amennyit az AS Románál.

Kapcsolódó cikkek:

 

Mindent egy helyen az Eb-ről