Vágólapra másolva!
Varga Barnabás borzalmas sérülése és az ezt követő pillanatok felkavarták a világot. Mindenki látta, hogy sétálgatnak a pályán a mentők, miközben az eszméletét vesztett Varga a kapu előtt hevert. Mindenki látta, hogy Szoboszlai Dominiknek kellett a pályára rángatia a hordágyat, mert a tesze-tosza mentőcsapat arra nem volt képes, hogy cselekedjen. Mindenki látta, csak az UEFA nem.

Egészen furcsa, már-már szürreális volt pár órával a Németország-Magyarország (2-0) meccs után elolvasni azt a jól fésült nyilatkozatot, amelyet az UEFA hivatalos oldalára szerkesztett. Miközben a meccs után a magyar szövetségi kapitány a lefújás után egyértelműen elmondta véleményét a csaló holland bíróról, Danny Makkelie-ről. addig az UEFA ezeket a mondatokat egyszerűen kihúzta az olasz kapitány nyilatkozatából.

Euro 2024: Germany - Hungary
Marco Rossi nyilatkozatából kihúzták a bíróra vonatkozó mondatokat
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Vagyis az UEFA illetékesei cenzorként viselkedtek, cenzúráztak.

A dolog azért is elfogadhatatlan, mert az ő oldalukat milliók olvassák, márpedig ezeknek az embereknek (is) joguk lenne megtudni, hogy mit gondol egy szakvezető. 

Érthető, ha az UEFA-nak kellemetlen, hogy egy ostoba bíró tevékenysége miatt a kritikák kereszttüzébe kerül, de ennyi mondjuk simán benne lenne a tekintélyes urak fizetésében.

Aztán jött Varga Barnabás horrorsérülése a Skócia ellen 1-0-ra megnyert meccsen. Mindenki látta, hogy mi történt. Mindenki látta, hogy a német mentők milyen ostoba módon viselkedtek. Nem hittünk a szemünknek. Úgy sétáltak a stuttgarti stadion füvén, mintha korzóztak volna. Egészen hihetetlen, hogy ez egy ilyen eseményen megtörténhetett, de ugyanez lenne a véleményem, ha idehaza a Megye 2-ben esett volna meg bárkivel egy ilyen eset.

Erre mi történt? Egy nappal a szörnyű sérülés után az UEFA kiadott egy közleményt, hogy a mentéssel és az ápolással kapcsolatban minden rendben volt. 

Szakszerű volt a koordináció a helyszínen lévő összes egészségügyi személyzet között, és minden a vonatkozó egészségügyi eljárásoknak megfelelően történt. Nem volt késedelem a játékos kezelésében és segítésében"

– állt a futballszövetség sajtóosztálya által írt levélben. „15 másodpercen belül megtörtént a csapatorvos beavatkozása, majd azonnal követte őt a második számú stadionorvos, hogy elvégezzék a sérülés első értékelését, és megfelelő kezelést biztosítsanak a szokásos orvosi eljárásoknak megfelelően.”

A futballszövetség azt írta, hogy a pálya melletti mentőcsapat is a protokollt követte, „azonnal megérkeztek a hordágyakkal, amint az orvosok kérték a beavatkozásukat, hogy a játékost azonnal kórházba szállítsák.”

Euro 2024: Scotland - Hungary
Íme a szakszerű mentés minden pillanata
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

Igazából ezt már kommentálni sem kellene, annyira hazug, nevetséges és álságos. A magabiztos UEFA legfőbb hatalmasságai vagy egy másik meccset néztek, vagy semmit sem néztek. Ez a levél, ez a válasz, ez a magatartás beleillik abba a hosszú évek által alkalmazott gyakorlatba, hogy az UEFA (és a FIFA) sosem lehet hibás, ők mindig mindenről gondoskodnak, ők a világ legnagyszerűbb sportvezetőit gyűjtik maguk köré, ők sosem tévednek, s akkor is mást mondanak, ha az egész világ látja, hogy nem az történt, amit az UEFA illetékesei egy nappal később a papírra vetettek.

Ha mindez nem Varga Barnabással, hanem bármelyik másik, külföldi játékossal történik meg, az eset akkor is borzalmas, az UEFA reakciója akkor is elfogadhatatlan.

Az ő szemükben a sportolóknak, a média munkatársainak sosem lehet igazuk. Többszáz oldalas utasításokat (kézikönyveket, protokoll-bumágákat) szerkesztenek, azt is szabályozzák, hogy a VIP-páholyokban kitett szendvicsekre hány gramm sonkát vagy kaviárt kell tenni. Önmagukat teszik nevetségessé, hazudnak, mert tudják, hogy megtehetik. Tisztában vannak azzal, hogy soha semmilyen következménye nem lesz ezeknek, hiszen ők állam az államban.

UEFA President Aleksander Ceferin
Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

Hogy ez meddig mehet így? A rossz hírem az, hogy a végtelenségig. Akik ezt meg tudnák állítani, a sportolók, az edzők, nem teszik. Nem tették, s nem fogják megtenni. Vagy ha igen, akkor jön a fenyegetés, a büntetés, a kizárás, az élethosszig tartó eltiltás. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!