Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia
Vágólapra másolva!
Az egész Európa-bajnokság egyik legnagyobb talánya az angolok szereplése. Gareth Southgate csapata az Eb egyik legnagyobb esélyeseként, a különböző erősorrendek éllovasaként érkezett a németországi tornára, ahol azonban eddig a pocsék teljesítményével hívta fel magára a figyelmet, igaz, még így is a legjobb nyolc köz jutott a csapat. Mi lehet az oka annak, hogy a Premier League legjobb játékosaiból összerakott angol válogatott, az Eb legértékesebb kerete ennyire gyengén szerepel az Európa-bajnokságon?

Természetesen erre nem csak mi keressük a választ, az egész focis társadalom ennek az okát kutatja. Az angol válogatott a csoportjából viszonylag simán jutott tovább. A szerbek elleni első meccsen a sikerhez elég volt Jude Bellingham villanása, egy fejessel eldöntötte a meccset. A dánok elleni 1-1 és a Szlovénia elleni 0-0 a csoportelsőséghez (és a mi kiesésünkhöz) is elegendő volt, de a mutatott játék a szerbek elleni első 15 percet követően szinte folyamatosan hanyatlott.

angol válogatott Garteh Southgate
Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

A nyolcaddöntőben jött a szlovákok elleni meccs, amin a 25. percben hátrányba került Southgate csapata, majd az utolsó pillanatban jött Jude Bellingham, aki egy káprázatos ollózással hosszabbításra mentette a meccset, majd jött Harry Kane, aki a továbbjutás sorsát is eldöntötte. Sokat elmond az angol csapat játékáról, hogy rengeteg néző már a parkolóban kóricált, amikor jött Bellingham ollózása, nagyjából másfél percet kellet volna kibírniuk a szlovákoknak, és akkor most az angol válogatott tagjai már a tengerparton pihennének, így a helyszínen sokan le is maradtak végül az angol diadalról.

Az okokat sokan találgatják, mi állhat a pocsék szereplés hátterében, most ezek közül szedünk össze néhányat.

  • Edzőkérdés
  • A középpálya összetétele
  • Túl lassú, körülményes játék

Túlnőtt az angol válogatott Gareth Southgate-en

Sokan irigylik az angol válogatott szövetségi kapitányát, hiszen hihetetlen merítési lehetősége van. A játékosai mind a Premier League-ben edződnek, ami a világ legerősebb bajnoksága, aki meg nem ott focizik, az éppen a Real Madridan vagy a Bayern Münchenben szerepel. Gareth Southgate mindezek mellett az egész Európa-bajnoki mezőny legjobban fizetett szövetségi kapitánya, de úgy tűnik, nem tud felnőni a feladathoz és kihozni a csapatából a maximumot vagy egy ahhoz közeli állapotot. Gareth Southgate szemére esősorban azt vetik a szigetországi szakértők, hogy nagyon konzervatív, szinte gyáva taktikával küldi fel az amúgy kreatív játékosait a pályára.

Euro 2024: Denmark - England
Gareth Southgate nem tud mit kezdeni az Eb papíron legjobb keretével
Fotó: ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Gareth Southgate a világversenyeken a lehető legnagyobb biztonságra törekszik, kerüli az átmeneteket, ezt jól jelzi az az adat is, hogy az angol csapat töltötte a legtöbb időt, a csoportmeccseinek játékidejének az 50 százalékát a pálya középső harmadában, ami annak az eredménye, hogy a játékosok nagyon gyakran oldalra vagy hátrafelé passzolnak, ahelyett, hogy előre tennék a labdát vagy a területbe induló játékosokat keresnék.

Van egy másik árulkodó adat is az angol csapatról, mégpedig az, hogy övék az egyik legrosszabbul letámadó csapat, ami azt eredményezte, hogy a csoportmeccseken az ellenfelek átlagosan 28,7 passzt tudtak bemutatni anélkül, hogy az angolok letámadása ezt megzavarta volna – és egy szerb, dán, szlovén trióról beszélünk ebben az esetben. A mai, letámadást annyira preferáló modern fociban belegondolni abba, hogy az ellenfél zavartalanul bemutathat majdnem 30 passzt, az finoman szólva is elgondolkodtatót. Csak egy példa: ugyanez a szám a németek és az osztrákok esetében is kilenc alatt volt.

A letámadás hiánya azt is jelenti, hogy az angolok visszazárnak és sokkal nehezebben tudnak támadásba lendülni egy-egy labdaszerzés után.

A keret menedzselése sem tűnik Southgate erősségének,

hiszen a 26 fős keretből a kapusokon kívül nem lépett még pályára Lewis Dunk, Joe Gomez, Luke Shaw és Adam Wharton sem, miközben Anthony Gordon 2, Ezri Konsa 15, Ollie Watkins 22 percet kapott. Ivan Toney-nak 31 perc jutott, gyakorlatilag a szlovákok elleni hosszabbítás, ahol adott is egy gólpasszt, valamint 90 percre levetítve nagyobb várható gólszámot pakolt össze, mint addig az egész csapat együttvéve az egész tornán. Jarrod Bowen 37, Eberechi Eze 59, a Chelsea sztárja, Cole Palmer 75 percet kapott eddig, ami annak fényében a legérdekesebb, hogy az utolsó csoportmeccs előtt már biztos továbbjutó volt az angol csapat.

Southgate-nek eszébe sem jutott, hogy a Szlovénia elleni, gyakorlatilag komolyabb tét nélküli meccsen a fontosabb cseréinek adjon lehetőséget, miközben a nagy sztárok csak szenvedtek a pályán. Southgate csapatában még nem szerepelt igazi balhátvéd, miközben az azon az oldalon senyvedő Kieran Tripper mutatta be a legtöbb beadást, és az angol csapat akkor focizott a legjobban a szlovákok ellen, amikor már szinte minden mindegy volt: a fent említett Tripper megsérült, a helyére Saka visszament balhátvédnek, a csereként beállt Palmer, majd a Foden helyére érkezet Toney (90+4. perc) is bejött második csatárnak és azonnal felpörögtek az események. Bellingham ugye egyenlített, majd Kane Toney átadása után a győztes gólt is megszerezte.

És hogy mi történt ezt követően? Southgate a hosszabbítás második félidejének elején lehozta Kane-t és Bellinghamet is, hogy visszaálljon a csapat az eredti felállásba, miközben az utolsó percekben csak imádkozhattak az angolok, hogy ne egyenlítsenek a szlovákok, mert a két úriember nagyon hiányzott volna a büntetőpárbajból. 

Euro 2024: England - Slovakia
Jude Bellingham és Harry Kane szinű focistákról a legtöbb csapat csak álmodozhat
Fotó: MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Kíváncsian várjuk, mit talál ki Southgate a Svájc elleni negyeddöntőre a szlovákok elleni meccs tanulságaival úgy, hogy az eddigi legjobb belső védője, Marc Guéhi eltiltott. 

Ha tippelni kéne, akkor sok újat nem fog.

Mi legyen a középpályán?

Southgate két emberhez ragaszkodik, az egyik 6-os szerepkörében Declan Rice, a 10-es poszt pedig Jude Bellinghamé. A szerbek ellen még a liverpooli, alapvetőn védő Trent Alexander-Arnold kezdett Rice mellett, majd kipróbálta Southgate Conor Gallaghert is, de úgy tűnik Kobbie Mainoo, a Manchester United 19 éves tehetsége lesz a megoldás, aki a szlovákok ellen már kezdő volt és 90 százalék fölötti hatékonysággal passzolt, kiemelkedett a mezőnyből és szívesen cipelte a labdát is, amikor arra volt szükség. Southgate korábban Kalvin Phillips és Jordan Henderson játékához ragaszkodott, akik szívesen elvégezték a piszkos munkát, de Alexander-Arnold játéka nem vált be, egész egyszerűen túl magasan szerepelt és csak zavarta többieket.

Az angol szurkolókat és szakértőket leginkább a középpálya ötlettelensége zavarja, az, hogy látszólag a játékosok nem tudnak mit kezdeni a labdával, nem tudják, mit kellene tenniük, ezért is van annyi visszapassz és ezen az sem segít, hogy a kapitány folyamatosan cserélgette a harmadik embert. Az angoloknál rengeteget van a labda, náluk többet csak a németek passzolták a csoportkörben, csak ők többnyire a támadóharmadban tették ezt.

A 19 éves Kobbie Mainoo hozhat megnyugvást a középpályára
Fotó: INA FASSBENDER / AFP

Az angolok teszetoszasága azért is bántó, mert az eső négy meccsükön nagyjából 60 százalékban volt náluk a labda, aminél csak a portugáloknál és a németeknél jött ki nagyobb szám. 

Eredménytelen támadók

A középpálya szenvedéséből következik az is, hogy a támadók sem muzsikálnak túl jól. Bukayo Saka sokszor hosszú percekre eltűnik, Phil Foden és Bellingham gyakran zavarják egymást, a csúcsék, Harry Kane pedig alig jut labdához, feleannyi labdaérintése van, mint bármelyik másik angol játékosnak, Jordan Pickford kapust is beleértve. Az angolok a csoportkört 2,19-es várható gólszámmal zárták, aminél csak Szerbia és Skócia zárt rosszabb adattal. Ezt ellensúlyozta az, hogy a túloldalon a várható kapott gólok számában Anglia végzett a legjobban, a csoportkörben ez a szám mindössze 1,1 volt.

Az angol játéka eddig lassú és sematikus volt, Kane várta a védők között, hogy történjen valami, miközben a többiek keveset mozogtak labda nélkül. A kulcs az eredményesebb letámadás lehetne, hiszen akkor könnyebben tudna helyzeteket kialakítani a csapat, de ebben Kane nem erős, és úgy tűnik, nem is erőlteti a dolgot a csapat, addig pedig marad ez a szenvedés. Érdekesség, de Phil Foden, a Manchester Cizy sztárja négy meccsen eddig 77 alkalommal passzolt hátrafelé, aminél csak a német Joshua Kimmich tette ezt meg többször, a beadásainak pedig mindössze 17 százaléka talált csapattársat a pályán.

Még egy dolgot meg kell említeni, az pedig a pontrúgások. A csapatból nagyon hiányzik Harry Maguire és Jordan Henderson, akik korábban remekül érkeztek a beadásokra, de most ez is hiánycikk az angoloknál. 

Szinte hihetetlen, de a statisztikusok szuperszámítógépei szerint Anglia esélye a tornagyőzelemre még mindig 19 százalék, ami alig marad el a spanyolokétól. Az angoloknak van a legnagyobb esélye a négy közé jutni (65 százalék) és döntőbe jutni (41 százalék). Ehhez elég lenne egy Svájc és egy török vagy holland csapat elleni siker, miközben a másik ágon olyan csapatok vannak, mint Németország, Spanyolország, Franciaország és Portugália.
 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről