Vágólapra másolva!
Az angol fociválogatott szerdán este Dortmundba az Eb-döntőbe jutásért lép pályára Hollandia ellen, amitől az egész ország megőrült. És ez most nem túlzás, ugyanis akkora őrületet várnak, ami még a gödörben lévő angol gazdaságnak is mentőövet dobhat.

Egy jó dolog biztos, hogy van abban, ha Anglia messzire jut egy nagy futballtornán: az országon akkora őrület lesz úrrá, hogy annak részleteivel könyvtárakat lehetne megtölteni, és bőven ad munkát az újságíróknak is. Nincs ez másként a németországi foci-Eb-n sem, ahol az anogl válogatott szerda este 21 órakor (Angliában ez már 22 óra) Dortmundban Hollandia ellen lép pályára az elődöntőben.

Míg szünnapokon az angolok is arról beszélnek, hogy milyen unalmasan játszik a csapatuk, miért nem kockáztat Gareth Southgate, miért azok lesznek a kezdőben akik, és úgy egyébként jó, hogy a négy között vannak, de igazából minden rossz, a mérkőzés napján ez hirtelen mind eltűnik, és csak a letörhetetlen optimizmus marad, miszerint az angol a világ legjobb csapata.

Angol fociválogatott, Bukayo Saka,
Bukayo Saka (7) és az angol válogatott mentőövet dobhat a brit gazdaságnak
Fotó: AFP 

Nincs ez másként most sem, sőt, mintha még sikerült volna rátenni egy lapáttal. A Daily Star című bulvárlap egy meglepően alapos összeállításban szedte össze, hogy ez az egy meccs, akár 500 millió fontos (kb. 232 milliárd forint) költekezést jelenthet, ami nem csak szimplán "sok", de olyan sok, hogy látványosan beragadt brit gazdaságnak is komoly lökést adhat.

Sör minden mennyiségben

A szerda esti meccset az előzetes felmérések szerint 28 millióan (ez éppen a lakosság fele) tervezik nézni otthon, baráti társaságban, kocsmákban, szurkolói zónákban - magyarán bárhol, ahol tévé van. 

A felmérések szerint csak ételre és italra kb. 260 millió fontot (kb. 110 milliárd forint) készülnek elkölteni.

 Ebben természetesen a bolti nagy bevásárlások, pizza- és burgerrendelések is benne vannak. A pubok kivételen éjjel 1-ig nyitva tartanak, felkészülve egy hosszabbításra vagy akár tizenegyes párbajra, illetve a lefújás utáni ünnepi vagy sírató sörre.

West Ham United Fans Before The Match Against Dinamo Zagreb
Sör, kaja, zászlók, mindenre lesz kereslet szerdán Angliában
Fotó: NurPhoto via AFP

Az ország 35 ezer pubja is ünnepelhet, hiszen nem a legjobb napjait éli a brit idegenforgalom, most viszont várhatóan csak a kocsmákban közel 140 millió fontot (kb. 60 milliárd forint) esznek és isznak el a derék drukkerek.

Brit Sör és Pub Szövetség első embere, Emma McClarkin elmondása szerint a sörgyárak alig tudják kiszolgálni a kocsmák megnövekedett hétközi igényeit. Mintegy 50 ezer 999 pintes hordó extra mennyiséget kell leszállítaniuk, 

ugyanis várhatóan 9 millió pint sör fog lecsúszni ma este a száraz torkokon.

Mintegy 16 millió vendégre készülnek a pubok, van, ahol a tulajdonos elmondása szerint az előzetes foglalások alapján 440 vendégre számítanak. 

Ez pont 400-zal több, mint egy átlagos hétköznapon

 - mondja a boldog tulaj.

Nem csak a sör fogy

Nem csak a vendéglátósok profitálnak az angolok unalmas, de eredményes focijából. A felmérések szerint 49 millió font (kb. 23 milliárd forint) értékben vesznek majd mezeket, 16 millió fontért (7,5 milliárd forint) új tévéket, ennél valamivel többért a válogatotthoz kötődő ajándéktárgyakat, valamint barbeque-szetteket és pizzasütő kemencéket, de 8 millió fontot (3,7 milliár forint) elköltenek dekorációra, 4 milliót pedig kerti bútorokra, mégse kelljen két és fél órát végig állni, ugye.

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről