Vágólapra másolva!
Mindössze két csoportmeccsen kapott szerepet a labdarúgó-Európa-bajnokságon Kovács István. Az erdélyi magyar bíró az Eb egyenes kieséses szakaszában negyedik játékvezető sem volt.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csütörtökön döntött arról, hogy kik alkotják a németországi Európa-bajnokság döntőjének játékvezetői stábját. Eszerint a nagykárolyi születésű, 2011 óta magyar állampolgársággal is rendelkező Kovács István a Spanyolország és Anglia közötti fináléban sem jut szóhoz (negyedik játékvezetőként sem), így az erdélyi magyar bíró részvétele nélkül telik el a foci-Eb egyenes kieséses szakaszának egésze.

Eb, Kovács István, játékvezető, magyar bíró
Az erdélyi magyar bíró, Kovács István csupán két meccsen kapott szerepet a foci-Eb-n
Fotó: AFP

Két Eb-n három csoportmeccs jutott a magyar bírónak, Kovács Istvánnak

A 2024-es Európa-bajnokságon Kovács István két mérkőzésen fújta a sípot, korábban a Szlovénia–Szerbia-találkozót vezette a második körben, majd a csoportkör harmadik fordulójában Csehország és Törökország hamburgi mérkőzése volt az övé. Utóbbi meccsen 

Eb-rekordot jelentő 18 lapot osztott ki összesen, köztük az első félidőben két sárgával kiállította csehek játékosát, Antonin Barakot. 

Később aztán, az összecsapás végén kitört tömegverekedés után a csereként beállt Tomas Chorynak is piros lapot adott, a cseh válogatott tagjai pedig a lefújást követő nyilatkozatokban durván kritizálták Kovácsot.

Az UEFA a csoportkör után úgy határozott, hogy nem ad lehetőséget Kovács Istvánnak és stábjának a nyolcaddöntők során, ám hivatalosan a szövetség nem küldte haza őket. Ám később a negyeddöntőkre, az elődöntőkre, majd – mint csütörtökön kiderült – a döntőre sem kapott szerepet a játékvezetői csapat, amely így egyenes kieséses meccs nélkül térhet haza az Eb-ről.

Az előző kontinenstornán ennél is kevesebb feladata volt a jelenleg 39 éves játékvezetőnek, akkor egyedül a Hollandia–Észak-Macedónia-meccset vezette, szintén a csoportkörben. 

A 2022-es Konferencia-liga-döntőn bíráskodó Kovács István idén áprilisban, a Barcelona–Paris Saint-Germain Bajnokok Ligája-negyeddöntőn tett szert igazán nagy világhírre az igencsak vitatható ítéletei miatt.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről