Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-liga-selejtező negyedik, utolsó fordulójának első mérkőzésén a sorozatban a hatodik európai főtáblájára készülő Ferencváros 0-0-s döntetlent játszott a bosnyák Borac Banja Luka csapata ellen a Groupama Arénában.

A futballtörténelem során még sem a Bajnokok Ligája főtábláján, sem az Európa-liga csoportkörében nem szerepelt bosnyák klubcsapat. Ettől most egy lépésre került Bosznia-Hercegovina, ám a Fradi célja az El-selejtező rájátszásában az, hogy ez a lépés ne teljesüljön, hiszen a Borac Banja Luka lett Pascal Jansen együttesének ellenfele. A párharc első mérkőzésére csütörtökön este került sor az Üllői úton: a Ferencváros a Midtjylland elleni BL-búcsúval és az Újpest ellen megnyert derbivel hangolt, míg a bosnyák bajnok a KÍ Klaksvik elleni, hosszabbításos El-továbbjutást követően sikerrel kezdte hazája bajnokságát. 

Fradi, Európa-liga, Borac Banja Luka, Ferencváros, bemelegítés, selejtező, playoff
A Fradi az Európa-liga-selejtező utolsó fordulójának első mérkőzésén a Borac Banja Luka ellen lépett pályára
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az FTC játékosa, Mohammed Abu Fani már a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, hogy nagy szükség lesz a szurkolók támogatására, ennek megfelelően már a kapunyitás előtt hangoltak a drukkerek, majd (miután különböző programokon vehettek részt) a kezdő sípszóra javarészt meg is telt a lelátó – a vendégek szektorában is voltak bő százan.

Így kezdett a Fradi a Borac Banja Luka elleni El-párharc első mérkőzésén

A hazaiak 51 éves, holland vezetőedzője, Pascal Jansen az alábbi kezdő tizenegynek szavazott bizalmat csütörtökön este:
Dibusz Dénes – Cebrail Makreckis, Ibrahim Cissé, Mats Knoester, Cristian Ramírez – Mohammed Abu Fani, Philippe Rommens – Mohamed Ali Ben Romdán, Kristoffer Zachariassen, Adama Traoré – Varga Barnabás.

Fradi, Európa-liga, Borac Banja Luka, Ferencváros, selejtező, playoff, kezdőcsapat
A ferencvárosi kezdő tizenegy a hazai El-playoff mérkőzésen
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első félidő eseményei

A Ferencváros kezdte támadóbb szellemben a mérkőzést, a magyar bajnok birtokolta többet a labdát, amely leginkább a bosnyákok térfelén volt. Egyszer-egyszer a Borac Banja Luka is eljutott a hazai tizenhatosig, de veszélyes helyzet és kapura lövés egyik oldalon sem akadt. A 12. percben egy jobb oldalról induló formás Fradi-támadás végén hördülhetett fel először a közönség, de középen az utolsó pillanatban sikerült lelopni a maszk nélkül futballozó Varga Barnabás lábáról a labdát. A folytatásban is megmaradt a FTC mezőnyfölénye, de az első kaput eltaláló próbálkozásig a 26. percig kellett várni: ekkor 

egy jobb oldali beadás után Knoester fejesét ütötte ki bravúrral Filip Manojlovics kapus. 

Ezt pár percen belül követte három távoli Fradi-próbálkozás, de mindhárom elkerülte a vendégek kapuját.

Fradi, Európa-liga, Borac Banja Luka, Ferencváros, selejtező, playoff, Mats Knoester, fejes
Mats Knoester fejese volt az első harminc perc legnagyobb lehetősége
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A támadásépítésükben rendszeresen pontatlan bosnyákok a félidő végéhez közeledve egyre többször próbálták már az időt is húzni, védekezés közben azonban tették a dolgukat, így a magyar bajnok nem lelte a rést a Borac Banja Luka védelmén, a távolabbi kísérletek pedig nem találtak kaput. A 44. percben aztán egy vendég kontra végén először a meccs során Dibusznak is dolga akadt, a kapus azonban látványos mozdulattal kitolta Stefan Savic tekerését.

Fradi, Európa-liga, Borac Banja Luka, Ferencváros, selejtező, playoff, Dibusz Dénes
Dibusz Dénes kapuját egy lövés találta el az első 45 percben, akkor viszont bravúrt mutatott be a magyar kapus
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ám nem ez volt a slusszpoén, a játékrész ráadásában ugyanis Manojlovicsnak is kellett még bravúrt bemutatnia, méghozzá Varga felpörgetetett labdával leadott lövésénél. Gól viszont nem született, a szünetre így 0-0-s állással vonultak a csapatok a jelentős hazai labdabirtoklási fölényt és eseménydús hajrát hozó első félidő végén.

A második félidő eseményei

A Fradi a szünet után is magához ragadta az irányítást, ám ez tíz percen keresztül nem párosult lövéssel. Akkor aztán Ben Romdán lőtt 17 méterről, középről, de a bosnyákok szerb kapusa leért a bal alsó sarokba a labdáért.

Fradi, Európa-liga, Borac Banja Luka, Ferencváros, selejtező, playoff, Mohammed Ali Ben Romdan, Romdhane
Mohammed Ali Ben Romdán előtt adódott a második félidő első helyzete
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hatvan perc játék után hármas cserére szánta el magát Pascal Jansen: Varga, Abu Fani és Ben Romdán is elhagyta a pályát, a helyükre Alekszandar Pesics, Habib Maiga és a debütáló Virgil Misidjan állt be. A frissítés jót tett a Ferencvárosnak, amely előtt a 66. percben újabb lehetőség adódott: egy jobb oldali beadást Zachariassen mellkassal vett át, majd fordulatból centikkel lőtte a labdát a jobb alsó sarok mellé. A 69. percben jött egy újabb változtatás: Ramírez helyén Eldar Civic folytatta.

Kristoffer Zachariassen
Kristoffer Zachariassen közel járt egy nagyszerű gólhoz
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hajrához közeledve a bosnyákok ismét az időhúzáshoz folyamodtak, amikor alkalmuk volt rá, Dibusz Dénes pedig különböző gyakorlatokat végzett a kapuja előtt, hogy formában tartsa magát – vendég játékos ugyanis nem igazán jutott a hazai tizenhatos környékére. Ám a meccs korábbi időszakaihoz hasonlóan a Borac Banja Luka védelme ezúttal is áttörhetetlennek bizonyult, lövésig és helyzetig nem tudott eljutni a Fradi. Jansen a 82. percben kihasználta az utolsó cserelehetőségét is: Zachariassent Kady Borges váltotta.

Az utolsó percekben ismét belendültek az események, egy bosnyák kontra égén Jurich Carolina lövését sikerült blokkolnia a ferencvárosi védőknek, egyébként viszont a hazai nyomás még az addiginál is nagyobb volt Manojlovics kapuján. Misidjan is aktívan próbálkozott, Kody Borges is veszélyes fejest eresztett a kapura, de végül az ötperces hosszabbítás sem hozott gólt, így döntetlennel kezdik meg a csapatok a visszavágót.

Európa-liga, selejtező, 4. forduló (playoff), első mérkőzés:

Ferencvárosi TC – FK Borac Banja Luka (bosnyák) 0-0
Groupama Aréna, v.: Nicholas Walsh (skót)

  • A visszavágót jövő csütörtökön rendezik Bosznia-Hercegovinában. A párharc győztese a második számú nemzetközi sorozat főtábláján lesz érdekelt, míg a vesztes az európai szereplését a Konferencia-ligában folytatja.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!