Vágólapra másolva!
Új korszak vette kezdetét a labdarúgó NB I-ben szereplő Debreceni VSC-nél, amely immáron Máté Csabával folytatja szereplését. Bár a Ferencváros korábbi megbízott trénerének kinevezése után akadtak szkeptikus hangok, Máté Csaba több mint egy év kihagyás után a Magyar Kupában tartott fölényes győzelemmel tért vissza a kispadra, hétvégén pedig már az NB I-ben irányíthatja új csapatát. Ennek kapcsán az Origo Sport megkérdezett egykori legendás debreceni futballistákat arról, mire számítanak a Loki új edzőjétől.

Bár tavaly a Debrecen sokáig harcban állt a dobogóért, az idei szezon nem indult jól a csapat számára, ugyanis az újonc Győr elleni győzelmet három nyeretlen bajnoki követte, amelyeken mindössze egy gólt sikerült szerezniük Dzsudzsák Balázséknak, így mindössze négy fordulót kellett várni az OTP Bank Liga idei első edzőváltására. Az Újpest elleni fiaskó után a vezetőség kirúgta a csapatot 2022-ben bronzéremig vezető Srdjan Blagojevics vezetőedzőt, akinek a helyét a korábbi ferencvárosi Máté Csaba vette át.

Máté Csaba, Debrecen
Máté Csaba lett a Debrecen új vezetőedzője
Fotó: dvsc.hu

Koeman, Rebrov és Csercseszov mellett tanulta a szakmát

A szekszárdi születésű, 54 éves Máté Csaba játékosként a PMSC és a Tatabánya színeiben szerzett NB I-es rutint, ám pályafutása legfontosabb időszakát külföldön töltötte, méghozzá Belgiumban, ahol három klubban is megfordult, többek között a KV Kortrijk együttesében. Az edzői pályafutását Szekszárdon kezdte, majd 2008 és 2010 között pályaedzőként segítette Erwin Koeman szövetségi kapitány munkáját a magyar válogatottnál. Később a Haladásnál és a Paksnál tevékenykedett, utóbbi csapattal a 2010-11-es idényben ezüstérmes lett a bajnokságban, valamint megnyerte a Ligakupát, a következő idény elején pedig a csapat története során először kiléphetett a nemzetközi kupaporondra. Máté Csaba ezt követően a Ferencvároshoz került, ahol 2012 és 2023 között a Fradi edzői stábjának a tagja volt, s 

együtt dolgozott többek között Ricardo Monizzal, Thomas Doll-lal, Szergej Rebrovval, Peter Stögerrel és Sztanyiszlav Csercseszovval is.

Máté Csaba
Egy év kihagyás után állt ismét munkába Máté Csaba
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Miután utóbbit tavaly menesztették, Máté Csaba megkapta a lehetőséget a magyar bajnoknál és megbízott edzőként tíz meccsen át irányította a csapatot, amiből egy vereség mellett kilencet megnyert, miközben csapata 39 gólt lőtt és csak tízet kapott, ráadásul Máté Csaba Konferencia-liga-csoportkörbe vezette a Ferencvárost. Ennek ellenére azonban az FTC klubvezetése az azóta már távozott Dejan Sztankovicsban látta a jövőt, így leváltotta a magyar szakembert, aki most egy évvel később megkapta a lehetőséget, hogy egy NB I-es csapat vezetőedzője legyen, miután kettő plusz egy évre szóló megállapodást írt alá a DVSC-nél.

 

Máté Csabától új korszakot várnak Debrecenben

 

A Debrecen támadójátéka eddig igencsak akadozott a bajnokságban – igaz, már Blagojevics menesztése után a megbízott edzőként irányító Dombi Tiborral három gólt is lőttek a debreceniek Zalaegerszegen. Dombi egyébként Máté Csaba érkezésével is maradt az edzői stáb tagja.

A Loki szurkolói a támadó focit preferálják, ennek szellemében próbálunk majd játszani, minél több helyzetet kialakítani és minél több gólt szerezni”

 – ígérte az új tréner a bemutatkozó sajtóeseményén, amelyen azt is elmondta, hogy a nemzetközi kupaszereplés elérése a célja új csapatával.

Máté Csaba bemutatkozása tétmérkőzésen nem is sikerülhetett volna jobban, ugyanis a DVSC Dzsudzsák Balázs bombagóljának is köszönhetően 4-0-ra nyert Békéscsabán, így bejutott a Magyar Kupa legjobb 32 csapata közé. Tény, hogy nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni a másodosztály alsó felében tanyázó csabaiak elleni kupameccsből, ám Máté Csaba taktikai elképzelései azért már most is látszódtak, hiszen a mezőnyfölényben játszó Loki többször is gyors támadásokkal operált a széleken, miközben hátul a védelem szervezetten működött, tehát vélhetően ez a felfogást igyekszik majd meghonosítani a jövőben. 

Dzsudzsák Balázs, Dombi Tibor, Debrecen, DVSC, NB I
Dzsudzsák Balázs és Dombi Tibor is kulcsfontosságú tagja lehet az edzőváltáson átesett Debrecennek
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

"Számomra ez egy vérbeli presztízsmeccs volt, hiszen amióta a Hajdúságban dolgozom, több új elemmel igyekeztem frissíteni a csapatjátékunkon, és ezekből többet viszont is láttam. A DVSC támadás-központú lesz az élvonalban, persze a védekezés megszervezése is lényeges, nehogy hátul gondok támadjanak" – mondta a meccs után Máté Csaba.

A Debrecen első öt mérkőzése az NB I 2024/25-ös szezonjában:

  • Győr-Debrecen 0-3
  • Kecskemét-Debrecen 1-1
  • Debrecen-Diósgyőr 0-1
  • Újpest-Debrecen 3-0
  • Debrecen-Zalaegerszeg 3-1

A Debrecen új trénere az élvonalban is rögtön egy presztízsmeccsen mutatkozhat be, ugyanis szombat este az újonc Nyíregyháza otthonába látogat az NB I keleti rangadóján. A találkozó azonban nem csak a két klub múltja és Máté Csaba debütálása miatt lesz kiemelkedő, hiszen a DVSC jelenleg csupán a nyolcadik helyen áll a tabellán, míg a Szpari a kiesést jelentő tizenegyediken, vagyis mindkét csapatnak égetően nagy szüksége lenne a három pontra. A kupában való továbbjutás viszont vélhetően nagy lendületet adhatott a debrecenieknek a derbire, ami túlzás nélkül az év meccse lesz számukra. Nem is meglepő, hogy már napokkal a meccs előtt minden jegy elkelt a vendégszektorba is, vagyis mintegy ezer debreceni drukker biztathatja majd a debrecenieket a Nyíregyháza Spartacus új stadionjában.

Máté Csaba
A Fradinál nem marasztalt Máté Csabával vehet új irányt a Debrecen labdarúgócsapata
Fotó: dvsc

 

A DVSC legendái támogatják a korábbi Fradi-edzőt

Bár a korábbi Fradi-edző kinevezése után akadtak olyan Loki-szurkolók is, akik Máté Csaba edzői múltja miatt kissé szkeptikusak és előítéletesek voltak, mondván a Ferencváros edzőjeként könnyű volt sikereket elérnie, ám a legtöbb debreceni szimpatizáns örült a szakember érkezésének. Akárcsak a hajdúsági klub korábbi játékosai, akik közül Sándor Tamás, Rudolf Gergely és Kerekes Zsombor is elmondta az Origo Sport kérdésére, hogy hogyan fogadta Máté Csaba kinevezését és mit vár az új edzőtől.

Megmondom őszintén, én nem nagyon támogattam volna az edzőváltást.

Nem tudom, pontosan mi lehetett a probléma, biztos eljött az az időszak, amikor elfáradt a kapcsolat az edző és a játékosok között, de azt nem szabad elfelejteni, hogy egy kiesőjelölt csapatból csinált dobogóesélyest a Blagojevics. Ám ha már váltani kellett, azt rendkívül üdvözítőnek találtam, hogy egy magyar edző vette át a DVSC irányítását, ráadásul Máté Csaba nagyon sok jó szakemberrel dolgozott együtt a Ferencvárosnál. Nyilván még az elején járnak az építkezésben, de bízom benne, hogy Debrecenben is jó munkát fog végezni és egy ütőképes, jó csapatot fog tudni összerakni" – kezdte Sándor Tamás, a DVSC legendás labdarúgója, aki 1990 és 1997, illetve 2002 és 2009 között 275 mérkőzésen lépett pályára a Loki színeiben.

FBL-C1-EUR-MANCHESTER-DEBRECENI
A DVSC korábbi csapatkapitánya, Sándor Tamás bízik a hajdúsági csapatban
Fotó: AFP

"Láttunk már sok példát arra, amikor egy beugróedzőből végül jó vezetőedző lett. 

Máté Csaba egy felkészült, jó edző, persze ez nem garancia arra, hogy sikeres is lesz Debrecenben,

 de én szurkolok neki, hogy eredményes legyen a csapattal" – fejezte ki reményét a szurkolók által 2022-ben a klub történetének legjobb játékosának megválasztott Sándor Tamás.

Rudolf Gergely a Debrecen játékosaként robbant be a magyar futballban, 2007 és 2010 között kétszer nyert bajnoki címet, egyszer pedig Magyar Kupát a DVSC-vel, valamint a Bajnokok Ligája főtábláján is szerepelt a debreceniekkel. A korábbi 28-szoros magyar válogatott támadó kifejezetten örült Máté Csaba kinevezésének, mivel amellett, hogy remek szakembernek tartja, személyesen is ismeri.

Rudolf Gergely, Debrecen
Rudolf Gergely pályafutása elején három szezonon át erősítette a Debrecent
Fotó: AFP 

"Máté Csabát személyesen is ismerem, mivel Erwin Koeman segítője volt, amikor bekerültem a válogatottba. Kiváló edzőnek és nagyon jó embernek tartom. Sajnáltam, hogy nem jött össze neki a Fradinál, mivel szerintem nagyot tudott volna ott alkotni. Persze, más amikor valaki vezetőedző, meg amikor másodedző. Nyilván az eredmények fogják meghatározni a sorsát, hiszen az a jó edző, aki nyer, függetlenül attól, hogy milyen ember, vagy mit csinál. Biztató, amit a Fradinál elért, és szerintem 

szakmailag is sokat jelent, hogyha valaki akár csak mint másodedző, több mint tíz éven át meg tudja állni a helyét egy olyan csapatnál, mint a Ferencváros"

 – fogalmazott lapunknak Rudolf.

A Debrecen játékosaként három bajnoki címet és két Magyar Kupát szerző Kerekes Zsombor jelenleg a DVSC Labdarúgó Akadémia U19-es csapatának vezetőedzője, így nem meglepő, hogy ő is azt szeretné, ha Máté Csaba sok fiatal magyar játékosnak adnak lehetőséget, ám szerinte még nagyon korai arról beszélni, hogy mit érhet el új edzőjével a Loki.

FBL-C1-DEBRECEN-MANCHESTER
A korábbi magyar válogatott támadó, Kerekes Zsombor 2005-ben a Manchester United ellen is pályára lépett
Fotó: AFP 

"Remélhetőleg minél több fiatal játékost fog tudni beépíteni a csapatba és velük együtt jó eredményeket fog tudni elérni, hiszen mi is ezért dolgozunk nap mint nap az akadémián. Talán ezt könnyebb is kivitelezni, amikor egy magyar edző van a kispadon. Szimpatikus, amit előzetesen hangoztatott, hogy támadófocit szeretne megvalósítani, mivel Debrecenben mindenki azt akarja látni. Személyesen ugyan nem ismerem, de biztos vagyok benne, hogy nagyon felkészült szakember. Valahol el kell kezdeni, a többi majd csak utána fog kiderülni. 

Lőw Zsoltról is mondhatnánk, hogy csak másodedzőként dolgozott még, de az, hogy mire képes vezetőedzőként valaki és mennyit tanult az évek során, majd akkor fog meglátszani, ha leült a kispadra"

 – mondta el várakozásait Kerekes, aki a DVSC színeiben összesen 56 gólt lőtt, amivel máig a klub történetének ötödik legeredményesebb játékosa.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!