Vágólapra másolva!
Ma már szinte egészen ritka, hogy valaki a nevelő egyesületétől jut el a felnőtt válogatottságig, ezért sem mindennapi a Paksi FC futballistájának, Vas Gábornak a története. A 21. születésnapját a napokban betöltő védőt először hívta meg Marco Rossi a Nemzetek Ligájára készülő magyar válogatott keretébe, ám az idáig vezető út nem volt egyszerű, mivel rengeteg sérülés hátráltatta. Vas az Origo Sportnak adott interjút, amelyben többek között szó esett arról, mire számít a Németország és a Bosznia-Hercegovina elleni meccsektől, és arról is, hogy miért nem számított a válogatott meghívóra.

Vas Gábor 2003. augusztus 29-én született Szekszárdon. A Tolna megyei VFC-nél kezdett el futballozni, majd onnan került 2015-ben Paksra. Az atomvárosiaknál végigjárva a ranglétrát 2020 szeptemberében mutatkozott be a klub felnőtt csapatában a Ferencváros ellen. A Groupama Arénában rendezett találkozón rögtön kezdőként kapott lehetőséget Osztermájer Gábortól, ám az eredmény miatt nem sok oka lehetett az örömre, ugyanis a paksiak 5-0-s vereséget szenvedtek. Vas akkor alig két héttel múlt 17 éves. Mára már szinte senki sem lepődik meg azon, ha pályára lép, mivel az elmúlt évek során alapemberré nőtte ki magát Pakson, sőt már a magyar válogatott ajtaján kopogtat.

Vas Gábor, magyar válogatott
Vas Gábor útja Paksról egészen a válogatottig vezetett

Hiába az egyik legtehetségesebb magyar futballista, az utánpótlás-válogatottakban alig játszott

A Fradi elleni bemutatkozása után még négy NB I-es meccsen kapott lehetőséget az őszi szezonban, tavasszal viszont az NB III-as csapatban szerepelt, ahol remek teljesítményt nyújtott, így a következő idényben már egyre gyakrabban lett tagja a felnőtt csapatnak, sőt 2021 októberében az U19-es válogatottban is debütálhatott. Ennek ellenére 

némileg meglepő, hogy a korosztályos válogatottakban kevés lehetőséget kapott,

hiszen az U19-es között csupán háromszor szerepelt, míg az U21-ben csak tavaly nyáron lépett pályára Izland ellen, akkor is az utolsó percben állította be csereként Gera Zoltán.

Vas Gábor
Sokan felfigyeltek rá, miután alig 17 évesen korát meghazudtoló teljesítménnyel mutatkozott be a Fradi ellen
Fotó: paksifc.hu

A Zalaegerszeg elleni győztes bajnokin ismét kezdőként nyújtott emlékezetes teljesítményt Bognár György csapatában, akárcsak az utolsó fordulóban Fehérváron, ahol végig a pályán volt az NB I hatodik helyén záró csapatban. Vas a szezonban nyújtott teljesítményéért kiérdemelte a klub legjobb utánpótlás játékosának járó Lazók Albert-vándordíjat – amit aztán 2021 után 2022-ben és 2023-ban is megkapott.

Gyorsan alapember lett Bognár György csapatában

A jól sikerült tavaszi szezon után igazán a 2022/23-as idényben robbant be az NB I-ben, miután meghatározó tagjává vált a Paks csapatának és 22 bajnokin lépett pályára – igaz, a sérülések sem kerülték el, ugyanis egy vállficam miatt hat hetet ki kellett hagynia. 

A fiatal paksi játékosok közül egyébként magasan ő töltötte a legtöbb időt a pályán - egész pontosan 1324 percet kapott Bognár Györgytől, amivel az egész NB I-et tekintve a negyedik legtöbb időt töltötte a pályán az útánpótláskorú játékosok között.

Vas Gábor
A fiatal paksi védő, Vas Gábor az egyik legfoglalkoztatottabb utánpótláskorú játékos az NB I-ben
Fotó: paksifc.hu 

Lelkileg is nyomasztó időszakon van túl

A fiatal kora ellenére mára a Paksi FC alapemberévé váló Vas Gábor az előző szezon elején súlyos sérülést szenvedett az Újpest ellen. A 3-0-ra megnyert bajnoki mérkőzés 75. percében hordágyon kellett levinni a pályáról, majd később kiderült, hogy eltörött a kulcscsontja. Az NB I egyik legértékesebb fiatal futballistájának tartott védő nem tudta elkerülni a műtétet, és végül négy hónapot volt kénytelen kihagyni, ez az időszak pedig lelkileg nagyon megterhelő volt a számára.

Mióta felkerültem a felnőttek közé a sérülések sajnos mindig megtalálnak."

Igazán az visel meg, hogy évről évre mindig van egy kisebb-nagyobb sérülés, és nyilván az a legrosszabb az egészben, hogy ilyenkor csak a lelátóról tudod nézni a társakat. Hála istennek most idén elkerültek, de sajnos tavaly a szezon elején kulcscsonttörésem volt, ami miatt kihagytam közel félévet" – mondta az Origo Sportnak adott interjújában a Paksi FC játékosa.

Vas Gábor, Paksi FC
Hordágyon kellett levenni a pályáról a Paks focistáját az Újpest ellen
Fotó: paksifc.hu

Sikerek a Pakssal, út a magyar válogatottig

Felépülése után a Fehérvár elleni rangadón tért vissza, s bár a 3-0-ra elveszített bajnokin még nem igazán ment neki a játék a hosszú kihagyás miatt, tavasszal ismét kirobbanthatatlan volt a paksi kezdőből. Pechjére márciusban ismét súlyos sérülést szenvedett az Újpest ellen, miután a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében egy kemény ütközést követően eltörött az orra. A Paks azonban hosszabbításban kiharcolta a továbbjutást, és végül egészen a döntőig menetelt, ahol a Ferencvárost legyőzve története során először nyerte el a trófeát.

"A tavalyi szezonunk elképesztő volt. Az őszi szezont ugyan a lelátóról néztem, de érződött hétről hétre, hogy komolyabb keresnivalónk is lehet a bajnokságban, hiszen első helyen fordultunk a tavaszi idényre. Persze, tudtuk, hogy a bajnoki cím megszerzése nem olyan egyszerű, hiszen a Fradi már tavaly is toronymagas esélyese volt az NB I-nek, szóval 

az öltözőn belül nem igazán volt téma köztünk az aranyérem,

de a dobogós helyet mindenképp meg szerettük volna tartani. Szerencsére ez sikerült is. A Magyar Kupában is szépen haladtunk, és a döntőben Fradival találkoztunk, akárcsak két éve, de most szerintem sokkal rutinosabban tudtunk már pályára lépni a Puskás Arénában".

Vas Gábor, Paksi FC
Vas Gábor alig múlt 21 éves, de kirobbantatatlan a Paks kezdőjéből
Fotó: paksifc.hu

Bemutatkozás a nemzetközi futballban, meghívó Marco Rossitól

A kupagyőzelem után a Paks bebiztosította a bajnoki ezüstérmét is, így nyáron 13 év után újra kijutott a nemzetközi kupaporondra. A korai Európa-liga-búcsú után a Konferencia-ligában egészen a rájátszásig jutott Bognár György együttese, ám ott a cseh Mlada Boleslav megállította a paksiakat

A nemzetközi kupákban bemutatkozó Vas összesen egy Európa-liga- és öt Konferencia-liga-mérkőzésen szerepelt.

"A románok elleni idegenbeli meccsen sajnos kaptunk egy négyest, így már a visszavágó előtt tudtuk, hogy gyakorlatilag eldőlt a párharc. Ennek ellenére úgy mentünk ki a pályára, hogy szeretnénk minél jobb eredményt elérni, hogy visszakapjuk az önbizalmunkat. A meccs vége felé álltam be, majd a folytatásban szerencsére a kezdőben is kaptam szerepet, és úgy érzem voltak jó meccseim is a nemzetközi kupában. Valószínűleg ez is kellett ahhoz, hogy aztán behívót kapjak a válogatottba" – mondta a paksi védő, aki fiatal kora ellenére már 56 mérkőzésen pályára lépett a magyar élvonalban.

Vas Gábor
A Pakssal már ért el komoly sikereket a Puskás Arénában, most a magyar válogatott tagjaként készül maradandót alkotni
Fotó: Instagram/Vas Gábor

A Kl-kiesés után Bognár György úgy fogalmazott, hogy szerinte nem tart még ott a csapata, hogy rendszeresen harcban legyen valamelyik európai kupasorozat főtáblájáért, ám Vas bizakodó, hogy jövőre ismét sikerül kilépnie a Paksnak az európai színtérre.

"Nehéz, így hogy gyakorlatilag egy félidőre voltunk attól, hogy bejussunk a csoportkörbe, de talán a kupadöntőhöz lehetne hasonlítani, hiszen két éve még a Fradi ellen elég simának bizonyult, szóval ha újra eljutnánk idáig a nemzetközi kupában, talán már rutinosabban vághatnánk neki. Persze, ez nem egyszerű, hiszen idén a sorsolásunk is kedvező volt. Utolsó körben kaphattuk volna a Chelsea-t is és akkor a második meccs előtt nem biztos, hogy arról kellett volna beszélni, hogy hogyan juthatunk még tovább. Szóval a főtáblára jutáshoz szerencse is kell, de a csapat egyben van, mi biztosan mindent meg fogunk tenni, hogy a jövőre újra kijuthassunk a nemzetközi porondra" – mondta az első felnőtt válogatottságára készülő magyar futballista.

Vas Gábor, magyar válogatott
A magyar válogatott NL-keretébe meghívott Vas Gábor közel volt a Pakssal a csodához a nemzetközi kupában
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A tavalyi súlyos sérülése óta nagyot fordult vele a világ, és a szezonban nyújtott remek teljesítményének aztán meglett a jutalma, ugyanis a Boleslav elleni visszavágón már úgy léphetett pályára, hogy néhány nappal a 21. születésnapja előtt, szinte napra pontosan a kulcscsonttörése után meghívót kapott Marco Rossitól a magyar válogatottba.

Picit meglepődtem, de nyilván nagyon jól esett és teljesen fel voltam dobódva, hogy meghívást kaptam a válogatottba. Ennél jobb előszülinapi ajándék nem hiszem, hogy kell egy labdarúgó életében"

– kezdte lapunknak adott interjújában a fiatal futballista. - Persze, kapok visszacsatolást, hogy jól teljesítek hétről hétre, ennek ellenére nem számítottam rá, mert szerintem azért van még bennem több is. Gondoltam, majd októberben, vagy novemberben összejöhet a behívó, ha addigra sikerül kihoznom magamból azt a teljesítményt, amiért nap mint nap dolgozom. Nagyon boldog lennék, ha valamelyik meccsen szóhoz juthatnék, de nyilván tudom, hogy azért ez nem olyan egyszerű. Mindenesetre én mindent meg fogok tenni a következő napokban, hogy ez megvalósulhasson" - jelentette ki az újonc.

A fiatal védőnek a beilleszkedéssel biztosan nem volt gondja, hiszen Kerkez Milossal az U17-es, Kata Mihállyal és Horváth Krisztoferrel pedig U21-es válogatottban játszott együtt, de korábban Pakson csapattársak voltak Varga Barnabással és Ádám Martinnal is.

A magyar fociválogatott kerete a szeptemberi Nemzetek Ligája mérkőzésekre:

  • kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Tóth Balázs (Fehérvár FC)
  • védők: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC), Gergényi Bence (Újpest FC), Orbán Willi (RB Leipzig), Vas Gábor (Paksi FC), Yaakobishvili Antal (Girona
  • középpályások: Bolla Bendegúz (Rapid Wien), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth), Nagy Ádám (Spezia Calcio), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nego Loic (Le Havre AC), Nikitscher Tamás (Kecskeméti TE), Schäfer András (Union Berlin)
  • támadók: Ádám Martin (Asztérasz Tripolisz), Csoboth Kevin (FC St. Gallen), Dárdai Pál (Hertha BSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Torino), Sallai Roland (SC Freiburg), Szoboszlai Dominik (FC Liverpool), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

A magyar labdarúgó-válogatott szombaton este Düsseldorfban a németek ellen kezdi meg a Nemzetek Ligája-sorozatot, majd három nappal később, jövő héten kedden Bosznia-Hercegovina ellen lép pályára a Puskás Arénában, és nem kizárt, hogy ezeken a találkozókon Marco Rossi szövetségi kapitány ismét újoncot avat, akár Vas Gábor személyében. Ha a 21 éves védő megkapja a bizalmat, csak az lesz a kérdés, tud-e élni vele, de látva a Pakson nyújtott teljesítményét, efelől nem nagyon lehet kétségünk.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!