Vágólapra másolva!
Nem a legfélelmetesebb ellenféllel szemben, mégis, talán az idei Nemzetek Ligája kiírás legnehezebb és legfontosabb meccse vár Szoboszlai Dominikékra. Hétfőn 20.45-től Zenicán Bosznia-Hercegovina vendége lesz a magyar nemzeti csapat. Ha a magyar válogatottra ezúttal is ugyanaz a fegyelmezettség és harcosság lesz jellemző, mint a hollandok ellen, akkor óriási lépést tehet az A-ligában maradás, egyben pedig akár a 2026-os világbajnokság felé is.

A megszokott koreográfia szerint ezúttal is két szorosan egymást követő játéknapon lépnek pályára a csapatok a Nemzetek Ligájában. A magyar válogatottra a második meccsen, ahogy szeptemberben, úgy októberben is a bosnyák válogatott vár, csakhogy ezúttal nem a Puskás Aréna, hanem az egy-két felújításon már átesett, de így is régimódinak számító zenicai Bilino Polje Stadion lesz a helyszín. Ahol a bosnyákok bizony a legerősebb válogatottak számára is roppant kellemetlen ellenfelek tudnak lenni, erről a németek is mesélhetnek, akik pénteken alaposan megdolgoztak a 2-1-es sikerért.

Bosnia-Herzegovina - Germany, Zenica, Bilino Polje Stadion, magyar válogatottra
A rettegett zenicai stadion már jobban hasonlít egy modern létesítményre, mint a mieink legutóbbi látogatásakor, de, ahogy a németekre, a magyar válogatottra sem egy kedélyes esti átmozgatás vár hétfőn 
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Jó volt ránézni a magyar válogatottra

A hollandok elleni pénteki meccs legfontosabb tanulsága az volt, hogy ismét jó volt ránézni a magyar válogatottra. Marco Rossi jó ütemben lépett hátrébb egyet, és meg sem próbálta a németek elleni bátor letámadást alkalmazni. A csapat szépen beállt stabil védekezésre, amibe az első félidő közepén úgy belejött, hogy ismét jöhettek a korábban megszokott veszélyes kontrák, azokból pedig Sallai Roland nagyszerű gólja még a szünet előtt.

A hollandok nem is találták a mieink játékának ellenszerét, és hiába a félelmetesen nagyarányú labdabirtoklás (15-85 százalék a javukra), majd a hajrában lőtt gól, a magyar csapat nagyon is rászolgált a pontszerzésre.

Megőrizni a veretlenséget

Ezúttal természetesen a bosnyákok elleni veretlenségről van szó. A nyugat-balkáni csapattal rövidke fennállása során 1999. március 10. óta eddig ötször találkozott a magyar válogatott és három döntetlen mellett két győzelem a mieink mérlege. Idegenben ez lesz a két csapat harmadik egymás elleni meccse, és egy 1-1-es döntetlen után 

éppen a félelmetes zenicai stadionban aratta eddigi legnagyobb különbségű győzelmét a magyar csapat,

 amikor 2006. szeptember 6-án Eb-selejtezőn 3-1-re nyertek a mieink Huszti Szabolcs, Gera Zoltán és Dárdai Pál góljával. Érdekesség, hogy azon a meccsen játszott a bosnyákok jelenlegi szövetségi kapitánya, Szergej Barbarez is.

Az eddigi magyar-bosnyák meccsek:

  • 1999. 03. 10. Magyarország - Bosznia 1-1
  • 2001. 02. 28. Bosznia - Magyarország 1-1
  • 2006. 09. 06. Bosznia - Magyarország 1-3
  • 2007. 09. 08. Magyarország - Bosznia 1-0
  • 2024. 09. 10. Magyarország - Bosznia 0-0

Most mindennél fontosabb a győzelem

Az idei Nemzetek Ligája kiírás harmadik és negyedik játéknapja sok csapat számára vízválasztó, de a magyar csapat számára különösen az. A hollandok elleni pénteki bravúros döntetlenünk után oda a bosnyákok öröme, hogy a budapesti 0-0-val lépéselőnybe kerültek velünk szemben. Ha pedig Zenicában is pontot, sőt pontokat szerzünk, akkor szinte egészen biztos, hogy a Rossi-csapat ismét megőrzi a tagságát a Nemzetek Ligája A osztályában. 

Akkor pedig minden bizonnyal a második kalapból sorsolják a Szoboszlaiékat a 2026-os, 48 csapatos világbajnokság selejtezőjére.

A mieink esélyeit minimálisan, de azért javítja, hogy a hazaiak bomba formában lévő csatára, a Vfb Stuttgart játékosa, a bosnyák foci jelenlegi legértékesebb focistája, Ermedin Demirovic sárga lapos eltiltása miatt nem szerepelhet a meccsen. Barbareznek így egyetlen veszélyes csatára (igaz, ő nagyon is veszélyes) maradt, Edin Dzeko személyében.

Rossi sincs könnyű helyzetben

A magyar válogatott már a hollandok elleni meccsnek is úgy futott neki, hiszen a Parmában remeklő Balogh Botond már pénteken sem lépett pályára, a bosnyákok elleni meccsen pedig Dárdai Mártonra sem számíthat a kapitány.

A több mint hat éve regnáló Rossi hatalmas mérföldkőhöz érkezik a válogatott kispadján, ugyanis hétfőn a 70. találkozójával megelőzi az örökrangsorban a legendás Aranycsapat mesterét, Sebes Gusztávot, azaz immár egyedül áll majd a második helyen Baróti Lajos mögött. 

Bosznia-Hercegovina – Magyarország, Nemzetek Ligája, magyar labdarúgó-válogatott, Bosznia-Hercegovina, Dibusz Dénes,  Magyar válogatott labdarúgó, DibuszDénes, Marco Rossi,  MarcoRossi
Marco Rossi ezúttal sem kertelt a magyar csapat céljait illetően
Fotó: Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A vasárnap esti zenicai sajtótájékoztatón Rossi elmondta: jár a tisztelet a bosnyákoknak a németek ellen mutatott játékért, de nem titkolta, hogy mi a magyar csapat terve.

Azért vagyunk itt, hogy pontot, pontokat szerezzünk. Képtelen vagyok úgy felkészíteni a csapatot, hogy az egy pont legyen a cél, hármat szeretnénk szerezni,

 de a végén az egy is jó lenne" - utalt ezzel a kapitány arra, hogy így továbbra is mi lennénk lépéselőnyben a bennmaradásért folytatott versenyfutásban. 

Nem kedvelem a bunkerfocit, de van, amikor az vezethet eredményre, ezúttal viszont nem ez a cél, nem erre lehet számítani. Kiegyenlített meccset várok, mert ez a találkozó dönt arról, melyik gárdának lesz esélye a bennmaradásra.

Rossi még hozzátette, a legfontosabb, hogy visszatért a korábbi csapategység, így a hiányzók miatt sem aggódik, mert tudja, hogy mindenkire egyformán számíthat.

Bosznia-Hercegovina – Magyarország, Nemzetek Ligája, magyar labdarúgó-válogatott, Bosznia-Hercegovina, Dibusz Dénes,  Magyar válogatott labdarúgó, DibuszDénes, Marco Rossi,  MarcoRossi
Dibusz Dénes (balra) pontosan tudja, hogy a hollandok elleni pontszerzés egy zenicai bravúrral érne igazán sokat
Fotó: Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A Fradival a Borac Banja Luka elleni Európa-liga selejtezőn a bosnyák közeggel már megismerkedő Dibusz Dénes elmondta, a körülmények és a pálya minősége is teljesen megfelelő, ahhoz, hogy egy jó meccset játsszanak. Elmondta, gyakorlatilag mindegy az előtte játszó belső védelmi hármas összetétele, mert minden felállásban képesek stabilan hozni egy megbízható színvonalat.

Nekem is van egy feladatom, amit a lehető legjobban szeretnék megoldani. A legfontosabb, hogy a csapat sikeres legyen, ehhez pedig hétfőn nagy lépést tudunk tenni

 - mondta Dibusz, hozzátéve, a hollandok elleni pontszerzés után is mindenki maradt a földön, még, ha tudják is, hogy közel jártak egy óriási sikerhez.

Zenicán hétfőn 20.45-kor az angol Anthony Taylor sípjelére kezdődik a bosnyák-magyar mérkőzés, melyet az Origo a megszokott módon élőben tudósításban követ.

A csoport állása: 
1. Németország 3 2 1 - 9-3 7 pont 
2. Hollandia 3 1 2 - 8-5 5 
3. MAGYARORSZÁG 3 - 2 1 1-6 2 
4. Bosznia-Hercegovina 3 - 1 2 3-7 1 

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!