Vágólapra másolva!
Sokan nem hisznek a szemüknek, amikor látják, hogy a svéd labdarúgó-válogatott három olyan játékossal állt fel az Észtország elleni Nemzetek Ligája mecsen, akik magyar származásúak, azaz akár a magyar nemzeti csapatot is erősíthetnék. Igaz, a svédek a NL C-osztályában szerepelnek, mi pedig az A-ligában.

A két csapat (Svédország és Észtország) augusztusi meccsén is háromgólos győzelmet arattak a svédek. Akkor a portugál Sporting támadója, Viktor Gyökeres két góllal vette ki a sikerből a részét. Ezúttal egy másik magyar származású focista duplázott, de a 70 millió eurót érő Gyökeres így is a meccs egyik legjobb értékelését kapta. Vajon, amikor az MLSZ munkatársai vagy Marco Rossi ezt olvassa, mit gondolnak?

MLSZ
Viktor Gyökeres négy meccs után négy gólnál jár a Nemzetek Ligájában
Fotó: AFP 

Erről lemaradt az MLSZ

Magyar szempontból is volt érdekessége az Észtország-Svédország találkozónak, ugyanis az egész meccsen hatalmas fölényben játszó északiak jelenlegi legnagyobb sztárfocistájának számító Viktor Gyökeres mellett még két másik magyar származású játékos volt a svédek kezdőcsapatában. A korábban a magyar válogatott által is figyelt, a francia élvonalba szereplő Strasbourg 22 éves középpályása,

Sebastian Nánási az ötödik válogatottbeli fellépésén megszerezte az első dupláját,

ugyanis az első félidőben ő szerezte meg a vezetést a svédeknek, majd Gyökeres gólpassza után növelte az előnyt még a szünet előtt. A meccs utolsó gólját pedig Gyökeres jegyezte a 66. percben, ráadásul nem is akárhogy: Dejan Kulusevski középre gurított labdáját a kapunak háttal, fordulásból lőtte a jobb alsóba.

NATIONS LEAGUE SWEDEN-ESTONIA
Három magyar származású focista volt a svédek kezdőjében Észtország ellen. Erről lemaradt az MLSZ
Fotó: TT News Agency via AFP 

A négy kör után még veretlen Svédország jelenleg a 10 pontos Szlovákiával holtversenyben vezeti a Nemzetek Ligája C divíziójának 1. csoportját, ráadásul újabb sikerével eldőlt, hogy legrosszabb esetben is az osztályozót érő második helyen fog végezni.

Háromszor is lemaradt a magyar válogatott

Gyökeresnek mindkét szülője magyar származású, de a csatár már Svédországban született. Marco Rossiéknak 2021 októberéig volt arra lehetőségük, hogy a gólvágó a magyar válogatottat válassza, de utána két világbajnoki selejtezőn is játszott a svéd nemzeti csapat színeiben, így onnantól nem maradt esély arra, hogy országot váltson. 

A nagyapja révén magyar származású Nánási a svéd futball egyik legnagyobb ígérete, ám szeptemberben először lépett pályára tétmeccsen a svéd felnőtt válogatottban, ezzel eldőlt, hogy nem lesz magyar válogatott. Érdekesség, hogy Nánási édesapja, Nánási Dennis is Svédországban született, ám ennek ellenére a magyar floorball válogatottnak volt a tagja. 

sebastian nanasi
A svéd válogatottban szeptemberben debütáló Sebastian Nanasi eddig háromszor volt eredményes
Fotó: Twitter

A három játékos közül talán Salétros Antonnak van a legnagyobb magyar kötődése, hiszen édesapja, Salétros László Magyarországon született, ráadásul a hétszeres svéd válogatott középpályás a 2017/18-as szezonban kölcsönben az Újpest játékosaként játszott Magyarországon is.

  • Gyökeres
  • Salétros
  • Nánási

A debütálása után négy évig mellőzött Salétros ugyan még nem szerzett gólt a svéd válogatottban, de Gyökeres és Nánási eddig együttvéve már 13 gólt hozott össze. Látva ezeket a futballistákat, lehet némi keserűség bennünk, hogy nem magyar színekben játszanak, mivel mindhárman erősségei lehettek volna Marco Rossi csapatának. Persze, ez már késő bánat.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!