Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország
Élő:
Vágólapra másolva!
Egy nagyon erős svájci csapat ellen kapott ki 3-1-re a magyar labdarúgó-válogatott a németországi Európa-bajnokságon. A vereség ugyan borzalmasan fájó, de hiba lenne máris elkezdeni temetni a magyarokat.

Mosolygó magyar szurkolók Kölnben

Az első döbbeneten már régen túl vagyunk, sőt, olyanok is vannak, akik meg sem döbbentek. Ők azok a magyar szurkolók, akik kiutaztak Kölnbe és akik a meccs lefújása után rögtön arról kezdtek el beszélni, hogy a vereség fáj, de a továbbjutás nem veszett még el. A helyzet majdnem teljesen ugyanolyan, mint 2021-ben volt. 

Akkor a hazai rendezésű Európa-bajnokság első meccsén 80 percig nagyszerűen játszottunk, majd a 84., 87., és 92. percben kapott gólokkal nyert ellenünk Portugália 3-0-ra.

Négy napra rá az akkor világbajnok franciák következtek, s ellenük szédületes játékkal értünk el 1-1-es döntetlent, majd az utolsó csoportmeccsen a 80. percben még mi vezettünk 2-1-re a németek ellen. Ezzel csak azt szeretnénk mondani, hogy egy 0-3-as vereség után is fel lehet állni a padlóról.

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15.
Kőkemény harc zajlott a magyar és a svájci csapat közben Kölnben
Fotó: Javier Soriano/AFP

Majdnem ugyanott tartunk, mint három éve

Most a helyzet majdnem teljesen ugyanaz. Kikaptunk egy erős csapattól, de nem olyan erőstől, mint 2021-ben Portugália volt. Három nap múlva jönnek a házigazda németek, ellenük most sokan egy fabatkát sem adnának a győzelemért vagy a pontszerzésért, de ki az, aki 2021-ben adott volna bármit is azért, hogy nem kapunk ki Franciaországtól?

Szavazzon, és kövesse nyomon a szavazás állását!

Továbbjut-e a magyar csapat csoportjából az Eb-n?

Ennyit a múltról és most térjünk át a jelenbe. A magyar csapat Svájc ellen az első 60 percben megfejthetetlenül gyengén focizott. Nem is lehetett ráismerni arra a csapatra, amely 2022-ben megverte Angliát és Németországot, de arra sem, amely veretlenül jutott ki az Európa-bajnokságra. S bár a Kölnbe utazó szurkolók valóban képesek voltak mosolyogni még a vereség után is, azt nem hallgathatjuk el, hogy

 a svájci kapitány, Murat Yakin alaposan kiismerte és megfigyelte a magyar csapatot az elmúlt időszakban. 

Ez persze nem túl nehéz, mert manapság megfigyelők százai rajzanak ki mindenhová, hogy aztán a különböző elemzőprogramok segítségével a lehető legpontosabban feltárják egy-egy csapat erősségét vagy gyengeségét.

Marco Rossi felelőssége

"Nehéz megmagyarázni és kommentálni ezt az eredményt – fogalmazott Rossi, aki magára vállalta a felelősségetNem keresek bűnbakokat, én vagyok az első számú felelős, vállalnom kell a felelősséget. Ma az elszántságon és a kemény munkán kívül, ami megkérdőjelezhetetlen, voltak nagy egyéni hibáink is. Nehéz lenne két-három játékosnál többet kiemelni a jó teljesítménye miatt" - tette hozzá.

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15.
Svájc simán legyőzte Magyarországot a fociebén
Fotó: Mirkó István

A Magyar Nemzet szerint Rossi abba is belement, hogy miben érzi magát felelősnek a vereségért: a svájci válogatott taktikai meglepetést okozott a magyarnak az első félidőben.

"Svájc 3-4-3-ban játszott a 3-5-2 helyett, Aebischert a szélen használták, és erre nem tudtunk időben reagálni, ezért nagyon szabadon játszott. A kispadon hamar észrevettük a problémát, de nem tudtuk hatékonyan kommunikálni a játékosoknak, kihívtam egy-kettejüket, de ez nem volt elég. 

A félidőben tudtam rendesen elmagyarázni, mi a gond, és a második félidőben fel is javultunk, 

de addigra már kétgólos hátrányban voltunk. Az első félidő nagyon rossz volt, pedig jó attitűddel kezdtünk, de utána passzívak lettünk, és egy ilyen szintű csapat ellen ilyenkor benne van a hiba, ami meg is történt.

Mindig minden ugyanúgy

Ami a szövetségi kapitány felelősségvállalását illeti, a mester nagyon nem tehet mást. Már az Európa-bajnokság előtt sokan feltették a kérdést, hogy biztosan jó megoldás-e a végletekig való ragaszkodás azokhoz az emberekhez, akik a csapatukban vagy keveset játszanak vagy egyáltalán nem játszanak. 

A védelemben Szalai Attila nagyon nehéz helyzetben van, hiszen a mögötünk hagyott 2023-24-es szezonban gyakorlatilag alig játszott a Bundesliga két csapatában, a Freiburgban és a Hoffenheimben. 

Fiola Attila sokáig sérült volt, de Lang Ádám is. Ennek ellenére a mester - az ő szempontjából érthető módnon - ragaszkodott a bevált emberekhez. Hogy most mit lép a kapitány, nagy kérdés, de a németek ellen sem lesz könnyebb dolgunk. mint ami Svájc ellen volt.

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15.
Szoboszlai Dominik az első félidőben teljesen eltűnt a mezőnyben
Fotó: Fotó: Mirkó István

Miben bízhatunk a következő meccsen?

Mégis, miben lehet akkor reménykedni? Például abban, hogy a magyarok nem felejtettek el focizni, meg abban, hogy a svájciak elleni 30 perces remek játékot meg lehet ismételni a házigazda ellen. 

Persze a német-skót (5-1) meccset látva irtózatosan nehéz dolgunk lesz.

A sikerért mindenkinek meg kell feszülnie. De azt se hallgassuk el, hogy Svájc ellen nem mindenki játszott gyengén. A kapuban Gulácsi Péter párszor bravúrral védett, Varga Barnabás gólt szerzett, bár az első félidőben ő sem mutatott sokat. 

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15.
Gulácsi nem védhette Michel Aebischer lövését
Fotó: Mirkó István

A legnagyobb talány Szoboszlai Dominik, aki megint kapott egy őrzőt, de ez a szituáció egyáltalán nem lehet ismeretlen a számára.

Volt ilyen, van ilyen, lesz ilyen még a pályafutása során. Az viszont ennek ellenére meglepő volt, mennyire el tudott tűnni ezen az összecsapáson. Amikor a magyar csapat feléledt, akkor ő is megmutatta magát, egyetlen gólunk előtt Varga Barnabásnak ő adta a gólpasszt, de ennél tőle mindenki sokkal többet vár.

Ami a svájci sajtót illeti, ők sok szót nem vesztegetnek a magyar csapatra. Nekik az tetszik a legjobban, ahogy a harmadik svájci gól szerzője, Embolo elhagyta a kompressziós harisnyáját.

Három napon át tart most majd a reménykedés időszaka, ez alatt kell Marco Rossinak összeraknia a most széthullott tükörcserepeket. Reménykedjünk benne, hogy sikerülni fog neki.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről