Vágólapra másolva!
Csütörtök este eljön az igazság pillanata Bosznia-Hercegovinában. A Fradi hazai pályán 0-0-s döntetlent játszott a Banja Lukával, így a visszavágóra maradt a legnagyobb kérdés, melyik együttes jut majd az Európa-ligába és melyik folytatja az Európai Konferencialigában a nemzetközi küzdelmeket. A hazaiak életük egyik, ha nem a legfontosabb mérkőzésére készülnek, míg a Ferencváros mindent meg akar tenni azért, hogy a pénteki sorsoláson az El-kalapból húzzák ki a nevét. Helyszíni riport Banja Lukából.

Banja Luka a maga nagyjából 180-185 000 fős lakosságával az ország második legnépesebb városa, nem mellesleg lényegében a boszniai Szerb Köztársaság fővárosa. A város maga első benyomásra körülbelül olyan, mint egy boszniai Debrecen. Ide, egészen pontosan az innen jó 20 km-re található nemzetközi repülőtérre érkezett meg szerdán fél egykor a Fradi. A csapatot barátságosan köszöntötték a helyi rendőrségi erők, egyikőjük kifejezetten megörült Eldar Civicnek, még négyszemközt is váltott néhány szót vele nagy mosolygások közepette. A reptéren gyors kipakolás után a két nagyobb és egy kisebb buszból álló magyar konvojt elöl és hátul is szirénázó rendőrautó kísérte a szállásig. Sőt, itt még nem ért véget a biztonsági erők feladata, mint kiderült, az itteni protokoll szerint a vendég csapat szállodájánál a nap 24 órájában egy rendőrnek kell szolgálatot teljesíteni, hogy biztosan minden rendben legyen a vendégek háza táján.

A Fradi
A pokol tüzein vezethet át a Fradi útja az El-be, és ezeken a lelátókon gyújtják be a szurkolók majd őket. Fotó: Zámbó István, Origo Sport

Pokoli hangulat és a történelem egy darabja vár a Fradira

A város központjában található hotelből már a szerdai nap kora délutánján útra keltünk a kis konvojunkkal, hogy a mindössze három!!! perces utat ismét rendőri felvezetéssel tegyük meg a Banja Luka stadionjához. A Gradski Stadion egy, a régi időket idéző létesítmény, amelynek ódon betonfalai állandó jelleggel ontják ki magukból a meccsek alatt beszívódott dohányfüstöt. Maga a stadion nem mai épület, 1937-ben nyílt meg, legutóbb pedig 2012-ben esett át egy kisebb ráncfelvarráson, kicsit olyan a színei miatt is, mint a régi Illovszky Rudolf Stadion volt Angyalföldön. 

Az összesen 10 000 szurkoló befogadására alkalmas lelátók vendég részébe mintegy 320 zöld-fehér szimpatizánst várnak, mellettük pedig szinte biztosan telt ház lesz a futball történelemre készülő helyi erőknek köszönhetően.

Igen, jól olvasták, bosnyák csapat még sosem jutott ki az európai kupasorozatok főtáblájának valamelyikébe, és most nemcsak erre, hanem arra készülnek, hogy a második számú színpadra, az Európa-ligába lőjék magukat. 

Erre pedig együtt készül a csapat és a szurkolók is, akik pokoli hangulattal, sőt, állítólag óriási pirotechnikiai látványvilággal is készülnek, és ha így lesz, akkor tényleg egy minden szempontból tüzes meccsen kell a Fradinak megtennie az utolsó lépést az El felé. Nem mellesleg mindjárt a szerdai délutánon találkozhattunk a hazai szurkolók vezetőjével, azt hiszem az ilyen fizikai paraméterekkel rendelkező emberekről szoktuk azt mondani, hogy "Rosenborgi hegyomlás". A találkozáskor kedvesnek tűnt, de ez ne tévesszen meg senkit, a mérkőzésen egy egészen másik énjével fogunk megismerkedni. 

A Vasas régi stadionjára hasonlít egy kicsit a bosnyák együttes otthona. Fotó: Zámbó István, Origo Sport

A szimpatizánsok által tervezett hangulati elemek mellett a rendező klub is gondoskodott némi meglepetésről, méghozzá rögtön a szerdai Fradi-edzésre. Ugyanis az történt, hogy

az FTC tréningjének körülbelül 10. percében bekapcsoltak a pálya körüli locsolók, és ha a zöld-fehér focisták nem lettek volna jó reflexekkel és gyors lábakkal megáldva, hamar mindenki nem kívánt zuhanyban részesült volna.

Természetesen az edzői kar rögtön jelezte a problémát a rendezőknek, akik sajnálkozva kértek elnézést a teljesen véletlen balesetért. Nyilván őket is meglepetésként érte a minimum egy hete leadott részletes program arról, mikor fog a Ferencváros náluk edzeni, hihető, nem?

Győzelem bármi áron

Mivel a múlt héten a Groupama Arénában egyik csapat sem szerzett gólt, többek között a Banja Luka kapusának bravúrjai miatt, ezért a döntés teljes egészében a visszavágóra maradt. És ha a két együttes nem akarja a nagy kérdést az idegőrlő tizenegyes párbajra hagyni, akkor még a büntetők előtt gólt kell szerezni. Ehhez pedig támadni kell, ami a Fradi részéről az első találkozáskor sem volt gond, ellenben a Banja Lukával, amelyen jól látszott, hogy a védekezésre fektette a hangsúlyt a Groupama Arénában.

"Talán ez a klub történetének legfontosabb meccse, mert ha nyerünk, mi leszünk az első klub Bosznia-Hercegovinából, amely bejut az Európa Ligába. Ez nyilvánvalóan plusz motivációt ad ahhoz, hogy még inkább koncentrálhassunk a meccsre és kihozhassuk valós tudásunkat. De mindegy mi lesz a eredmény, emlékeznünk kell arra, hogy a Borac-mezes srácok már most hősök. Azt gondolom, hogy a Ferencváros továbbra is a favorit, legalábbis papíron, de nem annyira, mint az első meccs előtt. Most, azt hiszem, a saját stadionunkban, a szurkolóink előtt mi is akarunk valamit magunktól. De nem szabad sok szót erre fecsérelni, tudjuk, hogy a lelátói támogatás, amely a korábbi meccseken magával ragadott minket, mennyit jelent. Azt remélem, hogy a meccs végén együtt örülhetünk a Borac történelmi sikerének." - nyilatkozta a bosnyákok mestere, Mladen Zizovic a csütörtöki futball csata előtt. Az már most látszik, hogy itt tényleg mindenki valami eposzi küzdelemre készül a Fradi ellen, a helyi televízió a kora reggeli hírekben is kiemelten foglalkozott a Ferencváros elleni esti mérkőzéssel. 

A Banja Luka kapusa sokat tett a Groupama Arénában a 0-0-s mérkőzésért. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Pascal Jansen, az FTC vezetőedzője a szerdai sajtótájékoztatón többször is elmondta, a legfontosabb itt és most a győzelem lesz, ez van a fókuszban, és hogy a csapat nevét pénteken az Európa-ligában sorsolják ki. 

"Úgy gondolom, az első mérkőzésen nagyon sokat birtokoltuk a labdát, ha jól tudom, több mint 60%-ban, de ezeket a szituációkat jobban ki kell használnunk és nem szabad engednünk, hogy az ellenfél megszerezze a labdákat. Ha jól emlékszem, négy nagy helyzetünk volt, de a Banja kapusa sajnos mindet kivédte, így javulnunk kell ezen a téren is. 

Egyetlen cél lebeg a szemünk előtt, hogy pénteken a mi nevünk legyen ott az Európa-liga sorsoláson, de ehhez most jobbnak kell lennünk"

- mondta a holland-angol szakember meccs kapcsán. Ehhez még azt is hozzátette, hogy: "Természetesen mindig változhat a taktika, ellenféltől és helyzettől függően. Mi is szeretjük egyensúlyban tartani mind a védekezést, mind a támadást, de a győzelemre kell játszani, ez az első meccsen nem sikerült, most ezt kell tennünk. Akármire is készüljön az ellenfél, nekünk arra reagálnunk kell és tovább kell, hogy jussunk, ez a legfontosabb."

Pascal Jansen többször is hangsúlyozta, a legfontosabb a győzelem csütörtökön. Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

A pénz mindig nagy úr

Természetesen a Ferencváros részéről az már önmagában óriási teljesítmény, hogy sorozatban hatodszor lesz ott az európai foci színpadán, ugyanakkor a presztízs és az erősebb csapatok mellett arról sem szabad elfeledkezni, hogy az Európa-liga sokkal jobban fizet a résztvevőknek, mint az Európai-Konferencialiga. Az UEFA hivatalos tájékoztatása szerint az El-ben a csoportkörbe jutásért alanyi jogon minden egyes együttes

  • 4,31 millió eurót kap, 
  • ehhez gyűjthet még a csoportmeccsek alatt egy győzelemért 450 ezer eurót,
  • míg egy döntetlenért 150 ezret kaphat egy együttes. 

Ezzel szemben az Ekl-ben a csoportkörbe jutás 3,17 millió eurót kóstál, a három pont megszerzése 400 ezer, míg az egy pontos meccs 133 ezer eurót ér a csapatoknak. Azért ez már a szabad szemmel is jól látható különbség, amely az egyenes kieséses szakaszba jutás után is megmarad.

De ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre egy dolog biztos, csütörtökön este 21:00-tól jön a mindent eldöntő mérkőzés a Banja Luka és a Ferencváros között, amelyet az Origo élőben közvetít majd.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!