Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott 0-0-s döntetlent játszott Bosznia-Hercegovina ellen. A Nemzetek Ligája második fordulójában megrendezett mérkőzésen hatalmas fölényben játszott a magyar fociválogatott, és a Puskás Aréna közönsége a lefújás után meg is hálálta azt a küzdést és talpra állást, amelyet a csapat három nappal a németországi 0-5 után mutatott. Szoboszlai Dominik, Dibusz Dénes és Nagy Zsolt pedig az interjúzónában értékelte is a történteket.

A hétfőn a 60. születésnapját ünneplő Marco Rossi szövetségi kapitányként a legsúlyosabb vereségét szenvedte el szombaton, amikor a magyar fociválogatott Németországban kapott ki 5-0-ra. Rendkívül fontos volt, hogy a csapat jól reagáljon erre a pofonra, három nappal később ugyanis már egy újabb nagyon fontos Nemzetek Ligája-mérkőzés következett: a helyszín a Puskás Aréna, az ellenfél az NL-t szintén súlyos vereséggel kezdő Bosznia-Hercegovina volt. Elképesztő hangulatot teremtettek a szurkolók, Szoboszlai Dominikék pedig meg is hálálták ezt, és a düsseldorfinál sokkal jobb játékot mutattak.

magyar fociválogatott, szurkolók, Nemzetek Ligája, Bosznia, Magyarország, magyar válogatott
A magyar fociválogatott szurkolói a Bosznia-Hercegovina elleni Nemzetek Ligája-meccsen is alaposan kitettek magukért a Puskás Aréna lelátóin
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Dibusz Dénes – Dárdai Márton, Orbán Willi, Botka Endre – Nagy Zsolt, Nikitscher Tamás, Schäfer András, Bolla Bendegúz – Szoboszlai Dominik, Sallai Roland – Varga Barnabás összeállításban kezdő magyarok csak támadtak és támadtak, miközben a bosnyákoknak egyetlen igazi helyzete sem volt az egész meccsen. A védekezésben azonban jól tették a dolgukat, és amikor mégsem, akkor a Bundesliga-újonc St. Pauli kapusa, Nikola Vasilj volt a végállomás. Összesen 20 kapura lövéssel zárt a magyar válogatott, ebből 5 el is találta a kaput, és ezeknél kivétel nélkül 

bravúrra volt szüksége a bosnyák kapusnak: Varga Barnabás két fejesénél és egy lövésénél, és Nagy Zsolt veszélyes kísérleténél az első félidőben, valamint Ádám Martin fejesénél a meccs hajrájában.

Vasilj élete napját fogta ki, és még a szerencse is mellé állt Szoboszlai Dominik felsőlécre pattanó szabadrúgásánál. Egyértelműen Bosznia örülhet jobban a 0-0-s döntetlennel megszerzett egy pontnak, a magyar szurkolók viszont amiatt lehetnek boldogok, hogy milyen jól sikerült felocsúdni a szombat esti pofonból.

Varga Barnabás
Varga Barnabás fejesei ezúttal nem jártak túl a bosnyák kapus eszén
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A közönség meg is hálálta ezt: a 60 ezer magyar szurkoló a 0-0 után is a himnuszt énekelte. Az NL A divíziójába frissen feljutott Bosznia immáron nyolc mérkőzés óta és a magyar válogatott ellen is nyeretlen, ami a kedden mutatott játéka alapján nem meglepő. Ami a mérkőzést látva szintén nem az, hogy 

a Rossi-legénység pedig már 11 mérkőzés óta nem talált legyőzőre Magyarországon, legutóbb még 2022 szeptemberében Olaszország tudott itt győzni.

Azóta ráadásul csupán a mostani volt az első meccs, hogy nem látott hazai gólt a szurkolótábor.

Szoboszlai, Csoboth, Nagy Zsolt
Járt a taps a közönségnek, de járt a taps a magyar válogatottnak is
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar fociválogatott tagjainak értékelése a Bosznia elleni meccs után

„Úgy gondolom, hogy erősebbek voltunk, mint a múltkor, amikor én magam is nagyon frusztrált voltam a lefújás után. Azt mondtam a meccs előtt, hogy reagálnunk kell és reagáltunk is, megvolt a játékosokban a küzdőszellem, nem leszegett fejjel jöttünk le a pályáról. Minden statisztika alátámasztja, hogy domináltunk, de elképesztően védett az ellenfél kapusa. Nagyon sok párharcot tudtunk megnyerni, amivel nagyon elégedett vagyok" – mondta Marco Rossi.

Marco Rossi
Marco Rossi óriási fejlődést láthatott a magyar válogatott játékában
Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Remélem, nem kérdés, hogy előreléptünk. Jól éreztem magam a pályán, büszke vagyok a csapatra, erre a válaszadásra vártam egy 5-0-s vereség után. Elindultunk egy jó irányba, ezt szeretnénk folytatni. Nyilván jobban örült volna mindenki a három pontnak, de 

nem megszokott, hogy egy ilyen küzdő és motivált csapatot lehet látni egy olyan mérkőzés után, mint a németországi volt. 

Sok helyzetünk volt, ezt pozitívan kell felfogni, még ha idegesít is, hogy kimaradtak" – nyilatkozta Szoboszlai Dominik.

Szoboszlai Dominik
Szoboszlai Dominik is közel járt a gólhoz Bosznia ellen
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

„Meccsről meccsre gondolkodom, próbálunk felkészülni a hollandokból is, és lesz, ami lesz – folytatta a csapatkapitány. – Köszönjük a szurkolóknak, hogy végig drukkoltak, ilyen nehéz időszakban van rájuk a legnagyobb szükség."

„Nemrég óta van új edzője a bosnyákoknak, így nem volt sok meccsük, ami alapján feltérképezhettük őket. Mindkét csapat kellően óvatos volt, nekik is egyértelmű céljuk volt a pontszerzés, még ha nem is a támadásokkal és az agresszív játékkal akarták ezt elérni, hanem a területek lezárásával. Ennek ellenére jó néhány komoly gólszerzési lehetőségünk volt, de az ellenfél kapusa nagyszerűen védett. A szombati mérkőzés után ugyanakkor ez egy jó reakció volt a csapat részéről. Köszönjük, hogy a szurkolók így kiálltak mellettünk, az elejétől a végéig támogattak minket és velünk voltak, ezt igyekeztük meghálálni a pályán. Azt gondolom, hogy megérdemeltük volna a három pontot, de sajnos nem sikerült betalálni. Ám 

ma talán nem is az eredmény volt a legfontosabb, hanem az, amit a csapat mutatott: azt, ami az elmúlt években is jellemzett minket

mondta Dibusz Dénes, aki március óta először kezdett a magyar válogatottban. A Ferencváros kapusa a németek elleni meccsre is visszautalt. – Az elmúlt években szerencsére nem voltunk ehhez hozzászokva. Az Eb után jobb folytatásban reménykedtünk, de levontuk a tanulságokat, és a németek elleni meccs ráerősített, hogy milyen stílusban kell játszanunk, a csapatunknak mi az igazán testhezálló. Amit ma lehetett látni, mindenképpen előremutató."

„Nagyon bosszant a két kihagyott helyzetem, ha az egyik bemegy, valószínűleg nyertünk volna. Személy szerint ezt úgy élem meg, mintha veszítettünk volna, mert ennyi helyzetből, ha csak egy góllal is, de nyernünk kellett volna. 

Úgy érzem, a játékkal nem volt probléma, csak az eredményességgel 

értékelt Nagy Zsolt, aki szintén dicsérte a közönséget. A Puskás Akadémia játékosa kiemelte az előrelépést is, és a saját válogatottbeli helyzetéről is beszélt. – Remélem, a saját teljesítményem elég lesz ahhoz, hogy a jövőben is bennmaradjak a kezdőben [Kerkez Milossal szemben], majd a Mister eldönti."

Nagy Zsolt, NagyZsolt
Nagy Zsoltnak kezdőként 82 perc jutott Bosznia ellen
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bosnyákok elleni volt a kilencedik olyan mérkőzés a Rossi-korszakban, amikor egy többgólos vereség után kellett pályára lépnie a magyar válogatottnak, és ezek közül a hetedik olyan, amikor a pofon után sikerült elkerülni az újabb vereséget. Ez is mutatja a csapat óriási erejét, amelyet Magyarország legközelebb október 11-én mutathat meg, amikor a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában Hollandia látogat a Puskás Arénába.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3-as csoport, 2. forduló:

Magyarország – Bosznia-Hercegovina 0-0

a csoport másik keddi mérkőzésén:

Hollandia – Németország 2-2 (1-2)
gól: Reijnders (2.), Dumfries (50.), illetve Undav (38.), Kimmich (45+3.)

a csoport állása két forduló után:

  1. Németország 4 pont (7-2), 2. Hollandia 4 (7-4), 3. Bosznia-Hercegovina 1 (2-5), 4. MAGYARORSZÁG 1 (0-5).

Kapcsolódó cikkek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!