Beismerő vallomást tett a bíróságon a német doppingdoktor

Horizontal
Mark Schmidt (2ndL), a German sports physician accused of masterminding an international blood-doping network dismantled last year, arrives with his lawyers Yuri Goldstein (L) and Alexander Dann (3rdL) for the start of his trial on September 16, 2020 in Munich. - Schmidt, 42, from Erfurt, and four co-defendants who allegedly aided him, are accused of helping at least two dozen athletes undergo blood transfusions to boost performance illicitly from "the end of 2011 at the latest", according to state prosecutors. (Photo by Peter Kneffel / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
München, 2020. szeptember 29., kedd (MTI/dpa) - Beismerő vallomást tett kedden Mark Schmidt erfurti orvos a müncheni bírósági tárgyaláson abban az ügyben, melyben nyolc nemzet 21 sportolóját gyanúsítják vérdoppingolással, és melynek központi figurája a német doktor volt.

A 42 éves orvos ügyvédjei közölték, Schmidt 2012 óta foglalkozott vérdoppinggal, és elsősorban kerékpárosokkal, valamint téli sportágakat űző versenyzőkkel állt kapcsolatban. Tagadta ugyanakkor, hogy pénzről lett volna szó, csak a költségeket kellett megtéríteniük a sportolóknak, és hangsúlyozta, a versenyzők egészségét soha nem tette kockára.

"Ezzel a tevékenységemmel semmilyen nyereségre nem tettem szert, és mindig is fontos volt számomra, hogy egészségi szempontból ne okozzunk károsodást a sportolóknak" – állt az egyik ügyvéd által felolvasott beismerő vallomásban.

Mark Schmidt (középen) ügyvédei tanácsait hallgatja a müncheni tárgyalóteremben Forrás: AFP/Peter Kneffel

A müncheni ügyészség csaknem 150 bűncselekménnyel vádolta Schmidtet, aki ezeknek túlnyomó részét elismerte, de nagyjából egy tucatot tagadott.

A tárgyalássorozat első két hetében Schmidt bűntársai, egy nővér és egy mentős tanúskodott, és mindkettő megerősítette, hogy az orvos kérésére vért kellett venniük különböző sportolóktól, majd elszállítani azt Schmidtnek. A doktor édesapja, mint az ügy további vádlottja, beismerte, hogy tudott arról, amivel a fia foglalkozott.

Az elmúlt évek legnagyobb németországi dopping témájú perében még 26 tárgyalási napot terveznek, ítélet pedig nem sokkal karácsony előtt várható.

A nyomozás még 2019 januárjában indult az ARD televíziós társaság dokumentumfilmje, valamint Johannes Dürr osztrák sífutó nyilatkozatai alapján. Ezután február 27-én két razziát is tartottak, az egyiket az ausztriai Seefeldben, az akkor ott zajló északisí-világbajnokságon. Az ezzel egy időben zajló másik, erfurti rajtaütés során tartóztatták le Mark Schmidtet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!