Neymarék büntetőkkel törték meg az átkot

Brazília - Németország, férfi labdarúgás, döntő, Rio 2016
Brazil's forward Neymar (R) celebrates scoring with the winning goal during the penalty shoot-out of the Rio 2016 Olympic Games men's football gold medal match between Brazil and Germany at the Maracana stadium in Rio de Janeiro on August 20, 2016. / AFP PHOTO / Odd Andersen
Vágólapra másolva!
Tizenegyesekkel megnyerte a németek elleni döntőt a brazil fociválogatott, és ezzel először lett olimpiai bajnok a futball-vb-k legeredményesebb nemzete. Három ezüst és két bronz után Neymar kellett a sikerhez.
Vágólapra másolva!

Neymar állt oda szombat este az utolsó büntetőhöz a Maracanában a brazil-német olimpiai döntőn. Körülötte nyolcvanezer ember reszketett annak a stadionnak a lelátóján, ahol 66 évvel korábban 200 ezren nézték döbbent csendben, ahogy a válogatott elbukja a vb-döntőt.

Sok mindent lehet mondani a Barca játékosára, de azt nem, hogy ne bírná a nyomást.

Mindenki tőle várta, hogy megszerzi a braziloknak a hiányzó olimpiai aranyat. Volt a tornán négy gólja és három gólpassza, ő szerzett vezetést szabadrúgásból a döntőben, aztán elvállalta az ötödik tizenegyest úgy, hogy akkor már percek óta sántikált a pályán.

Az ötödik büntető Forrás: AFP/Vanderlei Almeida


Szerencséjére úgy ment oda, hogy előtte az ötödik német (a torna gólkirálya, Nils Petersen) hibázott – ha tehát berúgja, megvan az arany. A sípszó után másodpercekig várt mozdulatlanul, tett egy futcsa félkört, ahogy szokta, toporgott egyet, és berúgta. Aztán lefeküdt a földre sírni.

Messiásként tekintenek rá

Hazájában eddig is sokan úgy tekintettek Neymarra, mint a nehéz helyzetben lévő brazil futball megváltójára. (Hogy mekkora a baj a brazil fociban, arról itt olvashat.) Most, hogy három ezüst és két bronz után végre olimpiai aranyhoz segítette az országot, alighanem hozzá kell szoknia, hogy így fogják kezelni.

A brazilok egyébként megérdemelték a győzelmet,

összességében valamivel aktívabbak voltak a németeknél, és biztos, hogy jobban akarták ezt a sikert. De szembetűnő volt, hogy több poszton nem tudtak olyan képzett futballistákat kiállítani, mint a németek, és időnként nagyon kapkodó volt a játékuk.

Felipe Anderson és Sven Bender párharca Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Mason


Összességében elég meggyőző volt, amit mutattak, végül is hat meccsen egyetlen gólt kaptak, közben 13-at lőttek. De arra kíváncsiak vagyunk, hogy a Neymar-utódoknak kikiáltott ígéretek – elsősorban Gabriel Jesus, a Gabigol néven ismert Gabriel Barbosa és Luan – hogyan állják majd meg a helyüket Európában.

Labdarúgás, férfiak, döntő:
Brazília-Németország 1-1 (1-0, 1-1, 1-1), 11-esekkel: 5-4
gól: Neymar (27.), ill. Meyer (59.)

Olimpiai bajnok: Brazília (Weverton, Uilson, Rodrigo Caio, Luan, Marquinhos, Zeca, Douglas Santos, William, Felipe Anderson, Rafinha, Thiago Maia, Walace, Rodrigo Dourado, Renato Augusto, Gabriel, Luan, Gabriel Jesus, Neymar)
2. Németország
3. Nigéria

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről