Vágólapra másolva!

Elérte az alaptábort a Mol-K2-expedíció

Vasárnap délelőtt, pakisztáni idő szerint 10 órakor megérkezett a nagyjából 5300 méteren fekvő alaptáborba a világ második legmagasabb csúcsára igyekvő Mol-K2-expedíció. A héttagú csapat tagjai elkezdik a felszerelések rendszerezését és az ún. táborlánc kiépítését, azaz a felkészülést a 8611 méteres csúcs az augusztus elejére tervezett meghódítására.

Az alaptáborba a 4300 méteren fekvő Goro II és a Broad Peak 5000 méteres alaptábora érintésével, 110 teherhordó segítségével jutott el az expedíció. A hordárok ezzel elvégezték szerződés szerinti feladatukat és visszafordultak, a csapat a továbbiakban nélkülük folytatja küldetését. Jelenleg a csapattal van a táborban egy szakács, egy konyhai kisegítő és egy, a minisztériumból hivatalból kirendelt összekötő tiszt - ők azonban a csúcsra természetesen nem tartanak az expedícióval.

- Egyetlen problémánk, hogy az időjárás meglehetősen rossz, hideg van, ám a hegy megmászáshoz tulajdonképpen akár megfelelőnek is nevezhetők a mostani körülmények. - árulta el legutóbbi bejelentkezése alkalmával Kollár Lajos, a Mol-K2-expedíció vezetője.

A csapat tagjai természetesen az augusztus elejére várható csúcshódításig sem fognak tétlenkedni. A tábor felállítása után hozzálátnak a felszerelések rendszerezéséhez és az ún. táborlánc kiépítéséhez - ez gyakorlatilag abból áll, hogy elkezdik a csomagjaikat fokozatosan felhordani a következő táborhelyre, elősegítve így a heggyel való ismerkedést és a nem kevésbé fontos akklimatizálódást is.

Mint Kollár Lajos elmondta, a Mol-K2-expedíció tagjai - Dan Borcea román, Jaro Dutka szlovák, ill. Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Markos Huba, Mécs László - kitűnő egészségnek örvendenek, a hétvége során felköszöntötték a születésnapját stílszerűen 5000 méter magasban ünneplő Mécs Lászlót, a csapat technikai vezetőjét.

Mindent egy helyen az Eb-ről