A semmiből érkezett meg az NBA nagydöntőjébe a Miami Heat

Boston Celtics v Miami Heat - Game Six GettyImageRank2 SPORT nba BASKETBALL
A Miami Heat csapata nyerte az NBA keleti döntőjét
Vágólapra másolva!
Az NBA történetének legfurcsább rájátszásának legnagyobb meglepetése egyértelműen a Miami Heat szereplése. A nagydöntőbe jutott Erik Spoelstra csapata. Amit a Heat csinált az orlandói buborékban, arra senki nem számított. Arra pedig, ahogy csinálta, végképp nagyon kevesen. A Heat úgy került egy (hatalmas) lépésre a bajnoki trófeától, hogy az előző szezonban a rájátszást sem érte el. A  konferenciadöntő úgy jött össze, hogy mindössze egy meccset bukott el a Heat, de a döntőig is csak háromszor kapott ki, ennél jobb teljesítményre a korábbi nagy hármasával sem volt képes a Miami.

Tudatos építkezés

A Miami Heat a 2000-es években került fel igazán az NBA térképére, 2006-ban szerezte első bajnoki címét. A csapatban olyan játékosok szerepeltek, mint Shaquille O'Neal, Gary Payton, Alonzo Mourning és természetesen ott volt már Dwyane Wade. A nagydöntőben az a Pat Riley ült a kispadon, aki ma már a Heat elnöke.

2010-ben állt össze a nagy hármas, Wade mellé érkezett LeBron James és Chris Bosh. 2011-ben még elbukta a nagydöntőt a Heat, de egy évvel később már megszerezte a bajnoki címet, utána érkezett még Ray Allen, akivel sikerült megvédeni is a bajnokságot. 2014-ben újra döntőig jutott a Heat, de a San Antonio emlékezetes párharcban legyőzte a keleti csapatot, utána pedig LeBron James a távozás mellett döntött.

A következő idényben Wade rengeteget volt sérült, Bosh sem játszhatott túl sokat, 37 győzelemmel és 45 vereséggel zárta a szezont a Heat. A 2009-ben kinevezett Spoelstra leggyengébb idénye volt ez a Miami edzőjeként. Egyetlen pozitívum emelhető ki, 2015 telén a csapat megszerezte Phoenixből azt a Goran Dragicot, aki még ma is hatalmas szolgálatot tesz a csapatnak.

2015 és 2020 között a Heat csak kétszer jutott el a rájátszásig, a fő témát Wade Chicagóba igazolása, majd visszaszerzése szolgáltatta, az előző szezon meg a klubikon búcsúturnéjáról szólt, a 39-43-as mutató nem volt elég a rájátszáshoz.

A koronavírus miatt maratoni hosszúságúra nyúlt szezon előtt a szakértők sem voltak biztosak abban, mit várhatnak a Heattől. Wade elköszönt, franchise-playernek

érkezett a csapathoz Philadelphiából Jimmy Butler, folyamatos fejlődést mutatott a 2017-es drafton 14. választottként megszerzett Bam Adebayo, aki 2020-ra All Star-játékos lett, de fénysebességgel fejlődik a tavalyi drafton a 13. választással elhozott Tyler Herro is.

A drafthoz nem kevés szerencse is kell, egyrészt, hogy az előtted választók ne vigyék el azt, akit nagyjából kinéztél magadnak, ráadásul egy jó egyetemi szereplés sem jelent arra garanciát, hogy valaki a ligában is megállja a helyét, nem kevés példát lehetne felsorolni.

mondta Pat Riley Adebayóval kapcsolatban, aki hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Első idényében átlagosan kevesebb, mint hét pontot dobott, de még tavaly sem érte el az átlaga a kilenc pontot. Adebayo a mostani alapszakaszban átlagban 15,9 pontot és 10,2 lepattanót tett be a közösbe, de ami még ennél is fontosabb, a rájátszásban már 18,5 és 11,4 ez a szám az erőcsatártól, aki bekerült az NBA második legjobb védekező csapatába is.

Adebayo fantasztikus teljesítményt nyújt a rájátszásban, a hozzállásáról mindent elmond, hogy amikor a cserék között ücsörög, hogy pihenjen pár percet, ő általában egy szobabiciklit hajt akkor is.

Bam Adebayo a liga egyik legjobb védője lett, de támadásban is sokat fejlődött Forrás: AFP/2020 Getty Images/Mike Ehrmann

A fiatalok mellett olyan játékosok kaptak folyamatosan lehetőséget, mint Kendrick Nunn és a dobógép Duncan Robinson. A két játékos a drafton el sem kelt, de Miamiban jó szemmel látták meg a lehetőséget a két kosarasban.

Duncan Robinson története is megér pár mondatot.

A 2013-14-es szezonban még a Williams College színeiben a Division III-ben szerepelt, innen vitte el a University of Michigan, de a 2018-as drafton így sem kelt el. A Miami a nyári ligára szerződést kötött vele, majd több sérülés miatt bekerült a csapat keretébe is, végül októberben mutatkozhatott be az NBA-ben, két évtized után került a Division III-ből újra valaki a legjobbak közé. Robinson az első évében 15 meccset kapott, a másodikban, azaz a még most is futó szezonban már a 80-hoz közelít, szinte kivétel nélkül kezdőként.

Duncan Robinson története is mesébe illő Forrás: AFP/2020 Getty Images/Pool

Ami azt illeti, a Miami Heat csapatának egyértelműen jót tett a hosszúra nyúlt kényszerszünet és a rövidebb alapszakasz, a 44-29-es mutatóval ötödik helyen végzett a Heat az alapszakaszban, de ami ennél is fontosabb, a játékosok alaposan fel tudtak készülni az orlandói meccsekre, Goran Dragic nem darabokban érkezett a rájátszásra, és a karantén előtt tovább erősödött a csapat, érkezett Andre Iguodala, Jae Crowder és Solomon Hill is, előbbi kettő hatalmas terhet vesz le a kezdő ötös válláról, főleg védekezésben. Őket is volt idő beavatni a csapat körüli tudnivalókba.

Dragic újra rászolgált a Dragon becenévre és már senkinek sem a "Tragic" jut eszébe róla, mint a phoenixi pályafutása egyes szakaszaiban. Dragic élete formájában van, ami az NBA-t illeti. 34 évesen több percet kap a rájátszásban, mint valaha, csapata legeredményesebb játékosa és Spoelstra meghosszabbított jobbkeze a pályán.

Herro lehet az igazi hős

Olcsó poén, de a nevéből lassan tényleg lekerülhet az egyik r betű. Tyler Herro megérkezett, de sokkal hamarabb, mint ahogy azt várták. A Boston Celtics elleni konferenciadöntő negyedik meccsén 37 pontot dobott, tegyük hozzá, még nincs 21 éves. Ennyi idősen ennél több pontot ezen a szinten csak egy bizonyos Magic Johnson dobott, tehát keleten még senki, és a liga egyik legjobb védelme ellen sült a keze.

Herro az első Miami-kosaras, aki újoncként 37 pontig jutott egy playoff-meccsen:

„Kész játékos, a klub és a város nagy játékosa lesz, mindenki imádni fogja" – mondta róla Butler. Az újoncra már 19 évesen komoly feladatokat bízott Spoelstra, a karantén alatt pedig folyamatosan fejlesztették Herrot, Chris Quinn segédedző mutatta meg neki, hogy mozgott labda nélkül Ray Allen, hogy vált le a védőkről Steve Nash. Herro összes fontos mutatója javult a buborékban, többet játszik, több pontot dob, több lepattanója és gólpassza is van, mint előtte.

Egyelőre Adebayo, Butler és Dragic töltött több percet a pályán a playoffban, mint ő, de a jövő egyértelműen az övé lehet Miamiban.

Jimmy Butler is beállt a sorba

Bernie Lee, a játékos ügynöke szerint Butler mindig is Miamiba vágyott. Ha nem is mindig, de azóta biztos, hogy Chicagóban együtt kosarazott Wade-del. Egy minnesotai, majd egy philadelphiai kitérő után végül úgy tűnik, a helyére került.

Miamiba sok indokkal lehet igazolni. Ott van Pat Riley, akinek a neve Miamiban garancia a sikerre, jó az időjárás és az adózási feltételek is kedvezőbbek, mint sok más helyen. Lee elmondása szerint Butlert nem a pénz és nem az időjárás érdekli, hanem az, hogy milyen csapat épül Miamiban. Butlert minden bizonnyal már az elmondottak is meggyőzték, de ha az nem teljesen, akkor az már biztos, amit a pályán tapasztalt.

Jimmy Butler és Goran Dragic Forrás: AFP/2020 Getty Images/Pool

Butler első miami szezonjában karriercsúcsot döntött lepattanózásban és gólpasszban is, ami azt is mutatja, hogy a piszkos munkát is elvégzi, amellett, hogy meccsenként stabilan hoz 20 pontot és a rájátszásban ő is tudott fejlődni ahhoz képest, amit az alapszakaszban mutatott.

A Miami egy év alatt hatalmas változáson ment keresztül és több idősebb játékosnak is hamarosan lejár a szerződése, az így felszabadult összeggel pedig újabb tehetségek érkezhetnek a csapathoz. Jimmy Butler megszerzése is azt mutatta, hogy Spoelstra és Pat Riley-ék is komolyan gondolják a dolgokat Miamiban.

Adebayo és Herro gyors fejlődése más sztárok figyelmét is a Heatre irányíthatja és pár jó igazolással hosszú évekre újra bajnokesélyes csapattá válhat a Miami Heat.

Egy meccsre az álomtól

A Miami Heat az ötödik helyen jutott be a rájátszásba, ahol a negyedik helyen rangsorolt Indiana Pacers volt az ellenfele. A Heat meccset sem veszített, kisöpörte az első körben a Pacerst.

A második körben az alapszakaszt megnyerő, a kétszeres MVP-vel és a liga legjobb védekező játékosával felálló Milwaukee Bucks volt a Heat ellenfele. Azt tegyük hozzá, hogy Giannis Antetekounmpo bokája nem volt egészséges, nem is tudott az összes meccsen játszani, de a Heat újabb továbbjutása akkor is a bravúr kategóriába tartozik.

A Miami az első hét meccsét megnyerte a playoffban, erre egy csapat sem volt képes rajta kívül. Az első meccsét akkor bukta el, amikor a Bucks ellen már 3-0-ra vezetett, azt is "csak" hosszabbítás után, ráadásul úgy, hogy a Görög Szörny egynegyednyi időt sem tudott a parketten tölteni. Az ötödik meccsen már nem volt bevethető Giannis, 4-1-gyel ment tovább a Heat.

A keleti döntőben a Philadelphiát, majd a címvédő Torontót kiejtő Boston Celtics az ellenfél. A Heat hosszabbítás után nyerte meg az első meccset, Adebayo hihetetlen blokkja kellett ahhoz a sikerhez. A játékos is élete legszebb megmozdulásnak nevezte ezt a fantasztikus sapkát.

Adebayo szinte a gyűrűből tolta vissza Jayson Tatum zsákolását:

A második meccset 106-101-re nyerte a Miami, majd a harmadikat megnyerte a Celtics, mindössze másodszor kapott ki a rájátszásban a Heat.

A negyedik meccs hozta Herro 37 pontos remeklését, 112-109-re nyert a Heat, majd szombat hajnalban az ötödik meccset simán nyerte a Boston, 121-108-ra, pedig a Miamira nem jellemző módon komoly előnyt rakott össze az első félidőben, ezt fordította meg a 31 pontos Tatum vezetésével a Boston.

A Miami Heat csapata nyerte az NBA keleti döntőjét Forrás: AFP/2020 Getty Images/Kevin C. Cox

A hatdoik meccsen Adebayo 32 pontjának is köszönhetően nyert 125-113-ra a Heat. A Heat megint eladott egy viszonylag komoly előnyt, de a negyedik negyed végén Adebayo megrázta magát és ellépett ellenfelétől a Miami.

A Heat tehát bebiztosította a helyét a döntőben, ahol a LeBron James és Anthony Davies vezette Los Angeles Lakers lesz az ellenfél. a semleges nézők biztosan nem fognak unatkozni a négy nyert meccsig tartó párharc alatt. Az első meccset csütörtök hajnalban rendezik majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!