Erőszakos tüntetések a vb-nyitómeccs előtt

brazíliai tüntetés, focivébé
People take part in the "International Day of World Cup Resistance" protest against the upcoming FIFA World Cup Brazil 2014 along the streets of Sao Paulo, Brazil on May 15, 2014. AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA
Vágólapra másolva!
A brazil rendőrség attól tart, hogy erőszakba torkolló tüntetések törhetnek ki Sao Paulóban csütörtökön, a labdarúgó-világbajnokság nyitómeccse előtt, miután egyes csoportok állítólag megpróbálják megakadályozni, hogy a szurkolók eljussanak a stadionba.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség szerdán rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, számos tüntetői csoport arra szólította fel híveit, hogy vonuljanak az Arena Corinthians stadion elé csütörtökön, a Brazília-Horvátország mérkőzés előtt. Egyes tüntetők pedig arra készülnek, hogy lezárják a stadionhoz vezető legfőbb közlekedési útvonalat, a Radial Leste nevű sugárutat.

A hatóságok emellett attól is tartanak, hogy a metró alkalmazottjai - akik a múlt héten egy bérvita miatt többnapos sztrájkot folytattak - ismét megpróbálják majd akadályozni a földalatti közlekedést. A hatóságok telefonlehallgatásokkal és a közösségi média figyelésével jutottak ezekhez az információkhoz. "Ha a tüntetők megpróbálják megakadályozni, hogy a szurkolók eljussanak a stadionba, az csúnya helyzethez vezethet. A rendőrség biztosítani fogja, hogy az utak járhatóak legyenek, ezt garantálhatom" - mondta a hírügynökségnek egyik forrása.

Nem adják fel a tüntetők Forrás: AFP/Nelson Almeida

A világbajnokság kapcsán rengeteg tüntetés tört ki Brazíliában. A résztvevők korrupcióval vádolták a szervezőket és a politikai elitet, és amellett szálltak síkra, hogy stadionépítés helyett a szegények helyzetének javítására kellett volna költeni a dollármilliárdokat. Tetőpontjukon a megmozdulások egymillió embert vittek utcára.

Emellett a közelmúltban számos jelentős munkabeszüntetés volt, miután a szakszervezetek a közelgő világbajnokságot kihasználva próbáltak érvényt szerezni követeléseiknek. Többek között rendőrök, tanárok, buszvezetők, polgárőrök és hulladékkezelők sztrájkoltak Brazília-szerte azért, hogy bérük kövesse az elszaladó árakat, miután az országban az elmúlt 12 hónapban 6,37 százalékos volt az infláció. Szerdán Rio de Janeiróban a tüntetések nagyjából tucatnyi vezéralakját hallgatta ki a rendőrség, bár őrizetbe nem vették őket. A világbajnokság meccseinek otthon adó tizenkét városba összesen 150 ezer rendőrt és katonát vezényeltek az esemény idejére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!