Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Nyári lecsóreceptek, amelyekkel tuti sikert arat

Vágólapra másolva!
A lecsó az egyik legkönnyebben elkészíthető ételek egyike, és egyben a nyár egyik közkedvelt étele is. A nyári lecsó egy olyan fogás, amely számtalan változatban elkészíthető és mindenki másra esküszik, van, aki krumplival eszi, van, aki rizzsel, míg sokan a kenyeret választják köretnek. Azonban nemcsak abban különböznek az emberek, hogy mit esznek a lecsó mellé, hanem abban is, hogy mit tesznek bele.
Vágólapra másolva!

Ahhoz kérdés sem férhet, hogy a nyári lecsó a magyarok egyik kedvenc étele, az azonban már igen változó, hogy ki hogyan készíti el ezt a közkedvelt ételt. Az lecsóreceptek mindenképp tartalmaznak vöröshagymát, paprikát és paradicsomot, fűszerek tekintetében pedig sót és borsot, ez a lecsó alap, azonban innentől kezdve már az ember fantáziájára van bízva, hogy mit tesz még bele. El lehet készíteni kolbásszal, tojással, erős paprikával, padlizsánnal, cukkinivel és gombával is, köretként pedig lehet mellé rizst, krumplit, kenyeret, nokedlit vagy akár bulgurt is tenni. A változatok tárháza végtelen, azonban most mutatunk 5 változatot, amit érdemes kipróbálni, ha még nem tette meg.

Ratatouille, nyári lecsó
Nyári lecsó: Ratatouille, a francia lecsó

Nyári lecsó: egy könnyen variálható étel

1. Tojásos lecsó

Hozzávalók:

  • 1 ek zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • bors
  • 1 kg paprika
  • 30 dkg paradicsom
  • 4 db tojás

Talán a tojásos lecsó az egyik legnépszerűbb variánsa a lecsóknak. Az elkészítése nagyon egyszerű: zsiradékon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk először a paprikát, majd körülbelül 10 perc főzés után a paradicsomot, sózzuk és borsozzuk. Amikor már megpuhultak a zöldségek, akkor a felvert tojásokat hozzáadjuk és még rottyantunk rajta és kész is. 

2. Kolbászos lecsó

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1.5 kg paprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 2 szál kolbász
  • zsír
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma

Egy kevés zsíron megsütjük a kolbászkarikákat, kiszedjük, és félretesszük, majd a kolbászos zsíron készítjük el a lecsót a hagyományos módon. Amikor kész a lecsónk, a korábban félretett kolbászkarikákat beletesszük és még keverünk rajta egyet. Vannak, akik még ezt is megbolondítják tojással, érdemes úgy is kipróbálni. 

, nyári lecsó, lecsó, étel, gasztro, paradicsom, paprika, cukkini, kolbász, illusztráció
Nyári lecsó: kolbászos lecsó Fotó: Shutterstock / Shutterstock

3. Cukkinis lecsó füstölt szalonnával

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 40 dkg paprika
  • 40 dkg paradicsom
  • 25 dkg cukkini
  • bors
  • 10 dkg szalonna

A cukkini egy igen népszerű nyári zöldség, így nem meglepő, hogy az emberek szívesen párosítják a lecsóval. A recept nem sokban tér el a hagyományos lecsó recept készítésétől. A feldarabolt szalonnát zsírjára sütjük, majd a visszamaradt zsiradékban üvegesre pirítjuk a hagymát. Rádobjuk a paprikát, és néhány percig fonnyasztjuk együtt. Hozzáadjuk a cukkinit, végül belekeverjük a paradicsomot, alaposan megsózzuk, és az egészet puhára főzzük. A sült szalonnakockákkal kínáljuk.

nyári lecsó, étel, gasztro, paradicsom, paprika, cukkini, kolbász, illusztráció
Nyári lecsó: cukkinis lecsó Fotó: Shutterstock / Shutterstock

4. Rizses lecsó

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olaj vagy zsír
  • bors
  • 1 kg paprika
  • 5 db paradicsom
  • 1 szál parasztkolbász
  • füstölt szalonna
  • 15 dkg rizs

A lecsót mindenki egy kicsit másképp készíti el, így az sem meglepő, hogy köret tekintetében is sok az eltérés, sőt, még abban is van különbség, hogy az emberek hogyan teszik hozzá az ételhez az adott köretet. Nincs ez másképp az rizzsel sem. Ebben az esetben a választhatjuk, hogy hagyományosan elkészítjük a rizst a lecsó mellé, vagy belefőzzük. Ha az utóbbi mellett döntünk, akkor a rizst pár csepp olajon fel kell hevítenünk, majd hozzáadjuk a lecsóhoz, 2 dl forró vizet öntünk rá, és 20 perc alatt takarékon készre főzzük.

nyári lecsó, étel, gasztro, paradicsom, paprika, cukkini, kolbász, illusztráció
Nyári lecsó rizzsel Fotó: Shutterstock / Shutterstock

5. Ratatouille, a francia lecsó

Hozzávalók:

  • 4 db paradicsom
  • 8 szem koktélparadicsom
  • olívaolaj
  • bors
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 1 db cukkini
  • 1 db padlizsán
  • 1 db babérlevél
  • friss kakukkfű
  • 1 ek balzsamecet
    A ratatouille a franciák hagyományos lecsója, ami sokban különbözik a magyar változattól, ebben ugyanis van cukkini, padlizsán és olyan fűszerek is, amelyeket a magyar változatban nem használunk. Mutatjuk hogyan kell elkészíteni:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről