A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Egy fiatal lány csak 13-féle ételt ehet egész életében

Vágólapra másolva!
A 21 éves Jenna csak 13-féle ételt ehet, mivel több mint 100 allergiát diagnosztizáltak nála, amelyekkel gyermekkora óta küzd.
Vágólapra másolva!

A 21 éves Jenna Gestetner egy ritka immunológiai betegségben, az úgynevezett hízósejtaktivációs szindrómában (MCAS) szenved, aminek következtében szinte minden ételre allergiás - írja a Mirror.

Gyermekkora óta jelentkező tünetei közé tartozik az erős fájdalom, hányinger, fáradtság, szédülés, bőrirritáció és légzési nehézség. 

Eddig csak kilenc dolgot tudott enni, de most négy gyümölccsel bővítette étrendjét.

A hízósejt-stabilizátoroknak – az MCAS kezelésére használt gyógyszereknek – köszönhetően most már ehet datolyát, szőlőt, málnát és körtét.

Csodálatos, hogy most már ehetek egy kis gyümölcsöt, ez a négy extra étel teljesen megváltoztatta az életemet.

- mondta a los angelesi diáklány, Jenna.

étel, étel alergia, Jenna Gestetner, Los Angeles
Fotó: SWNS/ Jenna Gestetner (@jennxhealth) / SWNS/ Jenna Gestetner (@jennxhealth)

"Korábban nem ehettem sok cukrot. Azelőtt az összes étel nagyon kényelmetlen volt, és szükségem volt egy konyhára, hogy egyek. Most már vásárolhatok egy harapnivalót, amikor kint vagyok. Ez csodálatos."

Jenna gyerekkora óta küzd az ételallergiával és eddig a legtöbb élelmiszer  kiiktatása volt az egyetlen dolog, ami segített. 

Több évnyi próbálkozás és nehézséget követően Jenna csak pulykát, halat, uborkát, zöldbabot, cukkinit, lime-ot, chia magot, olívaolajat és glükóz-kiegészítőket tudott enni.

Hivatalosan 2021 márciusában diagnosztizálták nála az MCAS-t. Most már 13 ételt ehet, miután beiktatta étrendjébe a gyümölcsöt. Újonnan felfedezett ételek ellenére Jenna azt mondja, hogy az élete még mindig küzdelmes.

Azt mondta:

Annyi a kiszámíthatatlanság, hogy lelkileg nagyon megvisel. Nagyon megnehezíti az utazást, sokkal több pihenőidőre van szükségem. Nem tudok csak úgy utazni valahova – és nagyon gyorsan ki is fáradok.

Jenna számára mindez különösen nehéz a szociális helyzetekben. Azt mondta: "Ha nyaralni megyek, vagy egy családi vagy baráti társasági eseményre megyek, nem ehetem meg azt az ételt, amit mindenki más.

Jenna azonban képes megtalálni a humort furcsa állapotában, és azt mondja, hogy az egyik előnye, hogy gyorsan letudja a heti bevásárlást.

 "Körülbelül három perc alatt meg tudom csinálni - valójában nagyon kényelmes" - viccelődött.

Jenna egy szekrényt tart tele harapnivalókkal, hogy barátai azokat ehessék amikor átjönnek. Gondoskodik arról, hogy édességeket, pattogatott kukoricát, chipseket, szószokat is tartson otthon– bár nem ehet belőle semmit.

Jenna tipikus étrendje a következőkből áll:

  • Reggeli: egy tál datolya és chia mag.
  • Ebéd: egy tányér grillezett cukkini.
  • Uzsonna: málna.
  • Vacsora: fehér hal vagy pulyka zöldbabbal.

Tipikus vacsora számára a hal cukkinivel és zöldbabbal, és most már ehet egy kis gyümölcsöt is desszertként. Reggelije általában datolyából áll, benne chia maggal. "Ez megváltoztatta az életemet, mivel nagyon édesszájú vagyok" - mondta.

Célja, hogy gyógyszeres kezeléssel stabilizálni tudja állapotát, hogy tovább bővíthesse étrendjét. Azt mondta: "Az állapotom továbbra is szorongást okoz – olyan reflex jön rám, hogy sokat szeretnék enni, mielőtt elmegyek otthonról, mert aggódom, hogy találok-e ennivalót, ha nem vagyok otthon."

Jenna megosztja az életét a TikTokon, az Instagramon és a Youtube-on Jennaxhealth felhasználónév alatt. Reméli, hogy történetének megosztása segít felhívni a figyelmet azokra az emberekre, akik olyan problémákkal küzdenek, amelyek esetleg nem láthatóak.

Jenna szerint az MCAS sokkal gyakoribb, mint azt sokan gondolnánk, de ritkán talál olyan embereket, akiknek ez van, mert többnyire láthatatlanok.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!