Egyszerű burgonyahámozási módszer, amitől nem lesz koszos a keze

Krumplihámozás, burgonya, hámozás, krumpli
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Bár a legtöbben még csak nem is hallottak róla, van egy minden eddigél egyszerűbb módja a krumlipucolásnak, ami ráadásul sokkal kevésbé balesetveszélyes, és a kezünk sem lesz piszkos hámozás közben. Mutatjuk.
Vágólapra másolva!

A burgonya a brit konyha egyik alapvető hozzávalója, az emberek többsége előszeretettel eszik akár egy szerény, sült babos menü részeként héjában sütve, akár házi chipsként, sóval és ecettel ízesítve. 

Mi magyarok azonban legalább ugyanilyen szívesen eszünk krumplit, több tradicionális fogásunknak is ez a fő összetevője, gondoljunk például a rakott burgonyára, paprikás krumplira, krumplis tésztára, de akár csak az egyszerű szalmakrumplira, azaz hasábburgonyára, ami éppolyan jólesik sült húsok mellé köretként, mint magában, ketchupba vagy majonézbe mártogatva.

Mindannyian tudjuk azonban, hogy 

a krumplipucolás igényes és fáradságos elfoglaltság, sőt, olykor piszkos és balesetveszélyes is - elég egy rossz mozdulat, és vér borítja az ujjunkat, rosszabb esetben az egész konyhapultot.

 De épp elég bosszúság a bebarnult, vagy ragacsos keményítő borította ujjak látványa is.

Krumplihámozás, burgonya, hámozás, krumpli
Fotó: AFP

Egy Kari Kkamp felhasználónéven ismert, több mint 84 ezer követővel rendelkező TikTok-influencer nemrég közétett egy videót, melyben megmutatta a krumplihámozás legegyszerűbb, eddig ismeretlen módját, melynek segítségével nem vágjuk el, és nem is koszoljuk össze a kezünket krumplipucolás közben. 

A trükk egyszerűbb, mint gondolnánk: 

egyszerűen felszúrjuk a burgonyát a villa hegyére, majd fogjuk a hámozót, és körbepucoljuk vele a krumplit. Ezáltal az ujjaink tiszták maradnak, és megspórolhatunk egy újabb kézmosást.

A követők egy részét teljesen lenyűgözte a videó és megfogadták, hogy ők is ki fogják próbálni ezt a zseniális módszert. Más kommentelők azonban azt írták, hogy egyáltalán nem szokták hámozni a burgonyát,

 csupán alaposan megmossák sütés-főzés előtt, ugyanis a héjában található a legtöbb fontos tápanyag és vitamin, és megsütve még az íze is jó.

Ezt alátámasztja a Healthline is, korábbi cikkében ugyanis megírta, hogy a burgonya kiváló kálium-, folsav-, B6- és C-vitamin-forrás, de ezek az ásványi anyagok és vitaminok a főzés során csökkenhetnek. Ha azonban azonban héjastól sütjük vagy főzzük a burgonyát, segít megőrizni tápanyagtartalmukat.

Egy másik konyhai eszközzel pedig egyszerre megoldhatjuk a krumpli hámozását és pürésítését, ez azonban csak a megfőzött krumpli esetében igaz. Az eszköz pedig nem más, mint egy sima hűtőrács.

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!