Merevlemezek miatt perelik a PC-gyártókat

Vágólapra másolva!
Néhány amerikai számítógéptulajdonos beperelt számos vezető PC-gyártót, mondván azok a termékeiken feltüntetettnél kisebb tárkapacitású merevlemezeket árusítanak.
Vágólapra másolva!

A pert négy Los Angeles-i PC-tulajdonos indította az Apple, a Dell, a Gateway, a Hewlett-Packard, az IBM, a Sharp, a Sony és a Toshiba cégekkel szemben. A felperesek úgy vélik, hogy a vállalatok reklámjaikban a ténylegesnél nagyobb tárkapacitásúként tüntetik fel merevlemezeiket.

A számítógéptulajdonosok úgy vélik, hogy a cégek reklámanyagaikban figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a komputerek binárisan olvassák és írják az adatokat a meghajtókra, így egy 20 gigabájtosként hirdetett merevlemez valójában csak 18,6 gigabájt adatot képesek kezelni. Egy 150 gigabájt kapacitásúként hirdetett merevlemez esetén például a felhasználók ténylegesen 140 gigabájt adatot raktározhatnak, noha a "hiányzó" 10 gigabájtra akár 20 ezer képet, vagy nagyjából 2 ezer zenefájlt menthetnének el.

A felperes felhasználók többek között azt kívánják elérni, hogy a gyártók a jövőben ne a valótlan tárkapacitási adatokat tüntessék fel reklamjaikban, s hozzák nyilvánosságra az eddig alkalmazott gyakorlat részleteit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!