Huawei Watch Fit 3: hibátlan ár-érték arányú okosóra, elviselhető kompromisszumokkal

Huawei Watch Fit 3
Huawei Watch Fit 3
Fotó: Origo
Vágólapra másolva!
Vonzó megjelenésű, uniszex okosóra, amelyre ugyan applikációk tömkelegét nem tudjuk letölteni, de hasznos társunk lehet a mindennapokban, és akkor sincs tragédia, ha otthon hagyjuk a töltőkábelt az egyhetes nyaralás előtt. A minősége mellett az ára is kiemeli a mezőnyből, pozitív értelemben. Kipróbáltam a Huawei Watch Fit 3-at.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb bírálat, ami a Huawei Watch Fit 3-at érte a megjelenése óta, hogy nagyon hasonlít az Apple Watchra. A gyártó minden bizonnyal túl fogja élni ezt, és úgy vettem észre, nagyon vehemensen sehol nem tagadták, cáfolták ezt. Mivel a Watch Fit sorozat előző tagjai teljesen más kialakítást kaptak, még akár némi szándékosságot is gyanítok. Nincs ezzel baj: a gyártók már nagyon régóta egymást másolják, nem nagyon törekszik jó ideje senki a legeredetibb termék díjára, ami persze valahol szomorú, de a sok jó ötvözete egyetlen rétegnek kifejezetten előnyös: nekünk, vásárlóknak.

 huaweiwatchfit3
Fotó: Origo

A Huawei Watch Fit 3 tokja alumíniumötvözetből készült, és 1,82 hüvelykes kijelzőt kapott, a szélek elegánsak lekerekítettek. Az OLED megjelenítő 

közvetlen napfényben is remekül olvasható, amit nagyban segít az 1500 nites maximális fényerő. 480 × 408 pixeles felbontású, a pixelsűrűség 347, a frissítési sebesség pedig 60 Hz, nem lehet panasz tehát a kijelzőre.

A keret jobb felső részén egy elforgatható és megnyomható korona van, alatta pedig egy gomb. A két elem között egy mikrofon található, a hangszórót pedig a bal oldalra helyezte a Huawei. A korona remekül használható, megfelelő haptikus visszajelzést ad.

A 22 milliméter óraszíjak természetesen szerszám nélkül cserélhetők, a kioldógomb az óraházban található. A Watch Fit 3 súlya szíj nélkül 26 gramm. Az alap szilikonszíjjal mesésen kényelmes volt, az ember hajlamos elfelejteni, hogy viseli. Nem mondom, hogy felforgattam a lakást azzal a címszóval, hogy nem találom sehol a tesztkészüléket, miközben a csuklómon volt, de akár megtörténhetett volna. A kivitelezés tökéletes, az óra strapabíró, semmilyen karc vagy egyéb szépséghiba nem jelent meg a tesztidőszak alatt, a korona és a gomb megfelelő nyomásponttal rendelkezik. Por- és vízálló, 50 méterig bírja a vizet, vagyis nem csak kézmosás közben nem kell pánikba esnünk a szép új okosóránk épségéért, hanem úszás, strandolás során is rajtunk lehet, de akár búvárkodhatunk is vele.

 huaweiwatchfit3
Fotó: Origo

Android és iOS rendszerrel is használhatjuk, az értesítések gyorsak, de megvannak a maga korlátai, statikus szöveges üzeneteket tud megjeleníteni, és kizárólag előre megírt válaszlehetőségeink vannak. A vibramotor az üzenetek, hívásokat, sőt az ébresztéseket is tökéletesen jelzi. Ahogy a nevéből is kiderül, az aktivitásmérés a fő szexepilje az órának, több mint 100 különböző kinti és benti sportolási módot tud követni, közte súlyemelés, súlyzós gyakorlatok, kerékpározás, korcsolyázás és persze úszás. Négy olyan sporttevékenység is választható,amelyek nem léteztek a korábbi modellekben: foci, kosárlabda, padel (ami egy ütősport) és e-sport.

A Watch Fit a Huawei-féle TruSeen 5.5  technológiával pontosabb szív- és érrendszeri méréseket nyújt az edzés teljesítményének és az egyéb egészségadatok elemzéséhez. A TruSleep 4.0 részletes alvási információkat kínál, például az alvás szerkezetéről, az alvás minőségéről, beleértve az olyan fiziológiai mutatókat alvás közben, mint a pulzusszám, a véroxigénszint és a légzésszám. 

Az információk összehangoltan és rendszerezve jelennek meg az óra felhasználói felületén vagy a Huawei Health alkalmazásban, amit az iPhone-t használók könnyen le tudnak tölteni az AppStore-ból. Androidon már kalandosabb a beszerzése, csak APK fájlból telepíthető vagy a gyártó saját alkalmazásboltjából, a Huawei App Galleryből illetve a Samsung Galaxy Store-ból szerezhető be. Ami igazán hiányzott nekem, az az NFC-fizetés lehetősége.

 huaweiwatchfit3
Fotó: Origo

Az eszköz sebessége kiváló, semmilyen illúzióromboló lassulást nem érzékeltem. 400 mAh akksival szerelték fel, amivel 10 napos üzemidőt ígért a gyártó, ami aktívabb, sportos időszakokban csökkenhet valamivel, de az egy hét így is elérhető, és valójában a 10 nappal sem túloztak. Összességében ez remek teljesítmény. A töltőkábel bosszantó kicsit - bár szerencsére nem sokat kell használni. Nekem gyakran meg kellett küzdenem azzal, hogy mágneses érintkezők megfelelően rátapadjanak az órára. De azért megbirkóztam vele.

Az órára alapvetően okosóraként tekintünk, de a letölthető alkalmazások száma csekély, erre felesleges alapozni, 

igazából egy aktivitáskövető, értesítéseket küldő kiegészítő eszköz, ami félúton van a sima okoskarkötők és mondjuk egy- ha már emlegettük - Apple Watch között. Amit viszont ígér, abban, nem túlzás, tökéletes. 

A szokásos eszközök, pl. iránytű, stopper, időzítő is megtalálhatóak az órában, az alapfelszereltséggel semmi gond nincs. Gyönyörű kijelző, csinos megjelenés, nagyon hosszú készenléti idő, amit kapunk, és igazából pont annyit tud, amire egy átlagfelhasználónak szüksége van: nekem például azonnal hű társam lett a tesztidőszak alatt, hamar össze lehet nőni a Huawei Watch Fit 3-mal. Mindez a jelenleg az 50 ezer forintot alig meghaladó kezdőárával (ami a különféle szíjvariációval persze felfelé módosulhat) kifejezetten vonzó ajánlattá teszi a Huawei Watch Fit 3-at.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!