A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA

Hatalmas pofont kapott Amerikától a Google

laptop notebook chromebook google chrome böngészés internetezés számítógépezés mobilnet
Fotó: Anete Lūsiņa / Unsplash
Vágólapra másolva!
A bíró szerint monopóliumot hozott létre a keresőmotorok piacán.
Vágólapra másolva!

Potenciálisan történelmi jelentőségű bírósági ítélet születhetett az Egyesült Államok kontra Google perben. A felperes Igazságügyi Minisztérium azzal vádolta meg a keresőcéget, hogy illegális monopóliumot hozott létre az internetes keresőmotorok piacán, a bíró pedig a bizonyítékok alapján most jogosnak ítélte a Google ellen felhozott vádat.

A bíró döntését leginkább az alapértelmezett keresőmotoros üzletek terelték a vád jogosnak ítélése felé. Ezek keretében az alperes milliárd dollárokat fizet az Apple-höz vagy a Mozillához hasonló feleknek, hogy a Google legyen a gyárilag beállított keresőmotor a termékeikben.

A Google csak 2021-ben 26,3 milliárd dollárt szánt arra, hogy biztosan elhappolja a pole pozíciót a rivális keresőmotorok elől, segítve a 90% körüli piaci részesedésének megtartását.

Az alperes számára kedvezőtlen döntés ellenére a bíró elismerte, hogy a Google adja a legjobb internetes keresési találatokat. Ebből feltételezhető, hogy ha nem lennének a versenyellenesnek tűnő üzletek, az internetezők java akkor is a Google-t használná. Nem tisztázott, hogy az aggályos üzleti praktikák ténylegesen mennyit számítottak a messze piacvezető pozíció elérésében, illetve számítanak jelenleg annak a megtartásában.

A Google fellebbezni fog az elsőfokú ítélet ellen, természetesen tagadja, hogy versenyellenes praktikákkal jutott volna fel a keresőmotoros tápláléklánc csúcsára.

Feltételezhető, hogy a mostani és az esetleges jövőbeli fellebbezések miatt csak egy-két év múlva kerülhet pont az ügy végére, akkorra születhet jogerős döntés a perben, hacsak a felek meg nem egyeznek addig a tárgyalótermen kívül. A mostani ítéletben a bíró csupán azt mondta ki, hogy a Google monopóliumot hozott létre a keresőmotorok piacán, büntető intézkedésről még nem esett szó, az egy következő eljárás tárgya, már ha lesz ilyen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!