Már ablaküvegből is jöhet az 5G mobilnet

Vágólapra másolva!
Szinte láthatatlanná tehetőek az üvegantennával a bázisállomások.
Vágólapra másolva!

Az 5G mobiltechnológia az elődjénél nagyobb sebességet és kisebb késleltetést kínál az adatátvitelkor, azonban ennek az eléréséhez a fejlesztését végzett mérnökök kénytelenek voltak megemelni az adatátvitelre használt frekvenciát. Emiatt az 5G mobiljelek sokkal könnyebben blokkolhatóak a 4G-seknél, különösen a városi betondzsungelekben több bázisállomásra van szükség az elvárt színvonalú szolgáltatás nyújtásához.

5g ntt docomo agc mobilnet
Alig vehető észre az 5G-antenna az ablaküvegekben
Fotó: AGC

A helyzet nagyon megnehezíti az 5G városokban való kiépítését, a szükséges hardverek és a bázisállomások helybérleti díjai tekintetében is óriásiak a költségek. Emellett a magas épületek tulajdonosai gyakran esztétikai okból nem hajlandóak engedélyezni, hogy alacsonyabb szintekre kerüljenek az adóvevők, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

A gond megoldás érdekében az NTT DOCOMO még 2018-ban partnerségre lépett a szintén japán AGC üveggyártóval, a felek olyan antennarendszert fejlesztettek ki, amely közvetlenül integrálható az ablaküvegekbe.

A WAVEANTENNA nagy mértékben áttetsző, ám elektromosan vezető anyagból készül, két normál ablaküveg közé szendvicselhető. Képes épületen kívül és belül Sub-6 frekvenciákon terjeszteni az 5G mobiljelet, miközben szinte láthatatlan, utólag is telepíthető a meglévő ablakokba.

A technológia már éles bevetésre került, elsőként a tokiói Sindzsuku városrészben kezdte meg a telepítését a JTower nevű vállalat. Emellett a fejlesztést végzett felek mostanra járművek üvegeiben való használatra is adaptálták, bár nem biztos, hogy jó ötlet az internetre kapcsolni a kocsikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!