A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNGémesi Csanád
15:25VívásFares Ferjani-Csanad Gemesi
HUNMuhari Eszter
15:50VívásEszter Muhari-Sihan Yu
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Budapesti atlétikai világbajnokság – százmilliók csodálhatják a magyar fővárost a Netflixen

Atlétikai vb, Atlétikai Világbajnokság, World Athletics, Szabadtéri atlétikai világbajnokság, Nemzeti Atlétikai Központ, Budapest, 2023., Atlétikaivb, AtlétikaiVilágbajnokság, 2023. 08. 25., női, 200m, 200 méter, futás, Shericka Jackson
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
A Netflix dokusorozata a világ több pontján játszódik, olyan atlétákat követ, mint Sha’Carri Richardson, Noah Lyles, Shericka Jackson. A budapesti atlétikai világbajnokság a tavalyi év egyik csúcseseménye volt.
Vágólapra másolva!

A Netflixen július 2-án bemutatott sorozat nekünk azért is különösen fontos, mert néhány része a magyar fővárosban játszódik a Budapesti atlétikai világbajnokság miatt: az ötödik epizód például azzal nyit, hogy „a csodálatos Budapest, a kelet Párizsa, egy elképesztő város.” Látjuk a Parlamentet, a Citadellát, a Hősök terét, a főváros emblematikus helyeit, és ugyanezt látják a világ minden pontján a Netflix-felhasználók, azaz országimázsnak is igen jó, hogy bekerült a dokusorozatba Budapest.

Budapesti atlétikai világbajnokság
 A Budapesti atlétikai világbajnokság is látható a sorozatban
Fotó: Netflix 

Budapesti atlétikai világbajnokság: óriási rendezői siker

Kiderül már az epizód elején, amit sokan sejtettek, hogy ide mindenki csúcsformában érkezik, mindenkin nagy nyomás van, és nem olimpiai évben egyértelműen a világbajnokság a legfontosabb atlétikai esemény. Miközben érkeznek a sportolók, látjuk a budapesti utcákat, gyerekeket, akik a sztárokkal fotózkodnak, a hatalmas médiafelhajtást, ami a világeseményt kíséri.

Országimázsnak is jó a sorozat 
Fotó: Netflix

A stadiont, a Nemzeti Atlétikai Központot a kommentátor lenyűgözőnek aposztrofálja, és nem felejtik el megemlíteni, hogy telt házzal ment rengeteg esemény, 35 ezer ember is kinn volt egyszerre, ami tényleg nagy dolog. Több mint kétezer atléta (köztük sok sprintfutó) érkezett a versenyre, a kommentátor pedig egészen fellelkesül: „érzik, amint a föld is remeg?” - kérdi, miközben ünneplő szurkolók ugrálnak a képernyőn.

Rengeteg embert érdekelt az esemény 
Fotó: Netflix 

Az epizód elején a téma egyértelműen a férfi 100 méteres síkfutás, amelyet – talán nem spolier így, egy évvel később - Noah Lyles nyert Letsile Tebogo és Zharnel Hughes előtt. Látjuk a sportolókat, akik zrikálják egymást, betekintést nyerünk a sajtótájékoztatóba, a felkészülésbe, a versenyszámok előtti pillanatok drámaisága pedig azokat is megfogja, akik amúgy nem néznek sportot tévében.

Az atlétikában persze minden század- vagy ezredmásodperc számít: aki rosszul rajtol egy sprintszámban, szinte esélytelen, aki nem aludt jól előző este, és nincs 100 százalékos formában, könnyen lemarad a dobogóról. „Különleges tehetségre van szükség, mind fizikailag, mind mentálisan, hogy sikeres legyél egy olyan világban, ahol a sorsod mindössze 10 másodperc alatt dől el” - mondta Sebastian Coe, az atlétikai világbajnokság elnöke tavaly a Netflixnek. 
A Sprint a 2023-as világbajnokságtól a 2024-es párizsi olimpiáig tartó hosszú út minden ezredmásodpercét bemutatja. A sorozat producerei Paul Martin, James Gay-Rees és Warren Smith.

Kik a Sprintben szereplő sportolók?

Akik nagyobb figyelmet kapnak a 2024-es párizsi olimpiai játékokig vezető versenyzői úton a világ leggyorsabb futói:

  • Noah Lyles (USA)
  • Sha'carri Richardson (USA)
  • Shericka Jackson (Jamaica) 
  • Zharnel Hughes (Anglia)
  • Lamont Marcell Jacobs (Olaszország)
  • Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica)
  • Elaine Thompson (Jamaica)

A szolgáltató mostanában jól teljesít, két sorozata miatt nagyon sokan fizettek elő - itt olvashat arról, mely kettő az. A Netflix heti premierjeiről itt talál információt. Ha pedig a Sprintről olvasna még, itt teheti. 

Itt a műsor előzetese:



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!