Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Még ezt is megtette Adolf Hitler a hatalomért

Hitler, emberei, kivégzés, náci, Németország, világháború
Hitler az SA tagok gyűrűjében
Vágólapra másolva!
Kormányfői kinevezését követően Hitler folyamatosan terjesztette ki hatalmát Németországban. A szociáldemokraták és a kommunisták likvidálása után az SA vezetősége került terítékre, de leszámoltak a konzervatív politikusok jelentős részével is.
Vágólapra másolva!

A totális diktatúra kiépítésének útján járó Hitler számára az 1934-es év jelentett újabb fordulópontot. A nemrég megválasztott kancellár folyamatosan számolt le politikai ellenfeleivel, a listáján pedig saját harcostársai következtek.

Leszámolás a régi bajtársakkal

Hitler számára kezdett egyre terhesebbé válni az SA (Sturmabteilung, rohamosztag) és vezetője, Ernst Röhm hatalma. A félkatonai szervezet állománya 1934-ben már 3-4 millió fő körül mozgott. Egy ekkora erő akár politikai alternatívának a kulcsa is lehetett volna, a Führer pedig nem engedhette meg a vetélytársakat.

Hitler, emberei, kivégzés, náci, Németország, világháború
Röhm és Hitler 1933-ban
Fotó: AFP/  ARCHIVES SNARK / PHOTO12 

Mindemellett a német katonai vezetés és a jelentős politikai és gazdasági tőkével rendelkező nagyvállalkozók sem nézték jó szemmel a nemzetiszocialista forradalom továbbfejlesztését tervező SA-vezér tevékenységét. 

Röhm ugyanis integrálni akarta a hadseregbe saját szervezetét, magát pedig az újonnan létrejövő fegyveres erő vezetőjeként képzelte el. Bár Röhm elvileg hűséges volt Hitlerhez, a náci vezér eldöntötte, hogy végez vele. A leszámolással igyekeztek több legyet ütni egy csapásra: nem csupán az SA vezérkara, de konzervatív politikusok is felkerültek a Hitler által összeírt listára. 

A „hosszú kések éjszakája” nevével ellentétben több napon át tartó akciósorozat volt. Ennek értelmében a Heinrich Himmler vezette SS és a Gestapo közreműködésével több száz embert tartóztattak le, és közülük sokakat tárgyalás nélkül kivégeztek. Ez a sors várt Röhmre is, akit Hitler a többi SA vezetővel együtt Bad Wiessee nevű bajor településre hívatott.

A Führer kíséretével személyesen indult letartóztatni az állítólagos összeesküvés fejét. A célpont még a szálloda egyik szobájában az igazak álmát aludta, amikor berontottak hozzá és letartóztatták. A zárkájában Röhmnek először felajánlották az öngyilkosság lehetőségét, ezzel azonban nem kívánt élni, így 1934. július elsején megölték. Hasonló volt a sorsa helyettesének, Edmund Heinesnek.

Az SS kezei elérnek mindenkit

Az SA vezérkara mellett a Franz von Papen kancellárhelyetteshez hűséges politikusok sem kerülhették el a rendszer csapását. A célpontok közül feltehetőleg 80-100 ember biztosan életét veszítette a tisztogatásokban.

Hitler, emberei, kivégzés, náci, Németország, világháború
Kurt von Schleicher tábornok, Hitler egyik vetélytársa
Fotó: Photo by © Harlingue / Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Kurt von Schleicher tábornokot és korábbi kancellárt feleségével együtt ölték meg otthonában, és nem kerülhette el a végzetét Gregor Strasser sem, aki a német nemzetiszocialista párt alapító tagja volt. Az áldozatok között volt még Edgar Jung konzervatív kritikust és Erich Klausener katolikus professzor is. Franz von Papen viszont csodával határos módon túlélte a vérengzést. 

A szervezetten végrehajtott leszámolás ürügyének egy Röhm által előkészített puccs veszélyét, valamint a „burjánzó erkölcsi fertőt” jelölték meg a náci vezetők. 

Az SA létszáma drasztikusan visszaesett az incidenst követő években, számuk 1935 körül már csupán 1,8 millió körül mozgott. Az immár jelentőségét vesztett szervezet nem szűnt meg, de fontosabb feladatokat nem látott el a későbbiek folyamán. Egyik utolsó nagyobb akciójuk a kristályéjszaka néven elhíresült, zsidóellenes pogromban való részvétel volt. 

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről