A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Mindent megváltoztat a Holdon tett új felfedezés

Vágólapra másolva!
Egyre több jel utal rá, hogy lakhatóvá tehetjük a Holdat.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi űrkutató szakemberek évek óta azon dolgoznak, hogyan tehetné lakhatóvá az emberiség a Holdat. A NASA szakemberei különböző ötletek megvalósításán dolgoznak: volt már szó barlangban elhelyezett lakóházakról, 3D technológiával készülő épületekről, modern növénytermesztési módszerekről, és arról is, hogyan lehetne a Hold talaját (regolitját) nitrogénnel dúsítani. 

Most azonban nem ők, hanem kínai kollégáik értek el hatalmas áttörést, ugyanis vizet találtak a Hold talajában. Ezzel még egy lépéssel közelebb kerültünk a Hold-terv megvalósításához.

A DailyStar számolt be róla, hogy elsőként talált vizet egy kínai űrszonda a Földre hozott mintákban.

A Kínai Tudományos Akadémia vízmolekulákat talált a Hold talajában, ami megerősíti a reményt, hogy egyszer állandó emberi jelenlét lehet az égitesten.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a vízmolekulák a Hold napsütötte területein is megmaradnak hidratált sók formájában” - idézte a lap a kutatókat. Ez a hidratált ásvány 40 százaléknyi vizet tartalmaz, és nagyon hasonlít a Földön felfedezett novograblenovit nevű kristályos anyagra, amelyet egy orosz vulkánnál azonosítottak. Ez alapján a "holdvíz" vulkáni eredetű lehet.

Barlangbázis a Holdon

Egy olasz tudósok vezette nemzetközi kutatócsoport felfedezett a Holdon egy olyan barlangot, amely szerintük tökéletes helyszín lehet egy leendő holdbázis megépítéséhez - írja a Guardian brit napilap online kiadása. 

A portál beszámolója szerint a kutatók már régóta keresnek ilyen geológiai képződményeket az égitesten, mivel tudományos körökben széles körű egyetértés van abban, hogy ezek képesek hosszú távon biztonságot nyújtani az emberek számára a szélsőséges viszonyok között - írja a Bors.

3D nyomtatott házaké a jövő

2050-re 3D nyomtatott házak lephetik el a Holdat. A NASA már odáig jutott, hogy partnerszerződést kötött egy nagy 3D-nyomtatással foglalkozó céggel, hogy olyan lakóházakat alakítsanak ki, amelyek biztonságos életteret biztosítanak az extrém körülmények között is. 

A modern növénytermesztéshez nincs szükség földre

Az Európai Űrügynökség egy olyan módszerrel kívánja kiküszöbölni a megművelhetetlen Hold regolitját, hogy nem földbe ültetett növényeket termesztenének a Holdon, hanem függőleges kerteket alakítanának ki. Ezt hidroponikus gazdálkodásnak nevezik, ilyenkor a tápanyagot a talaj helyett a vízbe pumpálják bele, és innen szívják fel a növények.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!