A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kokaincápák jelentek meg Brazília partjainál

Vágólapra másolva!
A Brazília partjainál lévő vizekben élő cápák tesztje pozitív lett kokainra. A kutatók már régóta feltételezik, hogy a tengeri élővilágra hatással lehet a csempészek által a vízbe dobott kábítószer, mivel Florida, Dél- és Közép-Amerika környékén is több tonna kokaint találtak.
Vágólapra másolva!

A brazíliai Oswaldo Cruz Alapítvány tanulmánya most bizonyítékot talált arra, hogy a cápákra valóban hatással vannak az óceánokat szennyező gyógyszerek és kábítószerek.

A tudósok 13 vadon élő brazil éles orrú cápát boncoltak fel, mivel a faj egész életét a part menti vizekben tölti, és ezért a legnagyobb valószínűséggel érte őket szennyezés. 

Az izom- és májszövetet ezután a folyadékkromatográfiás tandem tömegspektrometria nevű standard technikával vizsgálták - ahol a molekulákat egy folyadékban választják szét -, hogy kokaint és benzoilekgonint, a kábítószer fő hatóanyagát keressék.

Mind a 13 cápa pozitív volt a kábítószerre, a tudósok szerint a koncentráció akár százszor magasabb volt, mint amit korábban más vízi élőlények esetében jelentettek. 

cápa
Képünk illusztráció!
Fotó: Biosphoto via AFP / Biosphoto via AFP/Gabriel Barathieu / Biosphoto

Ez az első tanulmány, amely a kokain jelenlétét mutatta ki a szabadon élő cápákban, és megállapította, hogy az anyag nagyobb mértékben volt jelen az izomszövetben, mint a cápák májában. 

A tanulmány szerint azonban a kutatási terület egyelőre korlátozott, és a kokain vagy a benzoilekgonin hatása a vízi élőlényekre még nem teljesen ismert.

A kutatás a Science of the Total Environment című folyóiratban jelent meg. Tavaly júniusban az amerikai parti őrség több mint 6400 kilogramm kokaint foglalt le a Karib-tengeren és az Atlanti-óceánon - írja a Sky.

A brazíliai Paranaíba településén 1,3 tonna kokaint találtak fagyasztott marhahús közé rejtve a hónap elején.

Több mint kétszáz kilós kokainszállítmányt foglalt le a görög rendőrség Pireusz kikötővárosban is májusban. A kokaint rákok közé rejtették.

Áprilisban a nyugat-németországi Hildesheimben a rendőrség mintegy 190 kilogramm kokaint fedezett fel a város egyik áruházláncának szállított banános ládákba rejtve. A nyomozók szerint a banánszállítmány Kolumbiából érkezett, és április közepén Hamburgon keresztül hozták be.

Április közepén valaki egy kisfiú hátizsákjába rejtette a kábítószeres csomagot, ami több mint 160 millió forintot ért. Szintén áprilisban két rajtaütés is volt, több mint egy tonna kokaint foglaltak le Szenegálban, és 608 kilogramm, többnyire folyékony állapotú kokaint foglaltak le Törökországban.

Idén februárban arról számoltunk be, hogy Nagy-Britanniában 5,7 tonna kokaint foglaltak le, a drog épp úton volt Hamburgba.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!