A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

Kiderült, hogyan gyászolnak a macskák

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók szerint az eredmények megkérdőjelezik azt a nézetet, hogy a macskák antiszociálisak, és azt sugallják, hogy a gyászt legtöbbjük megéli.
Vágólapra másolva!

A macskákat gyakran zárkózottnak, függetlennek és antiszociálisnak tartják. A néhány új kutatás szerint azonban a gyász jelei felfedezhetőek rajtuk, akár egy másik házi kedvenc halála után is, olvasható a TheGuardian-en megjelent cikkben. 

A kísérletben résztvevő egyes macskák nehezen aludtak el, nem ettek, vagy folyamatosan nyávogtak. Mások jobban "ráakaszkodtak" gazdáikra, vagy hanyagolták kedvenc játékaikat – számoltak be a tulajdonosok.

A kutatás mögött álló csapat szerint az eredmények megkérdőjelezik azt a nézetet, hogy a macskák antiszociálisak, és azt sugallják, hogy a veszteség pszichológiai élményének megélése általános lehet náluk.

A macskák kevésbé foglalkoztak az alvással, az evéssel és a játékkal,  inkább az emberek és más háziállatok figyelmét keresték, esetleg elbújtak, egyedül töltöttek időt, és úgy tűntek, hogy keresik elveszett társaikat

 - írták az amerikai Oakland Egyetem kutatói a tanulmányban, amely az Applied Animal Behaviour Science-ben jelent meg. A gyász egy jól bevált jelenség az állatvilágban, az elefántok, delfinek és csimpánzok például összetett viselkedést gyakorolnak ilyenkor, például őrzik elhunyt társuk testét a halál után. Egy olasz kutató nemrégiben készült tanulmánya szerint a jelenség a kutyákra is kiterjed, akik viselkedése megváltozott, amikor egy másik állat elpusztult a háztartásban.

A legutóbbi tanulmányban több mint 450 olyan macska gazdit kérdezték meg, akiknek volt egy másik házi kedvence is - egy macska vagy egy kutya- , amely a közelmúltban pusztult el. Az esetek körülbelül kétharmadában az elhunyt házi kedvenc egy másik macska, a többi kutya volt.

A kutyákkal ellentétben hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a macskák tartózkodóak, és nem szociálisak

 – mondta a Timesnak Jennifer Vonk professzor, az Oakland Egyetem összehasonlító/kognitív pszichológusa és a munka társszerzője. 

Megjegyezte azonban, hogy a vadon élő macskák hajlamosak összefogni és hierarchiába rendeződni. 

Azt hiszem, rosszul jellemeztük őket 

– tette hozzá Vonk.

A tanulmány azt sugallta, hogy a macskák annál mélyebben érintettek, minél tovább éltek házi kedvenccel. Míg az eredmények alátámasztják azt az elképzelést, hogy a macskák gyászolnak, egy másik lehetőség az, hogy a tulajdonosok saját szívfájdalmukat vetítik a túlélő házi kedvencre. 

Ezzel a hipotézissel összhangban azok a gondozók, akik nagyobb gyászt éltek át, nagyobb valószínűséggel számoltak be a túlélő macskájuk alvásának nehézségeiről, egyedül töltött időről és elrejtőzésükről

– írták.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!