A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Meteorok világítják be az éjszakát

meterorok
meterorok (illusztráció)
Fotó: Hans/Pixabay
Vágólapra másolva!
Brutális meteorhullás érkezik hajnalban, óránként akár 100 hullócsillagot is megfigyelhetünk az égen - írta meg a Tenyek.hu.
Vágólapra másolva!

Július közepe óta látható az égen a Perseidák meteorraj, de a leglátványosabb jelensége még előttünk áll. A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint vasárnap, hétfőn és kedden hajnalban lehet a legtöbb hullócsillagot követni az égen, de a hétfő délután lesz az égen a legtöbb, amikor a Nap fénye miatt nem lehet ezeket látni.

Azt tanácsolják, hogy éjjel 11 óra után kezdjük kémlelni az eget, megfelelően sötét helyen, a maximum ideje körül óránként akár 75-100 meteort is láthatunk majd

- írja a portál.

Egy tipikus Perseida meteoroid egyébként porszemcsékhez hasonló, de lehet akár borsó vagy dió nagyságú is, ezek viszont már nagyon fényes tűzgömbökkel szállnak el az égbolton. Legtöbbjük nem éri el a Föld felszínét, 

de nem a hagyományos értelemben égnek el a légkörben, sokkal inkább úgy, hogy a rendkívül nagy mozgási energiájuk a légkör molekuláit „ionizálja”, aminek közvetett hatását látjuk fényfelvillanásként.

A Perseidák meteorraj a tetőzés lezajlása után napról napra egyre kisebb gyakorisággal látható majd, de egészen augusztus 24-e körülig érdemes felnézni a csillagos égboltra.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!