A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary

Életveszélyt okozhatnak a műanyag palackok

Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint a műanyag palackokból való ivás növelheti a vérnyomást a véráramba kerülő mikroműanyagok miatt.
Vágólapra másolva!

Egyes kutatások szerint ráadásul nem csak a műanyagból készült palackokat érinti a probléma, a mikroműanyagokat már a rendes üvegből készült palackokban is kimutatták. 

Az üdítőkben „úszkáló” szemcséknek komoly egészségügyi hatásai lehetnek, többek között növelhetik a vérnyomást, és ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát

– írja a Daily Mail cikke.

Drámaian növelheti a vérnyomást, ha műanyag palackból isszuk a vizet
Drámaian növelheti a vérnyomást, ha műanyag palackból isszuk a vizet
Fotó: AFP

A most megjelent tanulmányban arról írnak a szerzők, hogy a vizsgált személyek vérnyomása csökkent, miután felhagytak a műanyag és üvegpalackokból való ivással, és helyette sima csapvizet fogyasztottak.

Az ausztriai Danube Private University (DPU) orvosi tanszékének kutatói elmondták: "Alaposabb kutatás után arra a következtetésre jutottunk, hogy a műanyag palackokba csomagolt italokat kerülni kell.”

A tanulmány eredményei első ízben utalnak arra, hogy a műanyagpalackok használatának mellőzése potenciálisan csökkentheti a vérnyomást és ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek esélyét, valószínűleg a véráramba kerülő műanyagrészecskék mennyiségének visszaesése miatt.

A mikroműanyagok ma már mindenütt jelen vannak

A mikroműanyag, vagy más néven mikroplasztik az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat jelenti. Ezek az apró darabkák a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével, melyet első sorban az ultraviola sugarak okoznak, a napsugárzáson keresztül. A műanyag szerkezeti változásának a másik okozója az anyag elöregedése, szerkezetében a kötések megváltozása. A mikroműanyagok a levegőben, az ételekben, az italokban, a vizekben és még a talajban is ott vannak, így szinte lehetetlen elkerülni őket. Egy liter ásványvíz akár több százezer, 5 milliméternél kisebb részecskét is tartalmazhat.

Mit állapított meg az új kutatás a mikroműanyagokkal kapcsolatban?

A Microplastics című folyóiratban megjelent új tanulmányban a kutatók nyolc férfit és nőt arra kértek, hogy napi folyadékbevitelüket csapvízből fedezzék, emellett pedig tartózkodniuk kellett a műanyag vagy üvegpalackokban tárolt italoktól.

A vizsgálat kezdetén és közben több vérnyomásmérést végeztek. Az eredmények azt mutatták, hogy két hét után statisztikailag szignifikánsan csökkent a diasztolés vérnyomás értéke.

A diasztolés érték a vér nyomása a szívverések közötti elernyedések szakaszában.

„Mivel a műanyag palackok használatának mellőzésével a vérnyomásérték csökkent, feltételezzük, hogy a műanyagrészecskék hozzájárulhatnak a vérnyomás kóros emelkedéséhez” – összegezték megállapításaikat a friss tanulmány szerzői.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!