A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

Drámaian megnőtt a partra vetődött teknősök száma

teknős
Képünk illusztráció!
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
A tengeri teknősök partra vetődése riasztó mértékben nőtt New Englandben, de most a kongresszus mentőövet nyújt nekik: hamarosan elfogadják a tengeri teknősök megmentését segítő rehabilitációs törvényt, amely egy új, 33 millió dolláros szövetségi támogatási programot hozna létre rehabilitációt és kutatást végző intézmények finanszírozására országszerte.
Vágólapra másolva!

A támogatást akkor vették fontolóra, amikor tudósok és szövetségi hatóságok riadót fújtak amiatt, mert a massachusettsi Cape Codnál egyre több teknős vetült partra, ami valószínűleg az éghajlatváltozás következménye. 

2000-ben kevesebb mint 50 tengeri teknőst találtak Cape Codnál, de 2022-re ez a szám 866-ra emelkedett 

- mondta Ed Markey demokrata szenátor Massachusettsből. 

Partra vetődött teknősök.
Fotó: AFP / SONNY TUMBELAKA / AFP

Gyors intézkedésre van szükség a teknősök megsegítésére, mert az Egyesült Államokban található mind a hat tengeri teknősfaj veszélyeztetett. A teknősöket segítség nélkül a kihalás fenyegeti.

A tengeri teknősök megmentéséről szóló törvényt a szenátus napirendjére tűzték, miután július 31-én egyhangúlag átment a kereskedelmi, tudományos és közlekedési bizottságon - számolt be róla az ABC.

A tengeri teknősök néha megfáznak, mert nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket. Az elmúlt években több száz ilyen teknős vetődött partra Massachusettsben. 

A New England Aquarium a massachusettsi Quincyben működtet egy tengeri teknősökkel is foglalkozó állatkórházat, ahol kezelik az állatokat, amelyeknek néha hónapokig tartó gondozásra van szükségük, mielőtt visszaengednék őket a tengerbe. 

Forest fire occurs in Edirne on the border with Bulgaria
Képünk illusztráció!
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A teknősöket gondozó szervezeteknek nyújtott nagyobb támogatás jelentős hatással lenne ennek a munkának a folytatására és a kutatásokra

- mondta Vikki Spruill, a New England Aquarium elnök-vezérigazgatója, amikor tavaly támogatta a javaslatot.

Nemrég írtunk arról is, hogy egy ritka óriás fekete teknős tűnt fel egy floridai tengerparton. A bőrhátú tengeri fekete teknős a dinoszauruszok kora óta fennmaradt faj.

Egy megdöbbentő tényről is beszámoltunk: felborult a nemi egyensúly a teknősöknél, szinte csak nőstény tengeri teknősök születnek a klímaváltozás miatt.

Arról is írtunk, hogy már hosszú távokat is képes megtenni az egy éve a Földközi-tengeren megmentett teknős, Salina. Az állat egy év gondozás, majd a természetes közegébe történő visszatérés után egy hónap alatt 1500 kilométert úszkált.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!