Kullancsok terjesztik a világban az új, agyat is károsító vírust

Vágólapra másolva!
A fertőzöttek jellemző tünetei: láz, szédülés, fejfájás, rossz közérzet és hátfájás, valamint hányinger, hányás és hasmenés.
Vágólapra másolva!

Egy nemrég felfedezett kullancs által terjesztett új vírus bizonyos esetekben megfertőzheti az embert, és károsíthatja az agyat is - írja a baon.hu. A Wetland-vírusnak (WELV) elnevezett kórokozót először egy kórházi betegnél mutatták ki, akit a kínai Jinzhou városában kezeltek még 2019 júniusában - derül ki a The New England Journal of Medicine című folyóiratban múlt hét szerdán közzétett szerint jelentésből.

Láz, hányás, fejfájás

Egy 61 éves férfi körülbelül öt nappal azután, hogy ellátogatott az észak-kínai autonóm tartomány, Belső-Mongólia egyik vizes élőhelyeiről híres nemzeti parkjába, belázasodott, hányni kezdett és erős fejfájást tapasztalt. Orvosainak elmondta, hogy a park területén kullancscsípés érte, ezután alakultak ki a tünetei. Az antibiotikumok nem segítettek rajta, ami arra utalt, hogy a fertőzést nem baktériumok okozták.

Kullancs.
Fotó: James Gathany / CDC

A vizsgálatok a férfi vérében lévő DNS és RNS elemzése során kimutattak egy addig még soha nem látott orthonairovírust, amelynek rokonait több kullancsfaj is hordozza. Az orthonairovírus-félék okozzák a krími-kongói vérzéses lázat, ami kullancscsípésekkel vagy fertőzött emberek testnedveinek való kitettséggel terjedhet, és gyakran halálos kimenetelű is lehet.

Miután felfedezték a kórházi kezelésre jelentkezett beteg vérében, a kutatók a fertőzés területén, Észak-Kínában – az említett nemzeti parkot is beleértve – kullancsokban és más állatokban kezdték keresni az új vírust.

Mintegy 14 600 kullancsot gyűjtöttek össze, amelyeknek nagyjából 2%-a volt pozitív a WELV genetikai anyagára. Öt kullancsfajban mutatták ki a vírust, de arányosan a Haemaphysalis concinna fajnevű kórokozót hordozó kullancsok voltak a leggyakrabban pozitívak. A kutatók által vizsgált juhok, lovak és sertések kis százalékában, továbbá egy Myospalax psilurus tudományos fajnevű nevű rágcsálóban is kimutatták a vírust.

A vírus genetikai anyaga ugyanakkor az érintett területen sem a kutyákban, sem pedig a szarvasmarhákban nem volt kimutatható, de a megvizsgált állatok némelyike antitesteket hordozott, ami arra utal, hogy az immunrendszerük egy bizonyos ponton védekezett a kórokozó ellen.

Kómába esett egy beteg


Látszólag egészséges parkőrök vérét is elemezte a kutatócsoport, 640 mintából 12-ben volt kimutatható a vírus elleni antitest. Négy északkelet-kínai kórházban is szűrték az új vírust, több száz olyan beteget vizsgáltak meg, akik kullancscsípés után egy hónapon belül belázasodtak. Az elvégzett teszt 20 betegnél lett pozitív.

A páciensek közül hárman egyidejűleg más kullancs által terjesztett betegséggel is fertőzöttek voltak, míg a többi, 17 beteget a jelek szerint csak a WELV-vírus fertőzte meg.

A laboratóriumi vizsgálatok sok betegnél a szövetkárosodás és a véralvadás jeleit mutatták ki, 

az egyik Wetland-vírussal fertőzött beteg kómába is esett.

A páciensnek magas volt a fehérvérsejt-koncentrációja volt – a fertőzés jeleként – az agyát és a gerincvelőt körülvevő folyadékban. Szerencsére a kezelés hatására minden beteg felépült, és 4-15 nap után hazaengedték őket.

Aggasztó felfedezés


Amikor azonban a kutatók laboratóriumi egereket fertőztek meg a vírussal, azt találták, hogy a WELV halálos fertőzést okozhat, ami számos szervre, köztük az agyra is kiterjedhet. Ez a megfigyelés is alátámasztja azt az elképzelést, hogy a WELV súlyos idegrendszeri fertőzéseket okozhat. Összefoglalva, ezek az adatok arra utalnak, hogy az újonnan felfedezett orthonairovírus, a WELV az emberekre is veszélyes kórokozó – hangsúlyozzák a kutatók. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!