A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Betörés ellen így érdemes védekezni, ha aggódik a hosszú nyaralás alatt

Vágólapra másolva!
Hosszabb nyaralások során sokan félnek attól, hogy amíg nincsenek otthon addig a lakásukba vagy házukba betörnek és ellopják az értékeiket. Betörés ellen azonban nem csak akkor érdemes védekezni, ha nyaralni indulunk, hanem az átlagos hétköznapokon is, hiszen baj bármikor történhet. Cikkünkben 9 olyan dolgok szedtünk össze, melyeket érdemes betartani, ha meg akarjuk óvni az értékeinket.
Vágólapra másolva!

Gene Petrino, a SWAT nyugalmazott parancsnoka és a Survival Response LLC társalapítójának elmondása szerint néhány apró dolog elvégzése vagy éppen el nem végzése is sokat számíthat abban, hogy megóvjuk az otthonunkat. Az otthonbiztonsági szakértő és társai 9 pontban foglalták össze, hogy mit kell tennünk betörés ellen. 

betörés ellen
Betörés ellen könnyebb védekezni, mint gondolná
Fotó: pixabay.com

Ezeket tegyük betörés ellen:

  • 1.Valós idejű tartózkodási hely közzététele a közösségi médiában

Az otthonbiztonság területén jártas emberek szerint az első és egyik legfontosabb szabály, hogy ne tudassuk folyamatosan a közösségi médiában az éppen aktuális tartózkodási helyünket, mert így olyan emberek is megszerezhetik ezeket az adatokat, akik rosszra használják fel. 

A valós idejű frissítések helyett biztonságosabb a nyaralásról készült képek közzététele, ha hazatérünk

 – tanácsolta Kirk MacDowell, a Batten Safe otthonbiztonsági szakértője.

  • 2. Ablakok és ajtók bezárása, biztonsági rendszer bekapcsolása

A szakértők szerint megdöbbentően sok olyan betörés van, amely azért történik mert a betörő akadálytalanul be tudott jutni a lakásba a nyitott ablakon vagy ajtón. 

Fontos, hogy meggyőződjünk arról, hogy minden ablakot és ajtót bezártunk, amikor elmegyünk és a riasztó bekapcsolását sem szabad kihagynunk. 

  • 3. Túl kiszámítható rutin

Az embereknek általában megvan a maguk rutinja, amihez általában ragaszkodnak is, azonban ez nem feltétlenül biztonságos, ezért érdemes ezen olykor változtatni.

A kiszámítható rutin fenntartásával lehetővé teszi a figyelmes behatolók számára, hogy betörést tervezzenek az Ön menetrendje szerint, pontosan tudva, mikor nem lesz otthon

 – emelte ki az egyik szakértő. 

betörés ellen, kilincs
Betörés ellen ezeket tegye meg
Fotó: pixabay.com
  • 4. Szerszámok és egyéb dolgok szabadon hagyása

A szakértők szerint az udvaron vagy a ház környékén szabadon hagyott tárgyak vonzzák az illetéktelen behatolókat, akik az eszközök megszerzése után gyakran döntenek úgy, hogy a házba is betörnek. 

  • 5. Az erkély vagy terasz világításának folyamatos bekapcsolása

Azt gondolhatnánk, hogy a felkapcsolt lámpák távol tartják a betörőket, azonban ha valakinek a kerti lámpája folyamatosan világ, pedig alap esetben ez nem szokott így lenni, akkor az azt jelenti, hogy a lakók nincsenek otthon.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy már számos olyan okos eszköz létezik, mellyel be lehet programozni a világítást vagy akár távolról irányítani is. 

  • 6. Felhalmozódott levelek vagy csomagok

A betörők számára az is jelzés lehet arról, hogy valaki hosszabb ideig távol van, ha a postaládájában vagy ajtója előtt felhalmozódnak a levelek vagy a szórólapok. Érdemes tehát megkérni valakit, hogy ezeket gyűjtse össze vagy jelezni a postásnak, hogy az adott időben ne kézbesítse ki azokat. 

betörés ellen
Betörés ellen: ne hagyja megtelni a postaládát
Fotó: pixabay.com
  • 7. A fűnyírás és a hóeltakarítás elhanyagolása

Ha felgyülemlik a hó a kertünkben vagy a házunk előtt vagy éppen hosszabb ideje gondozatlan a gyep, az annak a jele lehet, hogy hosszabb ideje nem vagyunk otthon. 

A felügyelet nélküli ingatlan vonzóbb célpont, mert csökkenti a konfrontáció kockázatát, és megnöveli az időt, amit a betörők észrevétlenül tölthetnek – mondta a biztonsági szakértő. 

  • 8. A pótkulcs könnyen elérhető helyre rejtése

A pótkulcs olyan helyre rejtése, ahol könnyen megtalálható felesleges kockázatot rejt magában. A szakértők szerint érdemesebb a kulcsokat odaadni a szomszédoknak vagy egy barátnak, vagy intelligens, számkódos zárat használni. 

  • 9. Megszokott helyen állni az autóval

A betörők számára az is feltűnő lehet, hogy az autónk folyamatosan a megszokott helyén áll vagy éppen egyáltalán nincs ott, így érdemes lehet erre is odafigyelni. Az egyik szakértő elmondta, hogy ő személy szerint nyaralások során a szomszédainak vagy a barátainak szokta kölcsön adni az autóját, hogy amíg távol van addig használják. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!