A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

10 legszebb város: közülük 9 Európában található

Vágólapra másolva!
Elkészült a legfrissebb lista a világ legszebb városairól, melyet a városok épületei alapján állítottak össze. A 10 legszebb város közül 9 Európában található, így elmondható, hogy ebben a versenyben tarolt a kontinens. Mutatjuk a helyezéseket!
Vágólapra másolva!

Európa dominál a frissen megjelent 10 legszebb város listán, amelyből egy kivételével minden helyezett egy európai város. A ragsorolás az alapján történt, hogy hány olyan épület található az adott városban, amely betartja az aranymetszés szabályát, amelyet évezredek óta használnak az építészetben, hogy kiegyensúlyozott, harmonikus struktúrákban hasznosítsák a természet szépségét. Számos európai főváros szerepel a top 10-es listán, amelyet a brit Online Mortgage Advisor oldal állított össze.

10 legszebb város, The Fondamenta Del Squero, the Ponte dei Pugni with the Church of Santa Maria Dei Carmini in the background, Venice, UNESCO World Heritage Site, Veneto, Italy, Europe
A 10 legszebb város: első helyen Velence
Fotó: robertharding via AFP / robertharding via AFP/John Harden

A 10 legszebb város listája 

Kanyargós csatornáival és eklektikus építészetével Velence az első helyet foglalja el. A tanulmány szerint épületeinek több mint 83 százaléka megfelel az aranymetszésnek. Nem csoda hát, hogy az olasz város annyira népszerű a turisták körében: 2023-ban 5,7 millió látogatót fogadott. E számok megfékezésére idén a város vezetése idegenforgalmi adót próbált ki a turizmus visszaszorítására, és nemrégiben 25 fős felső határt vezetett be túracsoportonként.

Olaszország a második legszebb várossal is büszkélkedhet, a főváros, Róma ugyanis 82 százalékos arányt ért el az aranymetszetben, ezzel pedig Európa legszebb fővárosa lett.

Harmadik helyet 81 százalékkal Barcelona foglalta el, ezt követi a csehországi Prága a negyedik helyen. Az ötödik helyen szerepel az egyetlen nem európai város New York. Meglepő, de annak ellenére, hogy olyan ikonikus építményeknek ad otthont, mint az Eiffel-torony és a Notre-Dame, Párizs nem került be a legjobb 10-be – csak a 12. helyet szerezte meg. Az egyetlen francia város, amely bekerült a top 10-es listába az Bordeaux, amely a kilencedik helyen áll 75,3 százalékos szépségpontszámmal. A 2000 éves város számos modern csodája mellett olyan klasszikus szépségekkel is rendelkezik, mint az oszlopos Grand Théâtre de Bordeaux és a kellemesen szimmetrikus Place de la Bourse.

10 legszebb város, Bordeaux
10 legszebb város: az egyetlen francia város a top 10-ben Bordeaux
Fotó: pixabay.com

Szintén a 10 legszebb építészeti város között van a görögországi Athén is a hatodik helyen; Budapest lett a hetedik, Bécs pedig a nyolcadik, végül, de nem utolsó sorban az olaszországi Milánó zárta a 10. helyen. 

A top 20-as globális listán Párizson kívül a svédországi Stockholm, az olaszországi Firenze, az izraeli Tel-Aviv, a dán Koppenhága, a marokkói Marrákes, az amerikai Chicago, a holland Amszterdam, a németországi Berlin és a török Isztambul kapott helyet. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!