A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3

Így néz ki Károly király kedvenc mocsara, ami már a világörökség része

Vágólapra másolva!
Károly király egyik kedvelt skót kiránduló helye a világ egyik legnagyobb lápja. A mocsár hatalmas területű, és nagy színes élővilága. Nem véletlen, hogy idén bekerült a világörökség részét képező természeti csodák közé.
Vágólapra másolva!

A skóciai Flow Countryban található mocsarat a napokban nyilvánították a világörökség részévé.

 A Caithness és Sunderland névre hallgató láp, a bolygó legnagyobb mocsara,

ami a környezetvédők 40 éves kampányának köszönhetően került fel az UNESCO listájára. És ezzel együtt ez az első tőzegláp, amit a világörökség része lett. 

Flow Country lápvidék, FlowCountrylápvidék, Skócia,

Fotó: AFP

Ez alakalomból Károly király is ellátogatott a területre, ahol megmutatták neki, hogyan működnek a tőzeglápok kutatásai, amelyek több tucat vadon élő állat és rengeteg növény otthonaként szolgál. 

Graham Neville, az UNESCO jelölésért folytatott kampány vezetője elmondta, hogy

A világörökség részeként növeli a skóciai tőzeglápok hírét, mivel a sokszínű élővilága és a szén-elnyelőképessége egyedülálló a bolygón.

 

Flow Country lápvidék, FlowCountrylápvidék, Skócia,
Fotó: Tony Hatton

Graham Neville ezután köszönetet mondott azoknak a gazdálkodóknak és kertészeknek, akiknek a munkája nélkül elképzelhetetlen lenne fenntartani a mocsarat a jövő generációi számára. 

Forrás: Mirror

Skócia mellett Nagy Britannia is számos nemzeti parkkal büszkélkedhet, amelyek közül a legszebb a Peak District legmagasabb pontja, az impozáns Kinder Scout-fennsík alatt húzódik. Ez a lélegzetelállító park az, ahol az ember úgy érezheti minden rendben van a világban. 

Egy helyi férfi, Rhys vezeti körbe a Fair Brook Clough-ba látogatókat, akivel egyszerre gyerekjáték és élmény a csúszós vízesések megmászása - sok éves tapasztalata és gyakorlata segít élménnyé változtatni a megterhelő körutat. 

Biciklivel könnyen be lehet járni a közel 14 kilométeres völgyszakaszt - hajdan aktív vonatközlekedés volt erre, ma már azonban békés, forgalomtól mentes ösvénnyé szelídült a táj, ami Peak District-et köti össze Wyedale-lel. Az ösvény melletti mészkődombok, malmok és mészégető kemencék varázslatos világot teremtenek a kirándulók számára. 

A Peak District vadregényes, pusztákkal borított mocsárvidék, a képeslapra illő falvak és vásárvárosok, a tornyosuló Gritstone-csúcsok, a földalatti barlangok és a folyóvölgyek lenyűgöző keveréke. A Stanage a terület vitathatatlanul legimpozánsabb kavicskő-meredélye, amely 6 km hosszan húzódik, és mesés kilátást nyújt a Kinder Plateau-ra, a Mam Torra - Peak District egyik legikonikusabb hegyére - és a Ladybower víztározóra.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!