Kortárs képzőművészeti magángyűjtemény a Műcsarnokban

Vágólapra másolva!
Az első kortárs képzőművészeti magángyűjteményt, a Pados Gábor és Pajor Zsolt üzletemberek tulajdonában lévő Irokéz gyűjteményt tárja látogatói elé a Műcsarnok július 19-től augusztus 20-ig. A szombathelyi származású műpártolók elsősorban az 1989-ben alakult Újlak csoport tagjainak munkáit vásárolták folyamatosan bővülő gyűjteményükbe.
Vágólapra másolva!

Komoróczky Tamás: Ne búsulj, nagyfiú!Pados Gábor és Pajer Zsolt szombathelyi származású üzletemberek a kilencvenes években ismerkedtek meg az Újlak csoport tagjaival, akik nem sokkal korábban végeztek a Képzőművészeti Főiskolán. Rajtuk - Ádám Zoltán, Farkas Gábor, Komoróczky Tamás, Ravasz András, Szarka Péter - kívül Braun András, Németh Hajnal, Haffner László, Korodi János, Szigeti András, Uglár Csaba munkáit tartalmazza a gyűjtemény, mely szinte teljes képet fest a kilencvenes években jelentkező művészek alkotásairól.

Az újlakosokra jellemző, hogy a többségükben festő szakon végzett fiatalok inkább az installáció, a plasztika, a zene, a videó, a film vagy a digitális technológiák felé fordultak. A fiatal képzőművész-társaság az Újlak moziban, a budapesti Hungária fürdőben valamint a Tűzoltó utca 72-ben rendezett helyspecifikus installációiról lett ismert.

Az Irokéz gyűjtemény jelentősége, hogy Magyarországon példa nélküli a kortárs magyar művek ekkora méretű és ilyen minőségű magánkollekciója. Pados Gábor és Pajer Zsolt gyűjteménye a banki és nagyvállalati szféra műtárgyvásárlásait is olyan irányba terelheti, mely nem csupán a dekorativitásra, hanem a valódi értékekre koncentrál.

A Műcsarnokban ezzel egyidejűleg - július 13. és augusztus 20. között - látható a Rekonstruált Fikció, Három kiállítás a múltból a jelenbe című összeállítás, mely a huszadik század képzőművészetének jelentős változásait jelző három világhírű kiállítást mutatja be. A három rekonstruált kiállítás: a múlt század eleji Gertrude és Leo Stein alapította párizsi Salon de Fleurus; az 1913-ban New Yorkban megrendezett Armory Show elnevezésű Nemzetközi Modern Művészeti Kiállítás és Kazimír Malevics 1915-ös szentpétervári Utolsó Futurista Kiállítása.

Korábban az [origo]-ban:
Komoróczky és Lakner állít ki a Velencei Biennálén

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!