A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Elhunyt Jorge Amado

Vágólapra másolva!
Négy nappal 89. születésnapja előtt szívroham következtében elhunyt Brazília leghíresebb regényírója, Jorge Amado.
Vágólapra másolva!

Az 1912-ben született Jorge Amado, négy nap múlva töltötte volna be 89. életévét. Halálát hétfőn szívroham okozta, de egészsége már évek óta nagyon törékeny volt: 1996 óta szívritmus-szabályozóval élt. Az utóbbi hónapokban többször is kezelték kórházban cukorbajával, vesebántalmakkal és légzési zavarokkal. Hamvait otthonának kertjében fogják elhelyezni Salvador de Bahiában. Itt élt utolsó éveiben második feleségével, Zelia Gattaival, aki szintén népszerű írónő.

A fiatal Amado jogot tanult és részt vett a Nemzeti Felszabadítási Szövetség harcaiban. Alig 19 évesen jelent meg első regénye, A karnevál országa, amely szülőföldje, a bahiai munkások, csavargók, halászok, félvérek, négerek, prostituáltak színesen kavargó, érzéki világát mutatta be. A kötet nagy vihart kavart, kifogásolták merész társadalomkritikáját, újszerű stílusát.

Átütő sikert az 1935-ben született Zsubiabá című regényével aratott. Ebben a főhős az elmaradott, műveletlen, de a nyomorúságban még nem elromlott brazil nép ősi, vallásos rajongásának, fanatizmusának a képviselője, aki talán nem is valóságos alak, inkább jelkép.

Amado fiatalon belépett a kommunista pártba, politikai szervezkedésben való részvétele miatt 1936-ban letartóztatták, majd száműzetésbe kényszerítették. 1938-ban Brazíliában betiltották a könyveit. Bejárta a világot, csak a II. világháború végén tért haza, s parlamenti képviselő lett. 1947-ben ismét emigrációba kényszerült, Párizsban, majd Prágában élt. 1952-ben tért haza. A hatvanas években a brazil írószövetség elnökévé választották, és a Brazil Irodalmi Akadémia tagja lett.

Jorge Amado a latin-amerikai irodalom egyik legnagyobb alakja volt. Regényeinek sejtelmes atmoszféráját jó helyzet- és típusteremtéssel, aprólékos tárgyi megfigyeléssel, folklorisztikus elemek és népi hiedelmek felhasználásával teremtette meg. Magyarul is nagy sikert arattak olyan regényei, mint a Holt tenger, a Zsubiábá, a Végtelen földek, az Éjszaka pásztorai, a Gabriela, szekfű és fahéj, a Flor asszony két férje. Ez utóbbi kettőből film is készült, mindkettőnek a brazil színésznő, Sonia Braga volt a főszereplője.

Negyven regényét 54 nyelvre lefordították. Számos rangos irodalmi díjjal tüntették ki, sokszor jelölték Nobel-díjra is - de
azt végül nem nyerte el.

Ajánlat:
Amado élete és művei - angol nyelvű oldal

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!