Elhunyt Pierre Klossowski

Vágólapra másolva!
Vasárnap Párizsban, 96 esztendős korában elhunyt Pierre Klossowski festő és irodalmár.
Vágólapra másolva!

A nyughatatlan író, műfordító, színész, festő és teológus, aki a Balthus néven ismert Balthasar Klossowski de Rola festőművész testvére volt, élete utolsó éveit elsősorban a festészetnek szentelte. Apja, Erich Klosowski festőművész műtermében gyakori vendég volt Pierre Bonnard és Rainer Maria Rilke. A fiatal Pierre a szürrealisták, George Bataille, André Breton és André Gide barátjaként elsősorban tanulmányaival vált ismertté - ezek közül legnevezetesebb a de Sade márki kapcsán írt Felebarátom, Sade.

Több regénye - így A nantes-i ediktum visszavonása és a Roberte, ma este - alapján film is készült. Ezekben játszott ő maga is és felesége-múzsája, Denise is. Klossowski írásaiból Pier Paolo Pasolini is merített a Salo avagy Szodoma 120 napja című filmjében.

Bár munkásságának jelentős részét teszik ki fordításai - Kafka, Nietzsche, Suetonius műveit ültette át franciára, és 1981-ben nemzeti irodalmi nagydíjjal tüntették ki - a kortárs kritika számára ő "az eretnekség kultuszának hódoló katolikus, az erotika misztikusa" maradt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről