Csalással vádolják az El Bulli séfjét

El Bulli étterem, Spanyolország, Ferran Adria, Táfelspicc
Vágólapra másolva!
A világ egyik leghíresebb séfjét, a spanyol Ferran Adriát a bíróság elé idézték. A vád szerint a séf átverte egykori partnerét, és túl alacsony összegért vásárolta ki az El Bulli étteremből.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/Lluis Gene

Miquel Horta, az El Bulli egykor pénzügyi támogatója és részvényese 20 százalékos részesedést kapott a bevételből azért, mert az 1990-es évek elején ő finanszírozta az étterem felújítását. Az örökösök szerint a konyha egykori felújítása és kibővítése nagyban hozzájárult az étterem további sikereihez. Most az örökösök azért perlik a világhírű séfet, mert szerintük Adriá kihasználta Horta gyenge elmeállapotát, és rábírta őt, hogy nyomott áron adja el neki a részesedését - írja a Guardian.

2005-ben Adriá és üzleti partnere, Juli Soler vásárolta meg, az eredetileg kölnigyáros Horta részvényeit, 1 millió euróért. Horta fiai, Jofre és Sergi keveslik az összeget, és egy független szakértői értékelésre hivatkozva állítják, hogy az étterem kilencszer többet ért, mint amit Adriáék állítottak, legalább 45 millió eurót.

A tárgyalást novemberre tűzte ki a barcelonai bíróság, de szakértők szerint a két fél még jóval ezelőtt megegyezhet peren kívül. Adriá nem kommentálta nyilvánosan a tárgyalás bejelentését, és a Guardian kérdéseire sem érkezett válasz. Adriá és Soler, a spanyol Caneda SER rádió szerint még másfél éve elhatározták, hogy nem kommentálják az eseményeket, bár Soler többször megszegte ezt az ígéretét. "Nem érdekelnek az ilyen viták" - mondta tavaly egy interjúban, amikor a Horta család először állt a nyilvánosság elé. "Nem folyhatok bele, egyszerűen tudomásul kell vennem, hogy nem szerethet mindenki."

Tavaly Adriá azt nyilatkozta, hogy az étterem nem is termelt profitot. "Ez olyan, mint egy kutató-fejlesztő részleg. Nem várhatjuk el tőle, hogy még pénzt is termeljen" - mondta. Julia Prats közgazdászprofesszor szerint - ő a navarrai IESE Üzleti Főiskolának készített egy esettanulmányt az El Bulliról - az étterem inkább marketingeszközként funkcionált Adriá kezében.

A Horta család mégis azt gondolja, hogy a vádlott elrejtette apjuk elől a bevételt és az egyéb tevékenységekből adódó profitot, ezzel csökkentve az étterem értékét. Hortáék a pereskedés mellett beindítottak egy tapasétteremláncot Barcelona közelében.

Adriá tavaly júliusban zárta be az El Bullit, 17 év után. Állítása szerint azért, mert még a csúcson szerette volna abbahagyni. "Az El Bulli nem zár be, csak átalakul... Ismét kinyit, csak nem a helyfoglalásokért" - mondta akkor. Az El Bulli három Michelin-csillagot kapott, Adriá, akit a molekuláris gasztronómia apostolának tartottak, a főszakácsa volt. Az étterem áprilistól októberig tartott nyitva, összesen nyolcezer vendéget fogadott ezalatt. Este 7 és éjfél között lehetett enni. A Restaurant Magazin 2006-tól öt éven át a világ legjobb éttermének választotta. A séf azóta gasztronómiai kutatásokra létrehozott alapítványának szenteli magát, és 2014-re tervezik egy új étterem megnyitását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről