Így grillezünk kevesebb rákkeltő anyaggal
![oldalas grillen,](https://cdn.origo.hu/2023/12/yjZWPji9XXfS0910zEDKFwvPbzNSlMAI6F0D05vPNkQ/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y5N2MzZGU5NzQyNDQ5NWU4ZTg0ZThkZGQ4ZDc3NWZk.webp)
Alice Bander szerint a grillszezonban nem árt fokozottan ügyelni arra, hogy a szabadtűzön sütött húsok ne égjenek oda, mert az a megnövekedett heterociklikus aminok (HCA) és a policiklusos aromás szénhidrogének miatt rákkeltő hatásúak lesznek. Bander szerint érdemes továbbá csökkenteni a vörös húsok mennyiségét, és növelni a grillezett zöldségek arányát, utóbbiak ugyanis flavonid tartalmuk révén csökkentik a rák kockázatát. A grillezés higiéniai szabályairól ittolvashat.