Lencseleves szalonnával
![lencse leves](https://cdn.origo.hu/2023/12/SeUFSyxkw_nIXg5cOhuBF0vshHd3IAky_wxwIq90xKg/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q1NzYxZGQ0ZTQ0ZTRjM2JiNTJlOGExZTY0YzY1ODU2.webp)
Elkészítési idő: 30 perc
Alapanyagok:
25 dkg 12 órára beáztatott lencse
10 dkg kisujjnyira darabolt szalonna
1 fej vöröshagyma finomra vágva
3 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 sárgarépa meghámozva, felszeletelve
10 dkg kelkáposzta felcsíkozva
1/2 fej karalábé felkockázva
10 dkg zeller felkockázva
1 csokor petrezselyem
4 pár virsli
só
2 evőkanál fűszerpaprika
2 babérlevél
frissen őrölt bors
A szalonnák zsírját alacsony lángon kiolvasztom, leöntöm, félreteszem, valamire jó lesz. A szalonnás-zsíros lábosban megpirítom a hagymákat, megszórom a paprikával, elkeverem, hozzáadom a lencsét, zöldségeket, fűszereket, és felöntöm annyi vízzel/alapkével ami kétszeresen ellepi. Alacsony lángon, fedő alatt puhára főzöm.
A felkarikázott virslit csak tálalás előtt öntöm a forró levesbe.