Okosasztal a konyhába, kell ez nekünk?

okoskonyha
Okoskonyha, kell ez nekünk?
Vágólapra másolva!
Az Ikea már tudja, mi lesz tíz év múlva a konyhában: ha nekik lesz igazuk, kevesebb munkánk lesz, mert gondolkodik helyettünk a berendezés. Valóban ezt szeretnénk?
Vágólapra másolva!

A Koncepciókonyha 2025 projekt több érdekes dolgot is ígér, ezek közül a legforradalmibb az okosasztal, amely a beépített sütő mellett mér, recepteket ajánlj, és főzni is tanít. Az svédek futurisztikus konyhatervét az idei Milánói Design Héten mutatták be. A koncepció kitért a termesztésre, tárolásra, szelektív hulladékgyűjtésre, és leghangsúlyosabban a főzésre. A tárolóeszközökben tovább marad frissen az étel, a kuka automatikusan szelektálja a szemetet, a konyhaasztal pedig kiokosít.

Az Ikea tervezői az IDEO design vállalattal, illetve a Lundi és az Eindhoveni Egyetem ipari formatervező szakos diákjaival együtt valósították meg az okosasztalt. A szándékuk szerint egy alkalmi technológiát akartak létrehozni, amely csak akkor van jelen, amikor szükségünk van rá, egyébként rejtve marad. Ezt egy asztal fölé függesztett projektorral érték el, amely igény szerint bármikor ki- és bekapcsolható. Ugyanez a helyzet a beépített mérleggel és sütővel.

Okoskonyha, kell ez nekünk? Forrás: conceptkitchen2025.com/

A bútorra vetített technológia úgy fest, mintha rajzolna az asztalra. Recepteket ajánl a meglévő összetevőkből, főzési útmutatókat ad. Az Ikea szerint a legnagyobb érdeme, hogy igazán multifunkcionális: egyszerre előkészületi felület, sütő, étkezőasztal, munkaterület és játszótér a gyerekeknek; segít, hogy egyre magabiztosabb szakácsok legyünk és egyre kevesebb étel vesszen kárba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről